Skocz do zawartości

Basturmy i schab a'la... BonAira


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj, w dniu świątecznym dobiegł do końca ponad miesięczny proces produkcji basturmy.

 

Nie ukrywam, że oprócz "basturmy 1" wg przepisu ze strony zrobiłem również "basturmę 2" wg anglojęzycznego przepisu znalezionego w internecie, różniącego się dość znacznie pod względem technologicznym . Główne różnice, to zmycie soli już po trzech dniach od początku produkcji oraz moczenie w "sosie przypraw" na 3 tygodnie przed końcem.

Krótszy proces produkcji "Basturmy 1" wydłużyłem tak, by czasy dojrzewania obu wędlin były jednakowe.

Obie wędliny dojrzewały w identycznych warunkach, powieszone obok siebie.

"Basturma 1" ma 11% ubytek masy, natomiast "basturma 2" 22% ubytek.

 

Na zdjęciu jest również, jak zwykle przepyszny schab a'la parmeńskie, tym razem obtoczony w przyprawach pozostałych po "basturmie 1".

 

Nic mnie tak nie cieszy! :-)

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda .przypomina mi to szynkę cygańską. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/#findComment-21243
Udostępnij na innych stronach

BonAir jesli smakuje tak jak Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5

to Ci zazdroszcze :grin: :grin: :grin:

Ja jutro sie biore za produkcje basturmy wg . Andy,iego

jeszcze teraz zagryzam kawaleczki jakie udalo nam sie zdobyc na zlocie

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Ps. szkoda ze Cie nie bylo tyle pysznosci i zabawy ze nie da sie opisac :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/#findComment-21290
Udostępnij na innych stronach

Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5

Zapomnialeś dodać, że ZNOWU była przebojem. :smile:

 

szkoda ze Cie nie bylo

Bardzo żałuję, że nie mogliśmy być. :sad:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/#findComment-21313
Udostępnij na innych stronach

BonAir, z wielkim szacunkiem i uznaniem śledzę Twoje wyczyny kulinarne :shock: . Bardzo zazdroszczę Ci pomysłowości i inwencji twórczej i ze smutkiem stwierdzam, że laury jakie jeszcze zbieram to jest mój "rzut na taśmę"-ostatnie podrygi :cry: Mając w naszym gronie tak płodnych artystów jak Ty pozostaje mi tylko zejść ze sceny i poprosić o wpisanie mnie do Twojego fanklubu :smile:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/#findComment-21315
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy mógłbyś podać ilość soli na 1kg schabu ala parmeński

Niestety... Soli zawsze dawałem tyle, "ile się do mięsa przylepi".

Może będzie trzeba kiedyś to pomierzyć?

 

W domu używamy soli kamiennej, takiej bez dodatków antyzbrylających.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1117-basturmy-i-schab-ala-bonaira/#findComment-27521
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.