Bidny Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2006 Witam serdecznieMam drugie wędzenie za sobą. Wędliny wyszły smaczne, dobrze upeklowane, soczyste i różowe w przekroju. Jest tylko jeden problem. Strasznie intensywny zapach dymu.Wędzę w beczce, opalam dość świeżym drewnem dębowym i wiśniowym. Beczka po obsuszeniu wędlin przykrywana jest ścisłą lnianą grubą tkaniną. Czas wędzenia 6h w gęstym dymie 50-60 stopni. Mięsa są w kawałkach od 1kg do 3kg.Co zrobić żeby aromat był dymny ale nie zabijał smaku zapachem??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2006 CześćWędź o połowę krócej (po wedzeniu parzysz, a wędzenie ma za zadanie nadać, jedynie i aż , kolorek i smak wędzonkom) i drewnem bardziej wysuszonym. Ponad to, nie tak szczelnie przykrywaj wedzarnię - zostaw troszkę "luzu" by obieg dymu był szybszy, a sam dym nie taki gęsty, zwłaszcza, iż palisz stosunkowo świeżym drewnem. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 19 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2006 no tak nie napisałem o parzeniu zaraz po wędzeniu staram się parzyć 1h na 1kg nie dopuszczając do wrzenia.Dzięki za uwagi.Dam znać jak poszło następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2006 Ja też miałem ten sam problem.Zastosowałem się do wskazówek Maxella (dzięki :wink: ) które dał mi na zlocie i jest ok.Najważniejsze żeby drewno było suche-mokre bardzo dymi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2006 Strasznie intensywny zapach dymuno tak nie napisałem o parzeniuIntensywny zapach dymu to naturalne i chyba dobrze ( jeśli przestrzegasz zasad - drewno suche, czas wędzenia, temperatura itp.) Po parzeniu zawsze ten zapach jest delikatniejszy. To cały urok wędzenia tradycyjnego. :grin: Po moim wędzeniu wyrobów najbardziej intensywnie zadymionym elementem jestem ja - fentelek ,bo non- stop ryja wsadzam do wędzarki zobaczyć co się tam dzieje :tongue: :blush: ORMO musi czuwać, kiedy Milicja śpi :???: :grin: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 20 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2006 A i jeszcze jedna sprawa.W lodówce przekrój już napoczętego schabu nabiera opalizująco perłowego połysku.Peklowałem za pomocą peklosoli ze sklepu.Czy to zabarwienie oznacza że peklowanie ciągle trwa? :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2006 Przy mięsie schabu jest to objaw normalny. Peklowanie jest procesem określonym w czasie - zalezy od ilości mioglobiny w mięsie (czyli inaczej rodzaju mięsa - im mieso mniej pracowało za zywota zwierzęcia, tym bedzie jasniesze; patrz mięsień piersiowy drobiu lub odwrotnie np. serce), czasu peklowania, stężenia mieszanki lub zalewy oraz temperatury peklowania. Nie może więc trwać w nieskończoność. :wink: Gdyby tak było, to po osiągnięciu maksymalnego wysycenia mięsa kolorem, proces zacząłby sie odwracać. Można to zaobserwować przy dodaniu do mieszanek peklujących zbyt duzych ilości np. azotanów - na wszelki wypadek dodam trochę więcej saletry, by mieć pewność, że się dobrze zapekluje. Mięso wtedy robi się szare - często o to jesteśmy tutaj pytani - np. zrobiłem zalewę z soli i saletry i mięso po upeklowaniu ma szary kolor - peklowałem zgodnie z zaleceniami. itp. W kontakt z mioglobiną wchodzi jedynie tlenek azotu, powstający podczas skomplikowanej reakcji chemicznej z azotanu (azotan najpierw przechodzi w azotyn, dlatego peklowanie tzw. peklosolą trwa krócej. Na pewnym etapie reakcji mamy nawet do czynienia z kwasem azotowym - dokładnie w dziale o peklowaniu) i azotynu - nie powstaje w nieskończoność, co określa czas trwania procesu peklowania.Przyczyna takiego stanu rzeczy, może być także jakość mięsa. Zbyt stare lub podbarwione dodatkami chemicznymi, co szczególnie w okresie letnim, niektóre firmy stosują.Jeszcze raz - mięso kupujcie tylko z pewnego źródła, a przede wszystkim świeże. To samo dotyczy dodatków typu sól, saletra i przyprawy.Pozdrawiam i życze smacznego. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2006 Bidny- dopiero dokopałem się do Twojego problemu i ten problem z dymem trochę znam Jak jestem u rodziców i robię dla nich kiełbasę lub wędzonki to prośba mojego Taty ,żeby nie ,,śmierdziała dymem''jedynym sposobem w ich wędzarni to osiągnąc pozostaje palenie bardzo suchym zdrowym drewnem do dyspozycji mam tylko olchę. dokładne nagrzanie wędzarni i zgromadzenie duzej ilości żaru wtedy dopiero wieszam wędlinę do wędzarni i dokładnie osuszam prawie bez dymu duża ilość żaru daje mi to że w tym najważniejszym początkowym okresie podsuszania nie muszę dokładać drewna przez to obsuszanie następuje prawie bez dymu. Dopiero póżniej gdy potrzeba dokładam drewno i jest wiecej dymu ale obsuszona wędlina już go tak nie wchłania i nie ma okopcenia , wędzenie takie trwa krócej i wędzimy na jaśniejszy kolor. Wyjściem dodatkowym w chłodne dni ale nie zgodnym z normamy jest przedłużenie okresu osadzania .Nadziewamy wedlinę póżnym wieczorem i wczesnym rankiem wędzimy wtedy proces osuszania jest bardzo krótki jak i samo wędzenie Dodatkowo przeczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358 Pozdrawiam i życzę sukcesow. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2006 A ja chyba mam sposób na zapach (zbyt mocny) ale powiem dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, jak dokładnie sprawdzę efekty, bo jak będzie kiszka to bym się pod ziemie zapadł ze wstydu. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2006 Ciekawe co to moze być Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2006 Miro – nie psuj zabawy :devil: :devil: :devil: , przecież i tak wszystko powiem pod koniec tygodnia :grin: :grin: :tongue: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2006 Dymek przecie już koniec tygodnia :tongue: no.. dawaj! hmm.. pojęcie "zbyt dymny" też może być różnie pojmowane, zwróćcie uwagę na parametry wędzenia kolegi Bidny`ego : Czas wędzenia - 6h gęsty dym temperatura 50-60 stopni. Mięsa w kawałkach od 1kg do 3kg. świeże drewno - dębowe i wiśniowe no nie ma dziwne - toż to już smoła Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2006 Ostatnio dymiłem szyneczki owinięte w gazę wg. wskazówek Maxella i wyszły o wiele mniej odymione niż przy pierwszym moim wędzeniu-polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2006 Abratek - patrz post z 22:21A co do czasów i i dymu to się nie wypowiedziałem, bo sam ostro daje do pieca i różnie to u mnie bywa z tym czasem, a określenie gęsty dym jest określenie względnym i podlegającym indywidualnej subiektywnej ocenie. U mnie gęsty to jak nic nie widać na więcej niż 5 cm :lol: :lol: :lol: :lol:Jedynie temperatrura jak dla mnie wysoka, ja staram się max 35 -40 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2006 Owijanie wędzonek w gazę daje dobre wyniki i bardzo dużo okopcenia z nią schodzi . Uwazam to za niezlą metodę, ale o wiele wiecej zadowolenia daje wędzenie beż tej gazy, szczególnie gdy efektem tego są czyściutkie pieknie uwędzone szyneczki i inne wędzonki sznurowane samym szpagatem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 27 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Września 2006 Dymek przecie już koniec tygodnia :tongue: no.. dawaj! hmm.. pojęcie "zbyt dymny" też może być różnie pojmowane, zwróćcie uwagę na parametry wędzenia kolegi Bidny`ego : Czas wędzenia - 6h gęsty dym temperatura 50-60 stopni. Mięsa w kawałkach od 1kg do 3kg. świeże drewno - dębowe i wiśniowe no nie ma dziwne - toż to już smoła Właśnie chodzi o to, że nie smoła ;] po uwędzeniu były czyściutkie i naprawde ładne tylko zapach... Szkoda że nie można dołaczyć zdjęcia z własnego kompa :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Września 2006 Bindy – kończę swój eksperyment, które może co niektórym przypadnie do gustu, najdalej do jutra dam opis.Ale z tą smołą (za mocnym zapachem) to ja bym stawiał na zbyt długi okres wędzenia przy tej temperaturze i gęstości dymu – i tak dobrze że nie wyszło tobie kwaśne, no i świeże drewno, nie powinno się go stosować min rok leżakowania na stercie a lepiej dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 27 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Września 2006 Bindy – kończę swój eksperyment, które może co niektórym przypadnie do gustu, najdalej do jutra dam opis. Ale z tą smołą (za mocnym zapachem) to ja bym stawiał na zbyt długi okres wędzenia przy tej temperaturze i gęstości dymu – i tak dobrze że nie wyszło tobie kwaśne, no i świeże drewno, nie powinno się go stosować min rok leżakowania na stercie a lepiej dwa. no tak ale wiesz jak trafiliśmy na stronę www.wedlinydomowe.pl to w trzy dni załatwiliśmy bekę przez tydzień peklowaliśmy i jazda a drewno udało się załatwić tylko takie tak naprawdę największy problem jaki napotkaliśmy to skąd wziąć suche drewno ;] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Września 2006 Ha ha , to nie jest tylko Twój problem, wiesz jak ja się wyginam żeby coś konkretnego „starego” załatwić. Jak już ma te 2 – 3 lato to najczęściej już robaczywe i zbutwiałe.Pewne przyśpieszenie awaryjne to suszenie drewna na piecu / palenisku od wędzarni, zawsze to lepsze niż jechać na mokrym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 27 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Września 2006 teraz juz jest lepiejpocieliśmy w szczapki i suszymyna następny raz będzie o wiele bardziej suche! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Września 2006 Jest to pewne rozwiązanie - małe szczapki - niestety okupione szybszym spalaniem. Do ciepłego i gorącego wędzenia OK, ale przy zimnym trzeba ciągle małymi partiami dokładać. Lub podgrzewać je palnikiem przez blachę - tak jak przy wiórkach i wtedy jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Września 2006 Szkoda że nie można dołaczyć zdjęcia z własnego kompa ależ kolego od czego masz nas! pierwszy to szef Maxell , jest też parę innych osób które Ci to umieszczą, ale... najlepszym wyjściem to skorzystać z jakiegoś (najlepiej darmowego) serwera - zobacz dwa opisy krok po kroku : opis Miro opis Dymka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Września 2006 Zgodnie z obietnicą zapodałem temat.Temat - kiełbasy / szybka parówka wędzona bez wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bidny Opublikowano 28 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Września 2006 Szkoda że nie można dołaczyć zdjęcia z własnego kompa ależ kolego od czego masz nas! pierwszy to szef Maxell , jest też parę innych osób które Ci to umieszczą, ale... najlepszym wyjściem to skorzystać z jakiegoś (najlepiej darmowego) serwera - zobacz dwa opisy krok po kroku : opis Miro opis Dymka zmobilizowałeś mnie do działania ;] oto fotka naszego wyrobu http://www.bidny01.republika.pl/images/DSC00091small.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Września 2006 Bindy - sprawdz w Swoim profilu czy masz włączony kod BBNa dole po lewej stronie BB Code - powinno być TAK, jeżeli masz NIE to napisz do VTEC-ka żeby Ci go włączył.I wstawiaj linki tylko z kodem BB na forum.Wtedy fotka będzie się pokazywać na forum i nie trzeba będzie jej "włączać" w osobnym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/317-za-dymny-aromat/#findComment-3941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.