Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Produkcja szynki Hiszpańskiej dzieli się na 5 etapów

1. Wyprodukowanie odpowiedniego mięsa.

Świnie są koloru ciemnego prawie bez owłosienia i długich cienkich nóżkach, racice

maja kolor czarny dlatego szynki produkowane z tego rodzaju świń nazywane są "pata negra"

Świnie te pasa się na wolności na terenach lekko górzystych pokrytych karłowatą

odmiana dębu , i drzewami migdałowymi,pokryte trawami i ziołami takimi jak

rozmaryn i tymianek. To stanowi podstawę żywienia 6-10 kg dziennie żołędzi,

migdałów i ok.3 kg traw

Rodzaj świni i żywienie to podstawa do niepowtarzalnego smaku szynki iberyjskiej

2.Mycie i solenie- Soli sie szynki sola morska i pozostawia w temp.1-5 st.C i 80-90%

wilgotności, na okres 6-10 dni w zależnosci od wagi szynki Po tym czasie dokładnie

myje się ciepłą woda aby usunąć sól.

 

Cdn...

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Nie 31 Sty, 2010 12:46 ]

Wyjątkowo poprawiłem polskie znaczki aby lepiej sie czytało...

dzidzius, nie zapomnij dopisać reszty :lol: - wtedy zrobimy porządek z tematem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3575-hiszpa%C5%84skie-szynki-jamones-ibericos/
Udostępnij na innych stronach

Dzidziuś, mam nadzieję, jako mieszkaniec Hiszpanii, przyblizy nam tamtejsze tajniki sztuki masarskiej. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3575-hiszpa%C5%84skie-szynki-jamones-ibericos/#findComment-97394
Udostępnij na innych stronach

Wracajac do

3. Trzeci etap ,szynki umyte (oczywiscie sztuka z koscia i racica) pozostawia sie w chlodniach przez 30 do 60 dni w wilg. 80-90% .Przez ten okres czas

sol rozklada sie idalnie w calym kawalku szynki co powoduje idealna conserwacje

4. Czwarty etap to suszenie i dojrzewanie

Podczas tego etapu szynki przewozi sie do naturalnych magazynow przeznaczonych do suszenia w ktorych wilgoc i temperature controluje sie dzieki wetylatorom temperatura w tym okresie czasu wynosi miedzy 15-30stopni ,proces ten trwa 6-9 miesiecy. W tym okresie czasu szynki nabieraja aromatu dzieki zmiana spowodowanym przez protein i tluszczowi szynki CDN.

 

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:00 ]

5- Piaty etap to starzenie sie.

Szynki wiesza sie w pomieszczeniach zwanych" bodegami" na okres czasu

minimum 6 i maxim.30 miesiecy w tem, 10-20 stopni i wilg.60-80%y

W tym okresie contynua proces bioquimichny i dziala flora microbiana

nadajac ostateczn aromat i smak.

No i mamy gotowa szynke de "pata negra de bellota",jezeli wazy ponad 7.5 kg

dostaje dodatkowo znak" Cinco Jotas" Taka szynka kosztuje ok.480 euro

Dla porownania szynka typ "Serano" odpowiednik szynki Parmeñskiej kosztuje

120-200 euro czyli roznica jest kolosalna "w smaku tez :razz:"przednie szynki sa tañsze

A tak odemnie nie ma dwoch takich samych szynek kazda jes inna (podobnie jak kobiety niby takie same ale inne) :grin:

 

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:17 ]

Dodajac - szynk sprzedawane w plastrach i paczkowane smakuja calkiem inaczej niz krojone z nogi cienkim nozem w cieniutkie plasterki

w szczegulnosci jako przekaska do dobrego piwa :wink:

 

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 16:21 ]

W przyszlosci kielbasa Hiszpañska "chorizo"

Cdn...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3575-hiszpa%C5%84skie-szynki-jamones-ibericos/#findComment-97421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.