Wędliny Domowe
Email Drukuj

Przeglądając różne przykłady grilo-wędzarni na stronie wedlinydomowe.pl postanowiłem zbudować na swojej działce coś podobnego do wędzarni Pana Wojtka Minora.

Fundament wylałem już jesienią ubiegłego roku. Wykop wykonałem na głębokość około 60 cm a następnie zrobiłem podsypkę z piasku około 40 cm, potem zbrojenie i beton....

Na tak wykonanym fundamencie rozpocząłem budowę mojej wędzarni, szło bardzo opornie ponieważ to moja pierwsza przygoda z murarką. Przewód dymny wykonałem z rury stalowej o średnicy 160 mm. Całość zaizolowałem watą mineralną jak widać na zdjęciu. Drzwiczki paleniska kupiłem na składnicy złomu i pomalowałem farbą odporną na wysoką temperaturę. Palenisko zostało wyłożone cegłą szamotową, a sklepienie płytkami szamotowymi. Następnie wykonałem drzwiczki do komory wędzarniczej z blachy stalowej o grubości 4 mm. Daszek wędzarni został zrobiony z płyty OSB i pokryty gontami.

Po zakończeniu prac przyszła pora na pierwsze odpalenie. Były to bardzo stresujące chwile. Na początku przez dwa dni trzymałem niską temperaturę około 30 stopni, potem trochę wyższą, aż po kilku dniach stopniowego wypalania podniosłem temperaturę do 80 stopni, taką temperaturę trzymałem około 30 minut... Wszystko całe, nic nie pękło!

Fotografie przedstawiają postęp mojej pracy....

1. Fundament:

1

 

2. Pierwsze warstwy cegieł:

2

 

3. Widok z boku, to już siódma warstwa:

3

 

4. Dolne śruby do mocowania drzwiczek paleniska już są osadzone:

4

 

5. Drzwiczki paleniska osadzone, przymiarka przewodu dymnego:

5

 

6. Przewód dymny jeszcze nie zaizolowany:

6



Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież