DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Wszystkim miłośnikom tej metody przedstawiam wyniki moich doświadczeń na zdjęciach co do dokładności zostawiam to bez komentarza. http://images20.fotosik.pl/194/8b71fb3e4bba2972m.jpg Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 czyli między 13 a 20 dkg pektosoli niema praktycznie żadnej różnicy, dobrze zrozumiałem tą lekcję? :rolleyes: Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-10981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jest różnica ale nie można jej wychwycić wagowo ponieważ jajko przekręcają się na bok coraz bardziej. Jajka świeże dzisiaj podebrane z kurnika .Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-10982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Róznica drastycznie sie powiększy, jesli uzyjemy jaj starszych, w których nastapiło przezskorupkowe odparowanie wody. Jaja takie sa znacznie lżejsze (waga spada zaleznie od czasu jaki upłynął od momentu ich zniesienia przez kurę) i przekłamania beda duzo większe.Pisaliśmy już kilka razy o tym, przestrzegając przed uzywaniem jaj do pomiaru stężenia solanki.Dzieki Dziadku za zdjęcia, zaraz je wrzuce na stronkę. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-10984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A to ci jaja z tymi jajami :lol: :lol: :lol: Kochani,jaja nawet najświeższe mają różną wielkość komory powietrznej.Jest to cecha rasowa,jak również sposób żywienia,wydajność,oraz wiek kury.A Dziadkowi wielkie dzięki za pokazanie naoczne tego sposobu.pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-10988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynio Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Maja 2007 U nas praktykowało się tak że:wode przegotowaną ostudzoną soliło się doputy dopuki jajko nie pływało.Jajko wybierało się świerze średniej wielkości i położone na solanke nie mogło sie zatopic tzn.kawałek skorupki musiało widac tak ok.50 groszy.Taki kawałek skorupki musiał wystawac z solanki. HYNIO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-12550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) O solance przyrzadzanej metodą "na jajko" radzę zapomnieć. Pomijajac cechy gatunkowe jajek i inne przyczyny, które wymienił CHŁOP Z WARMII, znana metodą badania świeżości jajek jest sprawdzenie ich wyporności. Najkrócej mówiąc "jak tonie, to dobre do jedzenia". :grin: Edytowane 14 Grudnia 2015 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-12552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2007 Pierwszą solankę do peklowania też tak robiliśmy na jajko.... ale gdy znalazłam stronkę i pogłębiłam wiedzę w tym temacie - nigdy więcej solanki na jajko. Przy ostatnim peklowaniu, oczywiście saletra odmierzona wagowo - tak dla własnego doświadczenia wrzuciłam 3 jajka. Każde inaczej pływało :shock: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-12595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynio Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Maja 2007 Macie rację ale nie zapominajcie że były czasy kiedy o peklosoli mało kto słyszał a jeszcze mniej miało do niej dostęp.Na wagę taką gramową też nie każdy mógł sobie pozwolic więc ludzie kombinowali "POLAK POTRAFI" :rolleyes: HYNIO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-12600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2007 Hynio - jak sam zauważyłeś czasy były inne, teraz peklosól jest dostępna bez problemu, precyzyjne wagi też (i nie za jakieś wielkie pieniądze) ale także JAJKA są inne - i to także te "swojskie", więc dla własnego dobra należy od tej metody odejść Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/700-solanka-na-jajko/#findComment-12608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi