Marek_ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Baleron białoruski Marka_ Surowiec: kurczak cały około 2kg, Pierś podwójna około 0,5kg Przyprawy i materiały pomocnicze: Przyprawy: pieprz, sól, 3 szczypty żelatyny Inne wg. Uznania, ja dodałem majeranek i 3-4ząbki czosnku Materiały pomocnicze: Szpagat Lniana ściereczka Folia aluminiowa Sposób przygotowania: Z kurczaka zdjąć skórę, uważając aby jej za bardzo nie pociąć, skórę odkładamy na bok. Następnie obieramy całe mięso z kurczaka. Obrane mięso i pierś kroimy dość grubą kostkę (około 2x2cm-2,5x2,5cm). Pokrojone mięso wrzucamy do miski dodajemy przyprawy (można go trochę przesolić ale minimalnie) i długo mieszamy do uzyskania kleistości. Gdy mięso będzie dokładnie wyrobione rozkładamy wcześniej ściągniętą skórę, na niej kładziemy mięso, mięso staramy się w miarę dokładnie zawinąć skórą, następnie owijamy to w folię aluminiową 2x później zawijamy to dość ciasno ściereczką lnianą i tak powstały baton sznurujemy jak szynę, starając się dobrze ścisnąć. Tak przygotowany baton wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Przykręcamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1h15min a nawet dłużej w zależności od wielkości naszego wyrobu. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyrób jest gotowy do jedzenia. Polecam to ludziom, którzy nie mają wędzarni i szynkowara i tym którzy mają :wink: Nie należy się trzymać ściśle tej ilości jaką podałem ogólnie mówiąc jeden kurczak jedna pierś. Wielkość też nie jest ważna im większy tym więcej baleronu nam wyjdzie. Ja osobiście bym go nazwał salcesonem :wink:. A oto zdjęcia z produkcji. Pozdrawiam i życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Bardzo fajny wyrób! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Fajny i łatwy w wykonaniu.Tylko fotki nie najlepszej jakości, bo dopiero się uczę fotografować nowym aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Wyrób jak najbardziej fajny i na czasie przy dzisiejszych cenach drobiu to nawet bardzo na czasie. Jutro zasuwam do sklepu po 2 kurczaki i popełniam, popełniam, popełniam :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2007 uczę fotografować nowym aparatem Światła było mało, może trzeba było z lampa błyskową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Marek_, baleron jest super!Dzięki za inspirację Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Niema za co. Cieszę się że wam się spodobał.Zapomniałem napisać, że podczas wyrabiania należy dodać 3 szczypty żelatyny. Dzięki temu lepiej man się zwiąże.Już poprawiłem w przepisie :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Marek_ pieknie ci to wyszlo napisz prosze jeszcze jakies ciekawe bialoruskie przepisy jak znasz to zobaczymy3-maj sieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Niestety nie znam, innych. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy to jest wyrób białoruski.Czy to tyko taka nazwa? Nauczył mi tego znajomy kucharz.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Marku_ ... może inspirację kolega kucharz czerpał z tego linku ? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1215 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2007 ....może inspirację kolega kucharz czerpał z tego linku ? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1215ale jednak różnice są... :wink: zerknijcie na czasy parzenia - ten na stronie to chyba lekka przesada :shock: - ale przynajmniej ptasia grypa się nie uchowa :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Podejrzewam, że nie tylko ptasia grypa, ale i inne draństwa. Poza tym przy tak długim czasie parzenia może wszystko być mało soczyste i rozpadać się. :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witam!Kol. Bagno rzeczywiście ten przepis jest bardzo podobny jednak ten kucharz nie słyszał o naszej stronie więc raczej nie czerpał inspiracji z tego przepisu chyba, że się mylę :blush: . Dzięki Abratku, że poprawiłeś zdjęcia, teraz wygląda dużo lepiej :grin: . A wracając na do przepisu to ja używam foli aluminiowej bo tylko taką mam w domu, ale z powodzeniem można użyć z spożywczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego wyrób ten ma nazwę baleron ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego wyrób ten ma nazwę baleron ? Pewnie ze wzgledu na sposob wiazania :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2007 A mnie nurtuje użycie, za przeproszeniem, ściery :lol: - czy jej "smak" nie przejdzie do wyrobu?, pewnie lepsza byłaby pielucha tetrowa, myślę też czy można by zastosować siatkę wędliniarską - niestety własne eksperymenta dopiero za jakis czas :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2007 "Szmatka" jest pewnie po to, by nie uszkodzić folii aluminiowej podczas wiązania, a folia to pewnie odpowiednik osłonki... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2007 @ AbratkuMyślę, że można zastąpić z powodzeniem pieluchą, albo np gazą. Ja używam ściereczki lnianej, oczywiście czystej i nie odczuwam obcych zapachów.@ BonAirCo do nazwy baleron to też mnie zastanawia, sam bym go nazwał salcesonem.Na pewno nie chodzi o sposób wiązania bo ja akurat zasznurowałem jak szynkę.Może gdyby nie dodawać majeranku miał by podobną strukturę jak baleron, chodzi mi o coś w rodzaju "mozaiki" tylko w innym kolorze niż na baleronie? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2007 szmatka lniana jeżeli jest czysta nie powinna wnosić żadnych obcych smaków i zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2007 A mnie nurtuje użycie, za przeproszeniem, ściery - czy jej "smak" nie przejdzie do wyrobu?,... bardziej czysta "ściera" przejdzie zapachem wyrobu niż odwrotnie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Mam nadzieję że nie uraziłem nikogo tym określeniem :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.