krzys59 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Pozwolę sobie pochwalić się moim skromnym dziełkiem. Założenie było następujące, zrobić wędzarnie na 3-5 kg wyrobów, mobilną, w miarę lekką, z maksymalnie wykonalną w domowych warunkach, automatyką. W związku z tym powstał projekt skrzyni drewnianej 60x40x100, wymiar był podyktowany posiadanym grillem elektrycznym i możliwościami wykonania. Do wykonania skrzyni użyłem płyt z drewna iglastego z marketu na O a jako podstawa posłużyła połowa starego stołu. Pod spodem są przykręcona kółka, dwa na obrotowej osi, dwa na sztywnej, pozwala to w miarę łatwo manewrować przy przetaczaniu na "stanowisko wędzarnicze" :grin: Teraz widzę, że lepszym rozwiązaniem byłyby wszystkie koła skrętne, ale jest już jak jest. Skrzynia zrobiona jest z jednej warstwy desek, w następnym etapie będę chciał ją docieplić, ale na razie nie wiem jeszcze jaką obrać metodę, żeby nie podnosić znacząco masy całości. Do ogrzewania komory służy grill elektryczny o mocy 2kW. Teoretycznie wydawało się, że będzie można wykorzystać wbudowany regulator, niestety, to rozwiązanie nie nadaje się do użytku. W związku z tym regulator wbudowany jest ustawiony na maksa, a regulacja odbywa się w inny sposób. Sterowanie mikroprocesorowe. Do zadymiania służy dymogenerator WB, w dwóch odmianach. Jedna wersja dymi lepiej ale mam z nią jeszcze problemy, nie mogę doregulować powietrza wpadającego do dymogeneratora i dymi ładnie ale nie spala się do końca i zapycha się rura ze zrębkami, tak, że co pół godziny trzeba ją przepychać, Możliwe, że problem leży w innym miejscu (mokre zrębki, za duża gradacja) i jeszcze go do końca nie rozwiązałem. Zrobiłem też inną wersję, z puszki po szczotce do czyszczenia ubikacji (też z marketu na O), oczywiście puszka nówka, a szczotką zajmuje się kot, ma się czym drapać :grin: Do tego parę kształtek mosiężnych i działa. Tu z kolei mam problem z uzyskaniem satysfakcjonującej ilości dymu, spalanie jest ok, ale prawdopodobnie już wiem w czym problem, nie mam tylko na razie czasu na eksperymenty. http://images43.fotosik.pl/909/d3341ae38a17ee5bm.jpg Pozostał problem regulacji mocy grzałki, starowania temperaturą. Rozwiązałem to poprzez zastosowanie mikroprocesora i algorytmu PID. Nie ma się co przerażać, mikroprocesory są dla ludzi :-) Użyty został układ Arduino http://www.arduino.cc dostępny w wielu miejscach i zależnie od tego czy oryginalny czy klon kosztuje od 70 do 120 zł. Arduino jest gotową platformą mikroprocesorową, przeznaczoną dla ludzi nie znających się za bardzo na mikroprocesorach, dla początkujących itp. Wystarczy podłączyć do komputera kablem USB, ściągnąć darmowy program i można działać. Ma jedną wielką zaletę, całe oprogramowanie jest za free, i jest opensource, dostępne są do niego dziesiątki bibliotek, dzięki którym, przy odrobinie chęci można zrobić naprawdę ciekawe rzeczy nie będąc z wykształcenia informatykiem czy elektronikiem. Do sterowanie grillem użyłem przekaźnika SSR. Jest to sprytne urządzenie, które można sterować za pomocą mikrokontrolera, napięciami 5V, i w stanie włączony "przepuszcza" prąd zmienny, 220V, działa jak zwykły przekaźnik, ale nie generuje zakłóceń, ponieważ po podaniu na sterowanie 5V włącza się dopiero gdy prąd zmienny na wyjściu przechodzi przez 0. Nie ma zakłóceń jak w najpopularniejszym sterowaniu fazowym triakiem. Koszta takiego przekaźnika to około 40-50 zł http://images43.fotosik.pl/909/6a71f5a30c7c9d20m.jpg http://images46.fotosik.pl/857/dceeee0c8830f8dbm.jpg Temperaturę mierzy mi czujnik półprzewodnikowy (parę złotych), a obliczeń mocy grilla dokonuję za pomocą dostępnej biblioteki PID. Temperaturę jaką chcę uzyskać nastawiam za pomocą potencjometru. Wartość nastawionej temperatury, pomiar temperatury, "moc grilla" i czas działanie układu wyświetlam na wyświetlaczu LCD (około 15 zł). Do tego potrzeba jeszcze zasilacza 5-12 V, w domu zawsze się coś takiego znajdzie, Całość elektroniki kosztowała mnie około 200 zł. Specjalnie napisałem "moc grilla" bo nie jest to sterowanie mocą, a impulsowe załączanie i wyłączanie grzałki, w efekcie to też jest sterowanie mocą, ale na trochę innej zasadzie. Pierwsze obserwacje są takie, że po włączeniu i nastawieniu pierwszej temperatury, wstępne rozgrzanie i ustabilizowanie się temperatury uzyskuję po około 15 minutach. Po tym czasie temperatura utrzymuje się w zakresie +/- 2 st.C Oczywiście tak się dzieje w mojej skrzyni, w garażu, przy dodatnich temperaturach otoczenie. W innych warunkach i innej konstrukcji może to wyglądać inaczej. Przy włączeniu na "zimnej" skrzyni, i temperaturze wewnątrz początkowo 25 st, po ustawieniu 45 st, skrzynia była nagrzana w ciągu 5 minut, ale po pierwszym nagrzaniu przekroczenie temperatury wynosi 5-10 st, zależnie od ustawionych parametrów czasowych, po około 15 minutach uzyskuję pełną stabilizacją temperatury, tak jak napisałem +/- 2 st C. Jeśli teraz podnoszę temperaturę o 10 st, to nie mam takich chwilowych przekroczeń jak na zimnej skrzyni. Wydaje mi się, że trzeba stopniowo podnosić temperaturę do parzenia czy pieczenia. Albo pogodzić się, że po przestawieniu na wyższą temperaturę będzie przekroczenie o 5-10 st przez kilka minut. Jeśli będzie ktoś zainteresowany, proszę pisać, program, biblioteki itd. prześlę na email, bo forum wędliniarskie chyba nie do tego służy :-) Na zdjęciach widoczna jest moja skrzynia, dymogeneratory i wstępnie wykonany regulator, na razie nie jest to gotowa płytka, tylko jak widać zrobiony jest na płytce uniwersalnej, ze względu na testowanie jeszcze innych rozwiązań. Do pierwszego wędzenia poszedł boczek, peklowany przez 2 tygodnie na sucho. Wędzony przez 3 godziny w temp 30 st, potem podniosłem na 50 st, przez 2 godziny, a potem miało być 70 st ale sterownik się zbuntował i zakończyłem działania (to był inna wersja sterownika, inne oprogramowanie, z dużą ilością błędów, jak się później okazało) i problem stanowiło zasilanie procesora, mój zasilacz "zgłupiał" na tym samym kablu co grill, nie do końca wiem czemu. A boczki wyszły takie: http://images50.fotosik.pl/909/b9a977e0ba8e4c54m.jpg http://images40.fotosik.pl/890/f0c702024abe298dm.jpg http://images46.fotosik.pl/857/d2880f2fe3b84916m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Ale po co tyle zachodu z regulatorem temperatury. Tu masz nowy z przekaźnikiem SSR i czujnikiem temperatury za 170zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Adam Słodowy...albo McGiver :-) pozdro ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Krzyś , w tej puszce z O gdzie jest otwór pobierający powietrze do spalania..?Jeżeli od spodu to w tym położeniu jak na zdjęciach jest dławiony, a jeżeli na obwodzie cylindra to za mały masz wydatek pompki . To może być przyczyną małej ilości dymu.wykonaj zdjęcia z innych ujęć aby było widać te szczegóły o których piszę.W generatorze z profilu kwadratowego wydaje się ,że za mała jest średnica wewn. rurki dymowej, co będzie powodować szybkie zapychanie przekroju a w rezultacie również spadnie wydajność intensywności dymienia.Ważne są jednak pierwsze kroki , kolejne to baczna obserwacja i właściwe wnioski.Gratuluję samodzielnie wykonanej konstrukcji. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Starałem się czytać aby zrozumieć ,ale jestem zbyt cienki żeby to pojąć.Jednak podejście do tematu i wiedza która kipi z twojego postu po prostu mnie poraża.Nie wiem czy ten symbol cokolwiek może wyrazić ale wielkie :clap: .Chylę czoła wiedzy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Czerwca 2011 ...Ale po co tyle zachodu z regulatorem temperatury... Moim zdaniem ŚWIETNY pomysł na ten regulator, można dołożyć jeszcze jakieś funkcje, jak będzie to wygodne. Wiadomo, ze najprościej to "beczka" i na "czuja", ale to nie te czasy. :-) . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam, krzys59 jak czytałem Twojego posta to sam do siebie się usmiechnełem. Twoja wedzareczka konstrukcyjnie bardzo podobna do mojej tylko z jędnym wyjątkiem (moja z blachy wewnetrzenej i zewnetrzenej a w środku wełna 2,5 cm). Wysokośc podobna ale u mnie kwadrat o boku wewnatrz 40cm. Wczoraj właśnie zamontowałem 4 kółeczka obrotowe (10 cm), a dzisiaj dołożyłem z boków uchwyty jakby trzeba było gdzieś przenieśc/wnieśc. Odnośnie skoków temperatury podczas 1-ego odpalenia to spokojnie u mnie jest to samo, ale po 1-2 cyklach grzanie/przerwa wszystko się rozgrzewa i normuje. Taki skok ( może nie 10 st bo mam regaulator mocy grzałki wpięty za regulatorem temperatury i już dobrałem właścią moc ) to nic innego jak to, że grzałka do żądanej temperatury musi ostro pracować więc potem siłą bezwładności jedzie tą 10 do góry. Ja narazie po dodaniu regulatora mocy grzałki robiłem tylko testy bez wsadu. Myslę, że jak bedzie wsad który jest wkładany do wygrzanej wedzarni, a potem ususzany to temperatura całej komory bedzie już na tyle stabilna podczas właściwego wędzenia, że raczej takie skoki o 10 st nie powinny występować. Można byłoby się bawić mocą grzałki i dprowadzić do tego, że grzałaby prawie ciągle podchodząc pod zadaną temperaturę na regulatorze - tylko po co? Olej poprostu te chwilowe skoki na wstepie zadymiania( kilkanaście minut wytrzymasz) i nie dokładaj już więcej elektroniki ha ha ha. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Czerwca 2011 .. High Tech.. Ale ..czy tak jak w nazwie forum ? ;-) " Wyrób wędlin sposobem domowym " .. ? pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Czerwca 2011 w domu robione - to domowym, a czy z elektroniką, czy z kanałem, czy to ważne oby smakowało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ale po co tyle zachodu z regulatorem temperatury. Tu masz nowy z przekaźnikiem SSR i czujnikiem temperatury za 170z Ale radocha nie ta, co z samodzielnie zrobionego urządzenia, a poza tym, mogę dowolnie regulować czym chcę i jak chcę, nie mając ograniczeń narzuconych przez producenta. .. High Tech.. Ale ..czy tak jak w nazwie forum ? ;-)" Wyrób wędlin sposobem domowym " .. ? A jak ludzie mają borniaka, albo inny półautomat do wędzenia to robią wędliny domowym sposobem czy nie? :tongue: Starałem się czytać aby zrozumieć ,ale jestem zbyt cienki żeby to pojąć.Nie przesadzaj, to jest proste, na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale w sumie to proste jak budowa cepa, no dobra, nie cepa a powiedzmy wozu drabiniastego :grin: w tej puszce z O gdzie jest otwór pobierający powietrze do spalania..? ....... W generatorze z profilu kwadratowego wydaje się ,że za mała jest średnica wewn. rurki dymowej, co będzie powodować szybkie zapychanie przekroju a w rezultacie również spadnie wydajność intensywności dymienia... Otwory w puszce są na spodzie, i rzeczywiście jak się ją postawi na czymś co nie tłumi napływu powietrza do dymi ładnie. Problem w tym, ze zrobiłem otwory (6 fi3mm) na dnie, w okolicy środka i zauważyłem, że generalnie spala się, ale pozostaję niespalone resztki na obwodzie, z wrzuconych zrębek spala mi się około 80%, reszta pozostaje niedopalona. Kupię drugą puszkę (13 zł) i zrobię otwory bardziej na obwodzie niż w centrum i zobaczę co będzie. Pompkę mam 240 l/min więc z tego co było napisane w wątku o dymogeneratorze powinna wystarczyć. W drugim dymogeneratorze zastosowałem profil 6, rurka dymowa ma 0,5 cala, klasyczna wodociągowa, a rurka powietrzna na 6 mm zewnętrznej średnicy, wydaje się że wystarczy. Moim zdaniem problemem mogły być zbyt wilgotne zrębki, i niepotrzebna próba wrzucenia do spalanie pokruszonych gałązek z ubiegłorocznej ścinki leszczyny. Bo co do intensywności dymienia z kwadratu to nie miałem żadnych zastrzeżeń, problem w tym, że nie mogę go zostawić na godzinę bo co 15-20 minut musiałem przepychać zrębki bo dół się wypalał a z góry nie spadały. A dla malkontentów, że high tech, to chodzi mi po głowie jeszcze pomysł na zrobienie czujnika który by mnie zawiadamiał, że spada intensywność dymienia, czujnik światła i jakaś świecąca dioda przez strumień dymu powinny wystarczyć. Na razie to tylko pomysł. Trudne będą testy, dymu nie da się wystandaryzować :grin: a poza tym obawiam się że cała ta konstrukcja błyskawicznie zostanie pokryta osadem i przestanie prawidłowo funkcjonować. Można się też zabawić w zaprogramowanie całego cyklu grzania, w pomiar temperatury wewnątrz wyrobów (tylko jakiś czujnik muszę zdobyć do kontaktu z żywnością), wysyłanie wiadomości poprzez sieć bezprzewodową itd itd itd Możliwości arduino zależą tylko od wyobraźni wykonawcy :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Kolego Krzys59 wielkie uznanie, tez pracuje na podobnym rozwiązaniem ale w mojej bedzie jeszcze pomiar wilgotnosci, gęstosci dymu i ciągu powietrza. A sterowanie powietrza do paleniska rozwiazanie takie jak w piecach miałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Kolego Krzys59 wielkie uznanie, tez pracuje na podobnym rozwiązaniem ale w mojej bedzie jeszcze pomiar wilgotnosci, gęstosci dymu i ciągu powietrza. A sterowanie powietrza do paleniska rozwiazanie takie jak w piecach miałowych. To jest kierunek który mnie "siem" podoba! :grin: PERFEKCJA! Od "paszy do kupy"! :tongue: Jednak NAJWAŻNIEJSZE jest odpowiednie "hodowanie" czyli ZDROWE mięso. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-162569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Stanąłem przed małym problemem z moim sterownikiem, może mi ktoś coś pomoże. Chodzi mi o sondę do pomiaru temperatury w mięsie. Czujniki półprzewodnikowe mają jeden podstawowy feler, ich średnica to 4-5 mm, i gdyby je wcisnąć w rurkę, to ta ostatnia będzie miała z 7-8 mm średnicy, to dużo jak na sondę wbijaną w wyroby. Są sondy o dużo mniejszej średnicy ale sprzedawane z miernikami, i przypuszczam, że nawet jak taką kupię to będzie mi bardzo trudno zdobyć jej charakterystykę, żebym mógł się po0dłączyć do mojego sterownika.Potrzebuję rady, pomysłu, na realizację sondy. :rolleyes: A drugie pytanie, sondy zwykle są ze stali nierdzewnej, może chromowane czy niklowane, a czy można zrobić sondę z miedzi? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie? Łatwiej o rurkę miedzianą niż z nierdzewki, i łatwiej jest ją obrobić w warunkach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5683-w%C4%99dzarnia-i-sterownik-pid-krzys59/#findComment-163733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.