enro_o2 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2006 Witam wszystkich,Często robię wyroby w osłonkach barierowych i wszytko by było ok gdyby nie to, że po wystudzeniu wyrobu pomiedzy osłonką a mięsem pozostaje powietrze. Wygląda to tak, że mięso jest bardziej sciśniete, niż osłonka. Dodam, że w trakcie parzenia robię igła dziurki żeby powietrze miało gdzie uciekać. Co zrobić żeby osłonka dokladnie przylegała do miesa ? Pozdrawiamenro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2006 1. Dokładniej ugniataj / układaj farsz. Nie nakładaj do środka łyżką, tylko lep kulki mocno ugniatając rękoma, troszkę mniejsze od przekroju osłonki. Wpuszczaj do środka (a do szynkowarki wręcz wrzucaj, żeby aż chlapało w środku) i dokładnie ugniataj pięściom lub kulką cukierniczą od środka na zewnątrz (promieniście). Uderzaj batonem o stół – pionowo – celem zagęszczenia farszu.2. Jeżeli masz możliwość zrób podćiśnienie, nawet gdyby to miał być odkurzacz z czystą końcówką – nie dotykając mięsa.3. Pozostaw mocno ściśnięte na noc w lodówce, aby resztki powietrza zdołały przedostać się do góry. Baton w lodówce trzymaj pionowo tak jak go ładowałeś.4. Parzenie wykonuj w pionie, wtedy powietrza zbierze się przy wiązaniu. Nie rób dziurek bo ucieka Tobie smaczek. Punkt 2 to oczywiście żart :grin: , ale w akcie desperacji do rozważenia :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2006 Przeczytaj również.http://www.darmex.com.pl/index.php?id=polybarCzytaj również na tym forum GIELDA -sprzedaż szynkowarow Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2006 Enro Dokładnie tak jak napisał Dymek. NIE NAKŁUWAĆ bo tracimy całą zalete osłonki barierowej. Pozdrawiam Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2006 Wczoraj zrobiłem kiełbaskę w osłonce wg przepisu "Mira".Miałem podobny problem z powietrzem, którego mimo moich usilnych starań nie udało się w całości pozbyć z wewnątrz batonu.Wyrób wyszedł dość zwarty (można go kroić na plasterki), ale pomiędzy mięsem, a ścianką pływa sobie trochę rosołku. Mimo to wszystkim smakuje. Jedno o czym zapomniałem to namoczyć osłonkę przed napełnieniem. Następnym razem będzie lepiej :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2006 Pedro - Jest to drobne „zapomnienie” jednak bardzo ważne. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enro_o2 Opublikowano 5 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2006 Dzięki wszystkim za pomoc. U mnie wyroby wychodzą super, wszystko trzyma sie razem, wychodzi elegancka kiełbasa. Jedyny mankament to powietrze, które powoduje, że baton zmienia troche kolor pod osłonką. Dzisiaj bedę parzył kolejną produkcję. Tym razem nie będe nakłuwal. PZDRenro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/305-os%C5%82onka-barierowa/#findComment-3140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.