Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Baleron białoruski Marka_

 

Surowiec:

kurczak cały około 2kg,

Pierś podwójna około 0,5kg

 

Przyprawy i materiały pomocnicze:

Przyprawy:

pieprz, sól, 3 szczypty żelatyny

Inne wg. Uznania, ja dodałem majeranek i 3-4ząbki czosnku

 

Materiały pomocnicze:

Szpagat

Lniana ściereczka

Folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

Z kurczaka zdjąć skórę, uważając aby jej za bardzo nie pociąć, skórę odkładamy na bok.

Następnie obieramy całe mięso z kurczaka. Obrane mięso i pierś kroimy dość grubą kostkę

(około 2x2cm-2,5x2,5cm). Pokrojone mięso wrzucamy do miski dodajemy przyprawy

(można go trochę przesolić ale minimalnie) i długo mieszamy do uzyskania kleistości.

Gdy mięso będzie dokładnie wyrobione rozkładamy wcześniej ściągniętą skórę,

na niej kładziemy mięso, mięso staramy się w miarę dokładnie zawinąć skórą,

następnie owijamy to w folię aluminiową 2x później zawijamy to dość ciasno ściereczką lnianą

i tak powstały baton sznurujemy jak szynę, starając się dobrze ścisnąć.

Tak przygotowany baton wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Przykręcamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1h15min a nawet dłużej w zależności od wielkości naszego wyrobu.

Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyrób jest gotowy do jedzenia.

Polecam to ludziom, którzy nie mają wędzarni i szynkowara i tym którzy mają :wink:

Nie należy się trzymać ściśle tej ilości jaką podałem ogólnie mówiąc jeden kurczak jedna pierś.

Wielkość też nie jest ważna im większy tym więcej baleronu nam wyjdzie.

Ja osobiście bym go nazwał salcesonem :wink:.

A oto zdjęcia z produkcji.

Pozdrawiam i życzę smacznego!

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Wyrób jak najbardziej fajny i na czasie przy dzisiejszych cenach drobiu to nawet bardzo na czasie. Jutro zasuwam do sklepu po 2 kurczaki i popełniam, popełniam, popełniam :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24799
Udostępnij na innych stronach

Niema za co. Cieszę się że wam się spodobał.

Zapomniałem napisać, że podczas wyrabiania należy dodać 3 szczypty żelatyny. Dzięki temu lepiej man się zwiąże.

Już poprawiłem w przepisie :wink: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24813
Udostępnij na innych stronach

....może inspirację kolega kucharz czerpał z tego linku ? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1215

ale jednak różnice są... :wink: zerknijcie na czasy parzenia - ten na stronie to chyba lekka przesada :shock: - ale przynajmniej ptasia grypa się nie uchowa :grin:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-24898
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Kol. Bagno rzeczywiście ten przepis jest bardzo podobny jednak ten kucharz nie słyszał o naszej stronie więc raczej nie czerpał inspiracji z tego przepisu chyba, że się mylę :blush: .

 

Dzięki Abratku, że poprawiłeś zdjęcia, teraz wygląda dużo lepiej :grin: .

 

A wracając na do przepisu to ja używam foli aluminiowej bo tylko taką mam w domu, ale z powodzeniem można użyć z spożywczej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25068
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego wyrób ten ma nazwę baleron ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25093
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić dlaczego wyrób ten ma nazwę baleron ?

Pewnie ze wzgledu na sposob wiazania :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25095
Udostępnij na innych stronach

A mnie nurtuje użycie, za przeproszeniem, ściery :lol: - czy jej "smak" nie przejdzie do wyrobu?, pewnie lepsza byłaby pielucha tetrowa, myślę też czy można by zastosować siatkę wędliniarską - niestety własne eksperymenta dopiero za jakis czas :mellow:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25112
Udostępnij na innych stronach

"Szmatka" jest pewnie po to, by nie uszkodzić folii aluminiowej podczas wiązania, a folia to pewnie odpowiednik osłonki...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25116
Udostępnij na innych stronach

@ Abratku

Myślę, że można zastąpić z powodzeniem pieluchą, albo np gazą. Ja używam ściereczki lnianej, oczywiście czystej i nie odczuwam obcych zapachów.

@ BonAir

Co do nazwy baleron to też mnie zastanawia, sam bym go nazwał salcesonem.

Na pewno nie chodzi o sposób wiązania bo ja akurat zasznurowałem jak szynkę.

Może gdyby nie dodawać majeranku miał by podobną strukturę jak baleron, chodzi mi o coś w rodzaju "mozaiki" tylko w innym kolorze niż na baleronie? Co wy na to?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25122
Udostępnij na innych stronach

A mnie nurtuje użycie, za przeproszeniem, ściery - czy jej "smak" nie przejdzie do wyrobu?,

... bardziej czysta "ściera" przejdzie zapachem wyrobu niż odwrotnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25295
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję że nie uraziłem nikogo tym określeniem :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1223-baleron-bia%C5%82oruski-marka_/#findComment-25297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.