roger Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zostało mi 0,56kg czyli zasyp to ok 0,44kg Nie wiem skąd mi się wzięło to 1,5kg. :rolleyes: No to już zdecydowanie lepiej ...... napisz jeszcze gradację zrębek i wymiary generatora (średnica i wysokość) bo przy różnej gradacji ten przelicznik wagowy nie jest zbyt dokładny .... wychodzi na to że mamy praktycznie taką samą objętość zrębek bo u mnie to 0,85 litra co daje około o,40-0,48kg zrębek gradacji "3" o wilgotności 10-15% .... w zależności od ustawień pompki i powietrza czas dymienia na tej porcji to od 4 do 9 godzin (grubsze zrębki starczają na dłużej ale czasem mają tendencję do przygasania tu ważna jest ich wilgotność ) ..... - optymalne warunki temperaturowe i ilości dymu przy relatywnie delikatnym przepływie powietrza w komorze wędzarniczej to dymienie 3,5 do 5 godzin na takim zasypie .... to tyle w oparciu o "bagaż doświadczeń własnych" ... PS Też dzisiaj wędzę to będzie porównanie zasyp mieszany 60% "3" olcha / buk 40% "8-10" dębina ...... zrębki od Springera więc B.dobra jakość i wilgotność włączyłem maszynę o 12 .... Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Lipca 2011 Średnica 10cm wysokość 30cm zrąbki buk-olcha K10 A tu widać jak substancje smoliste kapią gdzie trzeba. Wędzarnia jest lekko nachylona do tyłu, tak więc smoła sama sobie wypływa na zewnątrz. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Lipca 2011 Dzisiaj serek jutro mięsko. :wink: www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lipca 2011 Mija 4h wędzenia ubyło ok 5-6cm zrąbków.Wędzę na minimum, ale i tak mam według mnie za dużo dymu.Dym jest inny niż w wędzarni beczkowej której do tej pory używałem.Tamten był żółty ten jest biały.Ser pachnie całkiem całkiem.Temperatura w wędzarni ok.25 CZmierzyłem też temperaturę żaru i wynosi ok. 302 CTemperatura DG na zewnątrz ok.75-77 CKrótki filmik z wędznia. http://www.youtube.com/watch?v=KZb1KgYgrg8 www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zmierzyłem też temperaturę żaru i wynosi ok. 302 C Temperatura DG na zewnątrz ok.75-77 C Czym mierzyłeś temp wewnątrz , możesz zapodać jakieś zdjęcie..? Ucięło by to spekulacje na temat prawdziwości pomiaru raz na zawsze. A tak w ogóle to witam w gronie zakręconych tym pomysłem. Czym więcej ludzi się tym tematem zajmuje tym lepiej dla projektu. Powodzenia w dochodzeniu do celu. pozdrawiam Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Lipca 2011 Żeby nie było, to nagrałem filmik. Temperatura DG na zewnątrz 82CTemperatura dymu na wylocie 35-37CTemperatura w wędzarni 23C [ Dodano: Sob 23 Lip, 2011 19:07 ]Teraz przyszedł czas na próbę z ogniskiem.Trochę przesadziłem i wskoczyło na 80C, ale powoli spadło i trzymam 70CTemperatura powietrza 19C, lekki wiatr. Mija 6h wędzenia.Zrąbek poszło jakieś 12cm czyli ok.0,18kg.Czyli na 1h ok.3dkg. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Lipca 2011 Żeby nie było, to nagrałem filmik. Temperatura DG na zewnątrz 82C Temperatura dymu na wylocie 35-37C Temperatura w wędzarni 23C ... No widzę Mirku, że nieźle się przygotowałeś! :lol: Przydałby się jeszcze "pirometr" i specjalne "dziury" w dymogeneratorze do kontrolnych pomiarów. :grin: Bez "pirometru" jednak nie będzie 100 % dowodu! :tongue: W każdym razie właśnie "O TAKE !!!" pokazowe filmiki chodzi! :clap: BTW Wyobrażam sobie teraz jak wygląda "Konkurencja" i co czuje, jak zerka UKRADKIEM na Twoje DZIEŁO! :wink: (nie mam na myśli Roberta) . "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Lipca 2011 Na dziś dość, jutro próba z mięsem. Temperatura trzyma. Obawiałem się, że wiatr będzie mi wychładzał wędzarnie, ale jak na razie małym ogniem trzymam ją na stałym poziomie. Ognień malutki: www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Lipca 2011 To ja już nic nie kumam.To jest wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem czy z dymogeneratorem bo ze zdjęć wnioskuję ,że dwa w jednym.I jeszcze jedno.Ta wędzarnia będzie bardzo niestabilna jeśli na zewnątrz będą zmienne warunki atmosferyczne. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Lipca 2011 To ja już nic nie kumam.To jest wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem czy z dymogeneratorem bo ze zdjęć wnioskuję ,że dwa w jednym.I jeszcze jedno.Ta wędzarnia będzie bardzo niestabilna jeśli na zewnątrz będą zmienne warunki atmosferyczne.Żeby była jasność to z dno również jest metalowe. Wędzarnia jak wiesz potrzebuje dwóch czynników: ciepła i dymu. W tej dym wytwarza DG, a źródła ciepła mogą być różne: ognisko, palnik gazowy, grill elektryczny, grzałki elektryczne lub kuchenka elektryczna. Dziś wędziłem używając jedynie DG. Na koniec dnia zrobiłem jednak próbę jak zachowa się wędzarnia przy podgrzewaniu ogniem. Jestem pozytywnie zaskoczony bo jak widzisz 80C uzyskałem bez większego problemu, a przy 200L beczce było ciężko zwłaszcza jak zawiał wiatr. Ciepło dziś nie było bo jakieś 19C, ale bez większych problemów osiągałem wspomniane 80C. Wpływ na takie zachowanie wędzarni mają jej gabaryty, a beczka i to 200L to kupa blachy i powierzchni. Jutro jeśli pogoda dopisze będę wędził mięso i zobaczymy jak poradzę sobie z utrzymaniem temperatury na poziomie 55-60C CD. Wędzenie na dziś zakończone. Po ponad 6h wędzenia w DG nie ma prawie co myć ! Sucho, wypalone, żadnej smoły. Pozostało sporo zrąbków, będą na jutro. :grin: www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Lipca 2011 BTW Wyobrażam sobie teraz jak wygląda "Konkurencja" i co czuje, jak zerka UKRADKIEM na Twoje DZIEŁO! :wink: (nie mam na myśli Roberta) Mnie się już filmików i zdjęć nie chce wstawiać mądralo bo parę dziesiątek ich tu wisi .... Mój generator jeszcze dymi od 12 ..... A jak się czuje konkurencja pytasz ...... super się czuje !!! i cieszę się że mimo wszystko się udało Mirkowi z którym razem dymiąc przegadaliśmy godzinkę ...... obgadując takie "intelektualne " wywody .... W tym przypadku kluczem do sukcesu jest mała wydajność zastosowanej pompki .... zrób to z troszkę większą a zobaczysz efekt ..... Mirek środek wygląda bardzo OK ..... niewiele przywartych zrębków i czysto ..... w tym garze na jutro to niewiele zostało .... ale i tak jest bardzo DOBRZE :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Lipca 2011 Konstrukcja jest inna niż u Cibie.Ani razu mi się nie zatkało, nie zawiesiło nie musiałem odpalać ponownie !Myć nie ma co bo DG czysty, a smoła sama wypłynęła rurką.Konkurencja rzecz względna."Mój" DG działa super.Koniec i kropka. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Lipca 2011 I za to wypiję .... Twoje zdrowie ...... Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Lipca 2011 Miro, jakich zrębków (zrębek?) użyłeś (wielkość)? Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Lipca 2011 Klasa k10 czyli zrąbki 10-12mm, ale nie ma to większego znaczenia.Każda granulacja się sprawdza. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Lipca 2011 Konstrukcja jest inna niż u Cibie. Ani razu mi się nie zatkało, nie zawiesiło nie musiałem odpalać ponownie ! Myć nie ma co bo DG czysty, a smoła sama wypłynęła rurką. Konkurencja rzecz względna. "Mój" DG działa super. Koniec i kropka. Miro, to wynika z przemyślanego wyboru "profilu". Po prostu średnica 100 mm robi WIELKA różnice. Niby pozornie mało istotny "szczególik" ale wiadomo, że "szatan" .....................itd. . :grin: . "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Lipca 2011 miro, roger, :clap: :clap: i cieszę się że mimo wszystko się udało Mirkowi z którym razem dymiąc przegadaliśmy godzinkę ...... obgadując takie "intelektualne " wywody .... i jeszcze raz :clap: :clap: "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Lipca 2011 Miro, to wynika z przemyślanego wyboru "profilu".To nie zasługa profilu, ale sposobu pozbycia się smoły z wędzenia. Dym się "dymi" a smoła skrapla i to cała tajemnica. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Lipca 2011 Z kwadratowego profilu też się skrapla smoła, ok łyżki stołowej na 4 godz. wędzenia. Jak widać to nie profil produkuje smołę :devil: Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Lipca 2011 Jak widać to nie profil produkuje smołę :devil: To nie zasługa profilu, To oczywiste to temperatura i proces spalania w konkretnych warunkach tlenowych + kondensacja zwiazana z różnicą temperatur i ciśnień produkuje ten "specyfik" ...... swego czasu cholernie drogi specyfik i Polska specjalnośc "eksportowa" której produkcja okryta była pilnie strzeżoną tajemnicą (dziegieć i smoła drzewna) ..... W generatorach podciśnieniowych ta substancja nie idzie na wędzonki i nie jest "dopalana" jak w dużym palenisku, albo osadza się na profilu i w rurach dymnych albo skapuje do zasobników (np Smoke daddy) albo jedno i drugie ...... Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Lipca 2011 To gdzie osadzi się smoła lub w jaki sposób wypłynie z DG zależy od jego konstrukcji. Tu wielki ukłon dla kolegi Sławka, który tą konstrukcję wymyślił. :clap: :clap: :brawo: W "moim" przypadku konstrukcja przewodu dymowego oraz jego długość powoduje, że substancje smoliste nie są spalane, nie osadzają się w komorze spalania tylko ulegają skropleniu i wypływają poprzez przewód dymowy, przez co komora spalania jest czysta. Żeby smoła nie brudziła dna wędzarni na końcu przewodu będzie zamontowany zbiorniczek do którego będzie się zlewała. DG może pracować bez przerwy pod warunkiem, że dosypiemy zrąbek. w tym garze na jutro to niewiele zostałoZdjęcie nie oddaje ilości. Teraz zważyłem i zostało 293g www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Lipca 2011 Teraz zważyłem i zostało 293g Mireczku ale i tak mimo poprawki źle wyliczyłeś zasyp ..... przy wymiarach generatora jakie podałeś 10x30 jego objętość to Pi * r2 * H czyli 2,35l co wagowo przy pełnym zasypie da mniej więcej 1,35kg ( zrębki 10-15% wilgotności to przelicznik 1,5-1,9l na kg zależnie od gradacji- do wyliczenia przyjąłem 1,75l / 1kg). W "moim" przypadku konstrukcja przewodu dymowego oraz jego długość powoduje, że substancje smoliste...... Obejrzyj ten przewód po paru dymieniach .... ta rurka dymna jest na 90st jak to wyczyścisz jak się zatka ....? Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Lipca 2011 Teraz zważyłem i zostało 293g Mireczku ale i tak mimo poprawki źle wyliczyłeś zasyp ..... przy wymiarach generatora jakie podałeś 10x30 jego objętość to Pi * r2 * H czyli 2,35l co wagowo przy pełnym zasypie da mniej więcej 1,35kg ( zrębki 10-15% wilgotności to przelicznik 1,5-1,9l na kg zależnie od gradacji- do wyliczenia przyjąłem 1,75l / 1kg). W "moim" przypadku konstrukcja przewodu dymowego oraz jego długość powoduje, że substancje smoliste...... Obejrzyj ten przewód po paru dymieniach .... ta rurka dymna jest na 90st jak to wyczyścisz jak się zatka ....? Sprawę zrąbek wyjaśniliśmy telefonicznie. Wszystko zależy od kogo kupujesz. Faktycznie moje były już ponad 3tygodnie w domu, ale przecież wilgotność jest podobna. Dokładnie miałem odmierzone 1kg, po zasypaniu zostało 560g czyli pełny zasyp to ok 440g. Sprawdzę, przelitrażuję jutro zrąbki w pracy, prosto z worka, to wtedy wszystko się wyjaśni. Co do przewodu dymowego to jest on rozbieralny i mam dostęp do każdego zakamarka rurek. Tak wygląda po rozebraniu: Tak po szybkim umyciu: Nie będę go strasznie pucował, bo dziś chcę wędzić mięso. Potem go z grubsza umyje i wsadzę do zmywarki. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Lipca 2011 A jak będzie kształtować się cena całości i ewentualnie samego DG ? Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Lipca 2011 Pół litra moich zrąbków nasypanych z górką do garnuszka 0,5l to ok.140 g czyli 1litr to 280gCzyli pełny zasyp wg wyliczeń Rogera powinien wynosić 2,35 x 0,28kg=0,658kgAle trzeba odliczyć powierzchnię rurek oraz to, góra jest uszczelniana i dekiel zajmuje jakieś 2cm daje to 0,616kgLata mi 0,176kg, ale to może temu, że w DG nie ubijałem zrąbków natomiast w garnuszku je ubiłem. A jak będzie kształtować się cena całości i ewentualnie samego DG ?Cena kompletnego DG wraz z pompką będzie się kształtować w okolicy 220 zł brutto.Ceny wędzarni nie mogę jeszcze podać bo będzie podwyższana o 20cm. [ Dodano: Nie 24 Lip, 2011 16:41 ]Dziś jak pisałem wcześniej pora na mięso:Metoda uzyskania ciepła trochę inna, szkoda że wyrzuciłem starą kuchenkę elektryczną, teraz by mi się przydała. Osuszanie: Po ok pół godzinie zaczynam wędzić:Pod rurkę wylotową z DG podstawiłem foremkę aluminiową.Problem ze smołą mam z głowy. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5832-w%C4%99dzarnia-moblina/page/2/#findComment-167942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi