Biotit Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2010 Chudziaku, jak robisz te wędzone, twarogowe sery? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2010 Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2010 ok, niezła łatwizna :grin: w porównaniu do "oscypków" Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2010 kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski No to jestem oświecony . Jako że nie mam co wydoić i mleko" od chłopa " to podróba to i u mnie będą "oscypki" w następnym wędzeniu. Dzięki za "pomysła" A co do wędlin , to się nie wypowiadam , bo chudziak dostanie skrzydełek i nam odfrunie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2010 Chudziak, Henio. O Wy obiboki, leniuchy, no, no :!: :smile: To ja się tak wysilalam a Wy "na łatwiznę" :???: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2010 Chudziaczku , chyba do Ciebie zawitam na przeszkolenie w sprawie tych serków :thumbsup:pozostałe wyroby super !!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2010 Z góry uprzedzam, że nie można porównywać ich do oscypków bo w smaku i konsystencji są inne .Ale to zawsze jest jakaś odmiana w menu i zwykle jak się wędzi mięsa to troszkę miejsca na serki się znajdzie i nie trzeba tak ich pilnować bo się nie "roztapiają" co najwyżej wysuszają :lol: Paolo nie ma sprawy mogę Cię przeszkolić :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2010 chudziak, ja też chcę na szkolenie :rolleyes: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2010 Wędzony twaróg produkuje firma JANA. Można go kupić w Auchanie (przynajmniej w Warszawie), wiem że są w sprzedaży w Wielkopolsce. 16 zł/kg. Bardzo smaczny, często gości na naszym stole. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2010 RaV22 no to przy następnym wędzeniu spróbuj własnej wersji -będziesz miał porównanie :lol: duduś nie ma sprawy tylko jak do tego logistycznie podejść :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Października 2010 Ja się godzę na wszelkie propozycje, dla sera mogę zrobić d.....użo Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Października 2010 W jakiej temp wędzisz te sery twarogowe? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Października 2010 Tak jak pisałam, one są zwykle dodatkiem przy wędzeniu wędzonek więc temperatura 50-70 st. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Października 2010 Wędziłem twaróg, ten od JANA jest równie dobry. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Października 2010 Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki. Przepraszam ale chyba coś przegapiłem? Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy? Czy może jakieś inne sery? Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2010 Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy?Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem.W innym miejscu nie ma o tym serze. Wątek sera twarogowego pojawił się w wędzonkach i został z nich wydzielony to dlatego tak niezbyt szczęśliwie brzmi ten post :mellow: .Jeśli chodzi o rodzaj sera to ja kupuję zawsze tłusty bo mam obawy ,że chudy będzie zanadto suchy. Wyciągam go zwykle wcześniej z wędzarki aby właśnie nie był zbyt wyschnięty .Uprzedzając pytanie - nie mam ustalonego czasu wędzenia tego serka decyduje o tym wygląd sera , aha wkładam go raczej w fazie wędzenia a nie osuszania czyli troszkę później. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2010 Mieliśmy przyjemność :grin: skosztowania serka wędzonego w/g pomysłu Olgi czyli chudziak i jak ktoś nie może z różnych względów zrobić własnej produkcji, to to jest świetny pomysł :clap: Ja też mam zamiar taki zrobić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2011 W wędzarni siedzi serek (tłusty) i sie wedzi juz ok. 1,5 h, temp. ok. 50 st. C - złapał kolorek kremowy z lekkim ciemniejszym - trzymac go jeszcze ? W dotyku raczej nie wysuszony - czekam ... na odpowiedż tych co już w ten sposób i taki ser wędzili... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Trudno radzić na odległość - jak przetrzymasz dłużej to po prostu będzie bardziej słony i suchy. Ostatnio wędziłam biały ser ze 3 godz. ale kawałki były dosyć grube. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Uwędzony - jest super Solanka 10 % + przyprawy, zioła - moczone przez 12 h w lodówce, dwa prostopadłościany sera tłustego, później moczone w wodzie ok. 0,5 h, włozone do siatki. Obsuszone przez przez pół dnia, w wędzarni ok. 3 h, temp. od 40 do 50 st. C. Troche sie kruszy, ale to drobiazg w porównaniu z walorami smakowymi :thumbsup: Co wyszło widać poniżej - polecam ! Dzięki chudziak za przepisik... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pols34 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam jak o serach mowa to i ja cos dorzucę . Kupuje w lidlu serek podpuszczkowy w lidlu to sie nazywa ser typu włoskiego 24 godziny do rostworu soli , sól do przetworów ja daje 60 g na litr przegotowanej wody nakłuwam serek jeszcze wykałaczką potem do siateczki przez noc osuszam i i do wedzenia jak jest miejsce w beczce :wink: . Nie jest to oscypek ale cos zblizonego najlepszy po tygodniu lężenia :wink: w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Czerwca 2011 ja bardzo przepraszam za przyglupie pytanie ale ten 10% roztwor soli to jakiej soli?kuchennej czy peklowej? w weekend pierwsza proba po roku. Wtedy sie obrazilem na wedzarnie bo mi nie wyszlo nic dobrego Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Serów nie peklujemy , tylko solimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude W najbliższy weekend robię przymiarkę, pierwszy raz, do wędzenia sera żółtego. Nie mam doświadczenia ani wiedzy, albo coś znajdę na forum, albo jak większość moich wyrobów, próby i błędy, aż osiągnę to co chcę. :wink: Tyle lat wędzę, a dopiero od niedawna nową wiedzę zdobywam, tu, na tym forum :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ser polsa 34 kupiony, w solance leży :grin: Biały chudy też.Żółty czeka spokojnie na folię celulozową :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.