radzio Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Września 2009 W lodówce mam zapeklowane (18 g/kg): - mięso z podgardla 1,5 kg - mięso od szynki 2,5 kg - sklasyfikowaną karkówkę :devil: 2,1 kg - wieprzową II 2 kg - łatę wołową 1 kg Jutro chciałem zrobić z tego kiełbaskę i nie bardzo wiem jaką. W sobotę podczas warzenia piwa, żeby wędzarnia nie stała taka samotna, chciałem ją uwędzić. Pomożecie? Kusi mnie żeby to wszystko ze sobą połączyć i zobaczyć co wyjdzie. Jeśli nie będzie propozycji to tak zrobię i zdam relację. Może wyjdzie kiełbasa płocka... piwna? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września 2009 .Najlepiej to zrob kielbase Radziodobra albo radziobardzodobra :grin: na naszej klasie super zdjiecia wyrobow jednak nie wszyscy wiedza o co tobie ,, nam,, chodzi :???: Tam niechodziles do szkoly z szynka :wink: Ja tez tam moje zdjecia dalem i ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Września 2009 Radzio, spróbuj faktycznie to połączyć, chociaż patrząc na ten skład, to kiełbasa będzie chuda, jak....... Może golonko dorzuć? Albo więcej podgardla? Ale tak, czy siak, ja bym trochę tej kiełbaski, co ci wyjdzie z tego, co masz, podsuszył... Może wyjść coś fajnego :wink: A jak już zrobisz, daj znać, pomogę Ci skonsumować :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Września 2009 Zaryzykuj, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2009 Radzio, a zobaczmy co na temat tej kiełbaski mówi matematyka podgardle (90% tłuszczu) = 1,5kg, co daje 1,35kg tłuszczu szynka (0% tłuszczu) = 2,5kg, co daje 0kg tłuszczu karkówka (10% tłuszczu) = 2,1kg, co daje 0,21kg tłuszczu WPII (25% tłuszczu) = 2kg, co daje 0,5kg tłuszczu Woł (25% tłuszczu) = 1kg, co daje 0,25kg tłuszczu Po podliczeniu masz 9,1kg wsadu na kiełbasę, z czego tłuszcz stanowi 2,31kg Daje to kiełbaskę o 25% zawartości tłuszczu, czyli moim zdaniem nie za chuda, nie za tłusta, a w sam raz do piwa :grin: Zawartość tłuszczu oceniałem po wklejonych przez Ciebie fotkach, być może w rzeczywistości jest nieco inaczej? to kiełbasa będzie chuda, jak....... Może golonko dorzuć? Przecież mięso z golonki jest bardzo chude :!: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 11 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Września 2009 BonAir, no to dziś wieczorem robimy kiełbaskę do piwa! Dzięki za wyliczenia. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 13 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Września 2009 Kiełbaska zrobiona. Przed wędzeniem I po czterech godzinach pobytu w wędzarni Skoro miała to być kiełbasa do piwa, to muszę Wam pokazać jak się z tym napojem komponuje. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Września 2009 Bardzo ładna w przekroju gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Września 2009 Skoro miała to być kiełbasa do piwa, to muszę Wam pokazać jak się z tym napojem komponuje.Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt :wink: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 14 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2009 Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt O Wasz apetyt staram się dbać ale bardziej mi chodzi o to, żeby ludzie po obejrzeniu zdjęcia spróbowali sami sobie zrobić wyroby. Może ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli sobie... "kurczę, może to nie jest takie trudne, spróbuję". Jak się odważy, to jest nas o jedną osobe więcej, bo założę się, że "wpadnie w nałóg". Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-80009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt O Wasz apetyt staram się dbać ale bardziej mi chodzi o to, żeby ludzie po obejrzeniu zdjęcia spróbowali sami sobie zrobić wyroby. Może ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli sobie... "kurczę, może to nie jest takie trudne, spróbuję". Jak się odważy, to jest nas o jedną osobe więcej, bo założę się, że "wpadnie w nałóg". He, he właśnie szukam którą kiełbaskę zrobić na święta. A w nałóg już wpadłem :smile: Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2009 bo założę się, że "wpadnie w nałóg".A w nałóg już wpadłemJak tylko w temacie :Kiełbasa do piwa , to "nałogi" się odezwali :wink: A według mnie to w takiej kiełbasce powinno być dwa razy więcej czosnku (bo lubię) a i istoty o delikatnym podniebieniu nie będą podjadzać i gaśić pragnienia w MOIM kuflu. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Henio, no przecież czosnek jest przy kufelku :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Radzio wszystko pieknie wygląda brawo.Z kiełbaską bym sobie pewnie poradził ale z przepitką na pewno nie. Na razie jestem na etapie czytania o wyrobie piwka domowego może kiedys się odważę. Na razie wspieram duże browary. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.