Upiorek Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2010 Dla wielbicieli zielonej herbaty (i nie tylko) polecam mój najnowszy wytwór czyli śmietanowiec z zieloną herbatą :thumbsup: Smakuje równie oryginalnie jak wygląda :wink: Trzeba zadbać tylko o dobrą śmietanę do ubicia bo z tym na rynku ostatnio ciężko, oj ciężko... :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2010 Może jakiś przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2010 Przepis,przepis ,przepis :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2010 Bardzo proszę :grin: Śmietanowiec (alternatywna nazwa – DZIAD :wink: ) Wersja podstawowa 8 jaj 2 ½ szklanki cukru (może być mniej jak ktoś nie lubi zbyt słodkiego ciasta) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia dodać mąkę i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !). Rozwałkowane placki ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut w nagrzanym piekarniku (uważać, żeby nie przypiec za bardzo). ½ litra dobrej śmietany ubić, dodać do smaku cukier i cukier waniliowy. Przekładać po 4 placki. Można po wierzchu posypać wiórkami startej czekolady. Z porcji wychodzi 16 placków (tortownica średniej wielkości lub blacha prostokątna o zbliżonej powierzchni). Jak ktoś mniej cierpliwy :lol: , może zrobić 8 placków z połowy porcji. Nadmiar nie zużytych placków można zawinąć w papier i przechowywać w suchym miejscu. Jak przyjdzie ochota na śmietanowca, ubić smietanę i przełożyć. Do spożycia ciasto najlepsze na drugi dzień. Wariacje 1. Do ciasta przy zagniataniu dodać kakao. Przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem dżemu borówkowego lub żurawinowego. 2. Do ciasta przy zagniataniu dodać 1 - 1 ½ łyżeczki zielonej herbaty matcha. Herbatę dodać również (do smaku) do śmietany podczas ubijania (lub do połowy śmietany, jak na fotce). Smacznego :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2010 Upiorku bardzo ciekawy przepis. Hmm...z zieloną herbatą?? :shock: Moja ciekawość nie pozwoli mi zostawić tego przepisu tak obojętnie. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2010 Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia dodać mąkę i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !). Jaką ilość mąki dodać w poszczególnych etapach bo jakoś nie mogę "dorozumieć się"? Czy za pierwszym razem dodać całość mąki tzn 3 szklanki a następnego dnia tylko tyle by się nie kleiło do stolnicy ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2010 Jaką ilość mąki dodać w poszczególnych etapach bo jakoś nie mogę "dorozumieć się"? Czy za pierwszym razem dodać całość mąki tzn 3 szklanki a następnego dnia tylko tyle by się nie kleiło do stolnicy ? Do jajek dodaje się całość mąki podaną w przepisie czyli te 3 szklanki. Powinno wyjść takie dość gęste ciasto. Na drugi dzień dodaje się już tyle mąki, ile się wgniecie, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję do rozwałkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.