Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej krakowskiej to trochę mało III wp. :grin:

mało to Pan miał ozorków w salcesonie ozorkowym w stosunku do podgardla :rolleyes:

a Krakowską z tego surowca co Pokemon pokazał zrobi bardzo dobrą :!:

trochę wesoło się zrobiło...ja lubię uśmiechniętych,śmiejących się...

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151961
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jakby Pan przeczytał całośc to by Pan wiedział skąd ta proporcja.Każdy robi pod swój gust.Jak będę robił z przepisu Pisa to będzie więcej. P.S. Wcale nie wątpię ,że Pokemon zrobi wspaniałą kiełbasę

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151963
Udostępnij na innych stronach

musi być jakaś cienka kiełbasa :)

Wp I sitko 14mm

Wp II sitko 10mm

Boczek sitko 6-8mm

Dobrze by było jakbyś miał jeszcze trochę wp III ( całe mięso z tylnej golonki) sitko 2-3mm

 

Tak tylko zaproponowałem :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151967
Udostępnij na innych stronach

Dobrze by było jakbyś miał jeszcze trochę wp III ( całe mięso z tylnej golonki)

Jeżeli w szynce kupionej przez pokemona jest mięsień półścięgnisty, to wraz ze ścięgnistymi okrawkami (przyczepy mięśni i błony) może zrobić dobry klej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151976
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim za rady i uwagi... niestety jestem też ograniczony sprzętowo i będe musiał improwizowac ale i tak taka swojska kiełbasa jaka by nie wyszła, nie równa się ze sklepową :cool:

Ja myslę, że wp I zmiele na sitku 10, wp IIa na 8 , a wpIIb dwa razy "przejadę" na 4. w tej chwili tylko takie sita niestety posiadam... :cry:

Myślę. że jak poważnie podejde do wyrabiania kiełbasy, chodzi tu głównie o czas wyrabiania, to raczej problemu z uzyskaniem kleju i później uzyskania dobrej klejącej konsystencji całosci masy nie powinienem mieć...

Zobaczymy już pojutrze :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151993
Udostępnij na innych stronach

a wpIIb dwa razy "przejadę"

Jeden raz wystarczy. Jak nie golonka to ze 30dag wołowiny(pręga, karkówka, łopatka) ścięgnistej kup coby "związać" mięso :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151994
Udostępnij na innych stronach

Ja bym ten boczek zmielił raz na 8.Na 4 możesz ,ale tylko raz .Uważaj na podcieki tłuszczu.Jak będziesz mieszał to ten boczek najlepiej schłodzony ,mielony na 4 daj na samym końcu i za mocno nie mieszaj.Ja jednak radzę na 8 .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-151998
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak radzę na 8

Ja też tak proponuję, zważywszy na to, że dobrze będziesz pieścił mięsko. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152001
Udostępnij na innych stronach

@pokemon15 zrobisz jak uważasz. Gdy nie mam czasu mięso dzielę na dwie klasy I i reszta. Peklowanie, przez noc, 16g peklosoli/kg. Jedynka na szarpak lub sito16, (maszynka 8) reszta na dwie godziny do zamrażarki i mielenie na sitku 4. Przyprawy to pieprz 2g/kg, czosnek 2-2,5g/kg, kardamon 0,2g/kg, gałka 0,3g/kg. Czasami dodaję słodkiej mielonej papryki.

Wyrabiam wszystko razem, potrafi wchłonąć sporo wody.

Potem osadzanie, wędzenie, parzenie.

Wychodzi smaczne jeśli chcesz spróbuj. :rolleyes:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152004
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, pomyliłem sie i wprowadziłem Was w błąd... ech te klasy mięs... pisząc wp IIa - sitko 8mm, miałem na mysli boczek..., a przecież to wp IIb.

Natomiast na 4 zmielę wszystkie ścinki, błony i ścięgna, które uzyskałem z "obróbki" szynki, wyszło 1,5 kg..., powinno dac to troche masy klejącej...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152011
Udostępnij na innych stronach

No to teraz dobrze kombinujesz.Ale i tak tłuszcz daj na końcu do mieszania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152016
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, pomyliłem sie i wprowadziłem Was w błąd

Aaaa ti ti robaczku :lol: za mniejsze przewinienia w Lubomierzu do pręgierza przywiązywali :cool:

Natomiast na 4 zmielę wszystkie ścinki, błony i ścięgna,

I jak masz blender to jeszcze pokutrować by się zdało.

wyszło 1,5 kg..., powinno dac to troche masy klejącej...

Aż nadto, na tą ilość reszty mięs, ale jest oki.

Zalecana ilość masy wiążącej występuje przeważnie w ilościach nie przekraczających 20% wszystkich mięs :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152023
Udostępnij na innych stronach

Mniej go będzie miętolił.Odgrażał się ,że będzie długo mieszał.Ale nie musi się stosować .Jego wybór.Ja bym tak zrobił przy bardzo długim mieszaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152029
Udostępnij na innych stronach

Odgrażał się ,że będzie długo mieszał

Mieszał będe aż uzyskam zadawalające mnie efekty :)

z tego wszystkiego mielone zrobi

Będe się pilnował :tongue:

 

Ale na poważnie, to musi z tego surowca co mam wyjść jakaś dobra kiełbasa... już postanowiłem, że będę przyprawiał wg Dziadka chudej, już się nie mogę doczekać środy !!! :lol:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152034
Udostępnij na innych stronach

Mieszał będe aż uzyskam zadawalające mnie efekty

Do anielskich Pokemon do anielskichhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152035
Udostępnij na innych stronach

No i dzisiaj zrobiłem z córą 5kg kiełbasy chudej wg Dziadka :grin:

 

http://img340.imageshack.us/img340/8137/dscf8442wm.jpg

 

Mięso pokrojone peklowało się 48h w lodówce, peklosoli dałem 18g/kg. Zmieliłem wp Ina sitku 10mm - wyszło 2,2kg, wp II na sitku 8mm - 1,6kg i wp IIb i III zmieliłem dwa razy na sitku 4mm. (ta trójka to trochę umowna... błony, ścięgna, po prostu to co mi sie nie podobało przy klasyfikacji szynki).

wyrabiałem najpierw wp I i wp II razem z dodatkiem ok 200ml wody przez ok 5 minut, następnie wp IIb/III, oddzielnie z dodatkiem ok 300ml wody aż uzyskałem zadowalającą mnie konsystencję :wink: Wszystko razem z dodatkiem przypraw wyrabiałem jeszcze z 5 minut aż kiełbasa zaczęła się ładnie kleić do dłoni, dodałem jeszcze trochę wody, z 60ml...

Wczoraj doszedł mój nowy nabytek :grin: -waga kuchenna, to mogłem spokojnie przyprawy odmierzać...

Pieprz czarny mielony 1,5g/kg

Kolendra 0,5g/kg

Gałka 0,4 g/kg

Czosnek granulowany 0,5g/kg (nie sprawdziłem i więcej w domu nie było :???: )

Nadziewałem w jelita wp cienkie, nie wiem jaki to kaliber... 28-32 chyba, na opakowaniu nie pisało... swoja droga to i jelita podrożały... 13,20zł za 15m :mad:

Jelita moczyłem w letniej wodzie ze 2 godziny i przed samym nadziewaniem 15 min w ciepławej :) Kiełbas nie dzieliłem na odcinki.

http://images39.fotosik.pl/717/eaa238cfe941acd9m.jpg http://images47.fotosik.pl/724/13cfa905a0f2f1d1m.jpg

Na koniec zostało mi ciut farszu to zrobiłem dwa małe kawałki i poszły do parzenia i do brzuszka. Pychotka, przypraw idealnie, słoność jak dla mnie w sam raz :) No i jest faktycznie chuda :) Ładnie "sklejona", bez podcieków. Niestety nie zrobiłem zdjęcia bo mi aparat coś "wymiękł". IO nie wiem teraz czy to baterie, czy Bartek go dorwał w swoje wszędobylskie rączki... :mellow:

Na jutro planuje wędzenie od rana jak z pracy wrócę... tylko pogodę szlak trafił i pod wieczór zaczęło padać... nie wiem jak ja będę zadymiał w deszczu...

Wędziliście już w takiej niepogodzie? Żebym chociaż miał namiot... to bym nad beczką rozstawił... a tak będę z parasolem stał... ale będzie ubaw... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152321
Udostępnij na innych stronach

Moje obawy...

Bez sensu... Wyroby Twojej córu i Twoje profesjonalne :clap:

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152386
Udostępnij na innych stronach

pokemon15 "przeca" Masz jeszcze telefon :lol: :lol: Prawie wszystkie mają jakiś tam aparacik. Dasz radę. Pogoda rzeczywiście się popsuła. Ja też miałem wędzić kindziuka a z wieczorka pojechać do lasu. Chociaż do wieczora jeszcze daleko.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152415
Udostępnij na innych stronach

Pokemon.Przykro mi to powiedzieć,ale nie czytasz uważnie wszystkich rad.Zmieliłeś II b na sitku 4 dwa razy.Radziliśmy z Pisem na 8 raz.Możesz po wędzeniu i parzeniu mieć podcieki tłuszczu.Obym się mylił.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152426
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, załatw sobie parasol , taki jakie są w ogródkach piwnych.

Ja mam taki, i on rozwiązuje sprawę wędzenia w deszczu.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152430
Udostępnij na innych stronach

O kiełbasie Chudej robionej wg przepisu Dziadka ciąg dalszy...

Kiełbasę, wyszło tego ponad 5kg, wędziłem dzisiaj 2,5 godziny w temp. ok 50st - dębem.

Nie podpiekałem jak zwykle, od początku jej wyrobu postanowiłem całość sparzyć.

Tak wyglądała po zadymianiu i wyjęciu z beczki:

http://img829.imageshack.us/img829/2734/dscf8487wm.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/5924/dscf8488wm.jpg

połowa nie parzona, powędrowała do zamrażarki :tongue:

Ponieważ kiełbas nie dzieliłem na "batony" i nadziewałem w całe odcinki jelit jakie miałem, (ok 1,5 - 2m) to okazało się, że do parzenia mam lekko za małe garnki... ale w końcu jakoś upchałem je w środku... :wink: (wiem, że powinny w miarę luźno leżeć w wodzie ale przekładałem je dwa razy...)

Parzyłem je 25 minut w temp 70-75st.

Następnie chłodzenie w misce z zimno-letnią wodą ok 3 minut i odparowywanie... proszę bez głupich docinków :tongue: bo warunki typowo domowe - łazienkowe :grin:

Na koniec sprawdzian finalny jakości i smaku. :cool:

Kiełbasa bardzo smaczna, fajna, przyprawy jak zawsze w przepisach Dziadka - idealnie ! Mimo, że chuda, nie jest twarda, jest ładnie sklejona (IIb/III dwa razy na 4), nie ma podcieków. (to już zasługa producenta i jego "złotych" rączek :tongue: )

A tak się prezentuje na koniec całego procesu:

http://img826.imageshack.us/img826/200/dscf8508wm.jpg

http://img864.imageshack.us/img864/966/dscf8510wm.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/2892/dscf8513wm.jpg

Polecam ! Naprawdę warto było ! rodzinka zachwycona :thumbsup:

http://images39.fotosik.pl/720/890bb3cba26cf85dm.jpg http://images37.fotosik.pl/680/7b6fc0b0a06362b3m.jpg http://images47.fotosik.pl/727/5cba48d5c92e7d8cm.jpg

http://images43.fotosik.pl/727/d6255784fd366aecm.jpg http://images40.fotosik.pl/708/b27dbc76a103a8b1m.jpg

Chlebek oczywiście tez własnej produkcji - drożdżowy :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152546
Udostępnij na innych stronach

pokemon15,

Super ,ślinka mi leci , a język chce uciec ..nie powiem gdzie :lol:

 

Gratulacje,wygląd rewelacyjny,a w przekroju po prostu brak mi słów :clap: :clap: :clap:

 

PS;

Ten twój czworonóg ,chyba był ztobą na nocy , bo jakiś taki trochę śnięty :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152549
Udostępnij na innych stronach

Witam pokemon15 kiełbaska rewelacyjna,chłopie rozwijasz się w zastraszającym tempie :lol: :clap: :clap: :clap: tylko pozytywnie pozazdrościć :lol: obserwuje Cię odkąd się pojawiłeś na forum,gratulacje :clap: :clap: :clap:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/3/#findComment-152550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.