Marek z Bielska Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Marca 2011 Do tej krakowskiej to trochę mało III wp. :grin:mało to Pan miał ozorków w salcesonie ozorkowym w stosunku do podgardla :rolleyes: a Krakowską z tego surowca co Pokemon pokazał zrobi bardzo dobrą :!: trochę wesoło się zrobiło...ja lubię uśmiechniętych,śmiejących się... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Marca 2011 Jakby Pan przeczytał całośc to by Pan wiedział skąd ta proporcja.Każdy robi pod swój gust.Jak będę robił z przepisu Pisa to będzie więcej. P.S. Wcale nie wątpię ,że Pokemon zrobi wspaniałą kiełbasę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Marca 2011 musi być jakaś cienka kiełbasa Wp I sitko 14mm Wp II sitko 10mm Boczek sitko 6-8mm Dobrze by było jakbyś miał jeszcze trochę wp III ( całe mięso z tylnej golonki) sitko 2-3mm Tak tylko zaproponowałem :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 14 Marca 2011 Dobrze by było jakbyś miał jeszcze trochę wp III ( całe mięso z tylnej golonki)Jeżeli w szynce kupionej przez pokemona jest mięsień półścięgnisty, to wraz ze ścięgnistymi okrawkami (przyczepy mięśni i błony) może zrobić dobry klej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Marca 2011 Dziękuje wszystkim za rady i uwagi... niestety jestem też ograniczony sprzętowo i będe musiał improwizowac ale i tak taka swojska kiełbasa jaka by nie wyszła, nie równa się ze sklepową Ja myslę, że wp I zmiele na sitku 10, wp IIa na 8 , a wpIIb dwa razy "przejadę" na 4. w tej chwili tylko takie sita niestety posiadam... Myślę. że jak poważnie podejde do wyrabiania kiełbasy, chodzi tu głównie o czas wyrabiania, to raczej problemu z uzyskaniem kleju i później uzyskania dobrej klejącej konsystencji całosci masy nie powinienem mieć...Zobaczymy już pojutrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Marca 2011 a wpIIb dwa razy "przejadę"Jeden raz wystarczy. Jak nie golonka to ze 30dag wołowiny(pręga, karkówka, łopatka) ścięgnistej kup coby "związać" mięso :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Marca 2011 Ja bym ten boczek zmielił raz na 8.Na 4 możesz ,ale tylko raz .Uważaj na podcieki tłuszczu.Jak będziesz mieszał to ten boczek najlepiej schłodzony ,mielony na 4 daj na samym końcu i za mocno nie mieszaj.Ja jednak radzę na 8 . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Marca 2011 Ja jednak radzę na 8 Ja też tak proponuję, zważywszy na to, że dobrze będziesz pieścił mięsko. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Marca 2011 @pokemon15 zrobisz jak uważasz. Gdy nie mam czasu mięso dzielę na dwie klasy I i reszta. Peklowanie, przez noc, 16g peklosoli/kg. Jedynka na szarpak lub sito16, (maszynka 8) reszta na dwie godziny do zamrażarki i mielenie na sitku 4. Przyprawy to pieprz 2g/kg, czosnek 2-2,5g/kg, kardamon 0,2g/kg, gałka 0,3g/kg. Czasami dodaję słodkiej mielonej papryki. Wyrabiam wszystko razem, potrafi wchłonąć sporo wody. Potem osadzanie, wędzenie, parzenie. Wychodzi smaczne jeśli chcesz spróbuj. :rolleyes: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Marca 2011 Kurcze, pomyliłem sie i wprowadziłem Was w błąd... ech te klasy mięs... pisząc wp IIa - sitko 8mm, miałem na mysli boczek..., a przecież to wp IIb.Natomiast na 4 zmielę wszystkie ścinki, błony i ścięgna, które uzyskałem z "obróbki" szynki, wyszło 1,5 kg..., powinno dac to troche masy klejącej... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Marca 2011 No to teraz dobrze kombinujesz.Ale i tak tłuszcz daj na końcu do mieszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Marca 2011 Kurcze, pomyliłem sie i wprowadziłem Was w błądAaaa ti ti robaczku :lol: za mniejsze przewinienia w Lubomierzu do pręgierza przywiązywali Natomiast na 4 zmielę wszystkie ścinki, błony i ścięgna,I jak masz blender to jeszcze pokutrować by się zdało. wyszło 1,5 kg..., powinno dac to troche masy klejącej...Aż nadto, na tą ilość reszty mięs, ale jest oki. Zalecana ilość masy wiążącej występuje przeważnie w ilościach nie przekraczających 20% wszystkich mięs :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Marca 2011 tłuszcz daj na końcu do mieszania.Dlaczego? Aby musiał dłużej mieszać, wyrabiać. :rolleyes: Czy aby był widoczny w wyrobie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Marca 2011 Mniej go będzie miętolił.Odgrażał się ,że będzie długo mieszał.Ale nie musi się stosować .Jego wybór.Ja bym tak zrobił przy bardzo długim mieszaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Marca 2011 Odgrażał się ,że będzie długo mieszałMieszał będe aż uzyskam zadawalające mnie efekty z tego wszystkiego mielone zrobiBęde się pilnował :tongue: Ale na poważnie, to musi z tego surowca co mam wyjść jakaś dobra kiełbasa... już postanowiłem, że będę przyprawiał wg Dziadka chudej, już się nie mogę doczekać środy !!! :lol: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Marca 2011 Mieszał będe aż uzyskam zadawalające mnie efekty Do anielskich Pokemon do anielskichhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Marca 2011 No i dzisiaj zrobiłem z córą 5kg kiełbasy chudej wg Dziadka :grin: http://img340.imageshack.us/img340/8137/dscf8442wm.jpg Mięso pokrojone peklowało się 48h w lodówce, peklosoli dałem 18g/kg. Zmieliłem wp Ina sitku 10mm - wyszło 2,2kg, wp II na sitku 8mm - 1,6kg i wp IIb i III zmieliłem dwa razy na sitku 4mm. (ta trójka to trochę umowna... błony, ścięgna, po prostu to co mi sie nie podobało przy klasyfikacji szynki). wyrabiałem najpierw wp I i wp II razem z dodatkiem ok 200ml wody przez ok 5 minut, następnie wp IIb/III, oddzielnie z dodatkiem ok 300ml wody aż uzyskałem zadowalającą mnie konsystencję :wink: Wszystko razem z dodatkiem przypraw wyrabiałem jeszcze z 5 minut aż kiełbasa zaczęła się ładnie kleić do dłoni, dodałem jeszcze trochę wody, z 60ml... Wczoraj doszedł mój nowy nabytek :grin: -waga kuchenna, to mogłem spokojnie przyprawy odmierzać... Pieprz czarny mielony 1,5g/kg Kolendra 0,5g/kg Gałka 0,4 g/kg Czosnek granulowany 0,5g/kg (nie sprawdziłem i więcej w domu nie było :???: ) Nadziewałem w jelita wp cienkie, nie wiem jaki to kaliber... 28-32 chyba, na opakowaniu nie pisało... swoja droga to i jelita podrożały... 13,20zł za 15m Jelita moczyłem w letniej wodzie ze 2 godziny i przed samym nadziewaniem 15 min w ciepławej Kiełbas nie dzieliłem na odcinki. http://images39.fotosik.pl/717/eaa238cfe941acd9m.jpg http://images47.fotosik.pl/724/13cfa905a0f2f1d1m.jpg Na koniec zostało mi ciut farszu to zrobiłem dwa małe kawałki i poszły do parzenia i do brzuszka. Pychotka, przypraw idealnie, słoność jak dla mnie w sam raz No i jest faktycznie chuda Ładnie "sklejona", bez podcieków. Niestety nie zrobiłem zdjęcia bo mi aparat coś "wymiękł". IO nie wiem teraz czy to baterie, czy Bartek go dorwał w swoje wszędobylskie rączki... :mellow: Na jutro planuje wędzenie od rana jak z pracy wrócę... tylko pogodę szlak trafił i pod wieczór zaczęło padać... nie wiem jak ja będę zadymiał w deszczu... Wędziliście już w takiej niepogodzie? Żebym chociaż miał namiot... to bym nad beczką rozstawił... a tak będę z parasolem stał... ale będzie ubaw... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Marca 2011 Moje obawy...Bez sensu... Wyroby Twojej córu i Twoje profesjonalne :clap: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Marca 2011 pokemon15 "przeca" Masz jeszcze telefon :lol: :lol: Prawie wszystkie mają jakiś tam aparacik. Dasz radę. Pogoda rzeczywiście się popsuła. Ja też miałem wędzić kindziuka a z wieczorka pojechać do lasu. Chociaż do wieczora jeszcze daleko. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Marca 2011 Pokemon.Przykro mi to powiedzieć,ale nie czytasz uważnie wszystkich rad.Zmieliłeś II b na sitku 4 dwa razy.Radziliśmy z Pisem na 8 raz.Możesz po wędzeniu i parzeniu mieć podcieki tłuszczu.Obym się mylił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 17 Marca 2011 Pokemon, załatw sobie parasol , taki jakie są w ogródkach piwnych.Ja mam taki, i on rozwiązuje sprawę wędzenia w deszczu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Marca 2011 O kiełbasie Chudej robionej wg przepisu Dziadka ciąg dalszy... Kiełbasę, wyszło tego ponad 5kg, wędziłem dzisiaj 2,5 godziny w temp. ok 50st - dębem. Nie podpiekałem jak zwykle, od początku jej wyrobu postanowiłem całość sparzyć. Tak wyglądała po zadymianiu i wyjęciu z beczki: http://img829.imageshack.us/img829/2734/dscf8487wm.jpg http://img27.imageshack.us/img27/5924/dscf8488wm.jpg połowa nie parzona, powędrowała do zamrażarki :tongue: Ponieważ kiełbas nie dzieliłem na "batony" i nadziewałem w całe odcinki jelit jakie miałem, (ok 1,5 - 2m) to okazało się, że do parzenia mam lekko za małe garnki... ale w końcu jakoś upchałem je w środku... :wink: (wiem, że powinny w miarę luźno leżeć w wodzie ale przekładałem je dwa razy...) Parzyłem je 25 minut w temp 70-75st. Następnie chłodzenie w misce z zimno-letnią wodą ok 3 minut i odparowywanie... proszę bez głupich docinków :tongue: bo warunki typowo domowe - łazienkowe :grin: Na koniec sprawdzian finalny jakości i smaku. Kiełbasa bardzo smaczna, fajna, przyprawy jak zawsze w przepisach Dziadka - idealnie ! Mimo, że chuda, nie jest twarda, jest ładnie sklejona (IIb/III dwa razy na 4), nie ma podcieków. (to już zasługa producenta i jego "złotych" rączek :tongue: ) A tak się prezentuje na koniec całego procesu: http://img826.imageshack.us/img826/200/dscf8508wm.jpg http://img864.imageshack.us/img864/966/dscf8510wm.jpg http://img696.imageshack.us/img696/2892/dscf8513wm.jpg Polecam ! Naprawdę warto było ! rodzinka zachwycona :thumbsup: http://images39.fotosik.pl/720/890bb3cba26cf85dm.jpg http://images37.fotosik.pl/680/7b6fc0b0a06362b3m.jpg http://images47.fotosik.pl/727/5cba48d5c92e7d8cm.jpg http://images43.fotosik.pl/727/d6255784fd366aecm.jpg http://images40.fotosik.pl/708/b27dbc76a103a8b1m.jpg Chlebek oczywiście tez własnej produkcji - drożdżowy :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Marca 2011 pokemon15, Super ,ślinka mi leci , a język chce uciec ..nie powiem gdzie :lol: Gratulacje,wygląd rewelacyjny,a w przekroju po prostu brak mi słów :clap: :clap: :clap: PS; Ten twój czworonóg ,chyba był ztobą na nocy , bo jakiś taki trochę śnięty :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Marca 2011 Witam pokemon15 kiełbaska rewelacyjna,chłopie rozwijasz się w zastraszającym tempie :lol: :clap: :clap: :clap: tylko pozytywnie pozazdrościć :lol: obserwuje Cię odkąd się pojawiłeś na forum,gratulacje :clap: :clap: :clap: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Marca 2011 :clap: :clap: pokemonie Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.