Wędliny Domowe
Email Drukuj

Chlebki "pita" z nadzieniem a'la Tier

Przedstawiam przepis na chlebki "pita" oraz nadzienie. Przepisów w sieci jest pełno, trudno wybrać ten dobry, myślę że mój wam zasmakuje.

Chlebki pita:

  • 0.6 kg mąki pszennej
  • 40 g drożdży (świeże)
  • 15 g soli
  • 5 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • woda ok. 276 g

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier i olej, dodajemy letnią wodę - ja wlałem "na oko" kubek (276g) i to była wystarczająca ilość do wyrobienia idealnego ciasta (oko byłego piekarza nie zawiodło).
Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto aż nie będzie kleić się do rąk i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy na porcje i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu formujemy placki o grubości 5-6 mm. Możemy do tego użyć walka lub deski.



Piekarnik nagrzewamy do temp 250 st.C, blachę należy delikatnie posmarować olejem i na taką rozgrzaną blachę wkładamy nasze placki i pieczemy. Placki powinny "puchnąć" już po ok 2-3 min. Jeżeli mamy termo obieg to można go użyć, wtedy szybciej powinny złapać kolor. Tutaj trzeba jednak uważać. Czas pieczenia to 7-8 min.

UWAGA: chlebki po rozwałkowaniu na placki wkładamy od razu do mocno rozgrzanego piekarnika i na gorącą blachę. Po uformowaniu na placki nie powinny rosnąć przed włożeniem do piekarnika!



Nadzienie:

  • mięso wieprzowe z łopatki
  • przyprawa do gyrosa lub kebabu
  • kapusta pekińska
  • pomidor
  • cebula biała i czerwona

Mięso kroimy w drobne kawałki, paski lub jak kto woli, doprawiamy przyprawą i odstawiamy do lodówki na parę godzin.


Smażymy na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.

Dodatkiem do pity jest sos "jogurtowo - ziołowo - majonezowy"

  • 1 opakowanie małego naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • zioła, bazylia lub zioła prowansalskie
  • szczypta cukru i soli

Po odcięciu kawałka chlebka powinna ukazać sie tzw "kieszonka",


którą napełniamy warzywami, gorącym mięsem i polewamy sosem. Jeżeli chcemy podgrzać chlebki, należy je delikatnie skropić wodą przed włożeniem do piekarnika.



Smacznego!
Tier
PS.
Smakowało nawet "młodemu", co widać na zdjęciu.


Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież