Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wielbicieli zielonej herbaty (i nie tylko) polecam mój najnowszy wytwór czyli śmietanowiec z zieloną herbatą :thumbsup:

Smakuje równie oryginalnie jak wygląda :wink:

 

Trzeba zadbać tylko o dobrą śmietanę do ubicia bo z tym na rynku ostatnio ciężko, oj ciężko... :devil:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Przepis,przepis ,przepis :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126669
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę :grin:

 

Śmietanowiec (alternatywna nazwa – DZIAD :wink: )

 

Wersja podstawowa

8 jaj

2 ½ szklanki cukru (może być mniej jak ktoś nie lubi zbyt słodkiego ciasta)

3 szklanki mąki

3 łyżeczki amoniaku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc.

 

Następnego dnia dodać mąkę i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !).

 

Rozwałkowane placki ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut w nagrzanym piekarniku (uważać, żeby nie przypiec za bardzo).

 

½ litra dobrej śmietany ubić, dodać do smaku cukier i cukier waniliowy. Przekładać po 4 placki. Można po wierzchu posypać wiórkami startej czekolady.

 

Z porcji wychodzi 16 placków (tortownica średniej wielkości lub blacha prostokątna o zbliżonej powierzchni). Jak ktoś mniej cierpliwy :lol: , może zrobić 8 placków z połowy porcji.

 

Nadmiar nie zużytych placków można zawinąć w papier i przechowywać w suchym miejscu. Jak przyjdzie ochota na śmietanowca, ubić smietanę i przełożyć.

 

Do spożycia ciasto najlepsze na drugi dzień.

 

Wariacje

1. Do ciasta przy zagniataniu dodać kakao. Przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem dżemu borówkowego lub żurawinowego.

 

2. Do ciasta przy zagniataniu dodać 1 - 1 ½ łyżeczki zielonej herbaty matcha. Herbatę dodać również (do smaku) do śmietany podczas ubijania (lub do połowy śmietany, jak na fotce).

 

Smacznego :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126680
Udostępnij na innych stronach

Upiorku bardzo ciekawy przepis. Hmm...z zieloną herbatą?? :shock:

 

Moja ciekawość nie pozwoli mi zostawić tego przepisu tak obojętnie.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126683
Udostępnij na innych stronach

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc.

 

Następnego dnia dodać mąkę i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !).

Jaką ilość mąki dodać w poszczególnych etapach bo jakoś nie mogę "dorozumieć się"? Czy za pierwszym razem dodać całość mąki tzn 3 szklanki a następnego dnia tylko tyle by się nie kleiło do stolnicy ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126696
Udostępnij na innych stronach

Jaką ilość mąki dodać w poszczególnych etapach bo jakoś nie mogę "dorozumieć się"? Czy za pierwszym razem dodać całość mąki tzn 3 szklanki a następnego dnia tylko tyle by się nie kleiło do stolnicy ?

Do jajek dodaje się całość mąki podaną w przepisie czyli te 3 szklanki. Powinno wyjść takie dość gęste ciasto.

Na drugi dzień dodaje się już tyle mąki, ile się wgniecie, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję do rozwałkowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4609-ciasto-%C5%9Bmietanowiec-z-zielon%C4%85-herbat%C4%85/#findComment-126697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.