Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W lodówce mam zapeklowane (18 g/kg):

 

- mięso z podgardla 1,5 kg

 

 

- mięso od szynki 2,5 kg

 

 

- sklasyfikowaną karkówkę :devil: 2,1 kg

 

 

- wieprzową II 2 kg

 

 

- łatę wołową 1 kg

 

 

Jutro chciałem zrobić z tego kiełbaskę i nie bardzo wiem jaką. W sobotę podczas warzenia piwa, żeby wędzarnia nie stała taka samotna, chciałem ją uwędzić.

Pomożecie?

 

Kusi mnie żeby to wszystko ze sobą połączyć i zobaczyć co wyjdzie. Jeśli nie będzie propozycji to tak zrobię i zdam relację. Może wyjdzie kiełbasa płocka... piwna?

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/
Udostępnij na innych stronach

.Najlepiej to zrob kielbase Radziodobra albo radziobardzodobra :grin: na naszej klasie super zdjiecia wyrobow jednak nie wszyscy wiedza o co tobie ,, nam,, chodzi :???: Tam niechodziles do szkoly z szynka :wink: Ja tez tam moje zdjecia dalem i ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79677
Udostępnij na innych stronach

Radzio, spróbuj faktycznie to połączyć, chociaż patrząc na ten skład, to kiełbasa będzie chuda, jak.......

Może golonko dorzuć? Albo więcej podgardla?

Ale tak, czy siak, ja bym trochę tej kiełbaski, co ci wyjdzie z tego, co masz, podsuszył... Może wyjść coś fajnego :wink:

 

A jak już zrobisz, daj znać, pomogę Ci skonsumować :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79678
Udostępnij na innych stronach

Radzio, a zobaczmy co na temat tej kiełbaski mówi matematyka ;)

 

podgardle (90% tłuszczu) = 1,5kg, co daje 1,35kg tłuszczu

szynka (0% tłuszczu) = 2,5kg, co daje 0kg tłuszczu

karkówka (10% tłuszczu) = 2,1kg, co daje 0,21kg tłuszczu

WPII (25% tłuszczu) = 2kg, co daje 0,5kg tłuszczu

Woł (25% tłuszczu) = 1kg, co daje 0,25kg tłuszczu

 

Po podliczeniu masz 9,1kg wsadu na kiełbasę, z czego tłuszcz stanowi 2,31kg

Daje to kiełbaskę o 25% zawartości tłuszczu, czyli moim zdaniem nie za chuda, nie za tłusta, a w sam raz do piwa :grin:

 

Zawartość tłuszczu oceniałem po wklejonych przez Ciebie fotkach, być może w rzeczywistości jest nieco inaczej?

to kiełbasa będzie chuda, jak.......

Może golonko dorzuć?

Przecież mięso z golonki jest bardzo chude :!:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79695
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska zrobiona.

 

 

Przed wędzeniem

 

 

I po czterech godzinach pobytu w wędzarni

 

Skoro miała to być kiełbasa do piwa, to muszę Wam pokazać jak się z tym napojem komponuje.

 

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79904
Udostępnij na innych stronach

Skoro miała to być kiełbasa do piwa, to muszę Wam pokazać jak się z tym napojem komponuje.

Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt :wink:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-79919
Udostępnij na innych stronach

Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt

O Wasz apetyt staram się dbać ale bardziej mi chodzi o to, żeby ludzie po obejrzeniu zdjęcia spróbowali sami sobie zrobić wyroby. Może ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli sobie... "kurczę, może to nie jest takie trudne, spróbuję". Jak się odważy, to jest nas o jedną osobe więcej, bo założę się, że "wpadnie w nałóg".

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-80009
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Radziu Ty to potrafisz swoimi fotkami pobudzić apetyt

O Wasz apetyt staram się dbać ale bardziej mi chodzi o to, żeby ludzie po obejrzeniu zdjęcia spróbowali sami sobie zrobić wyroby. Może ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli sobie... "kurczę, może to nie jest takie trudne, spróbuję". Jak się odważy, to jest nas o jedną osobe więcej, bo założę się, że "wpadnie w nałóg".

He, he właśnie szukam którą kiełbaskę zrobić na święta. A w nałóg już wpadłem :smile:

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90302
Udostępnij na innych stronach

bo założę się, że "wpadnie w nałóg".

A w nałóg już wpadłem

Jak tylko w temacie :Kiełbasa do piwa , to "nałogi" się odezwali :wink:

A według mnie to w takiej kiełbasce powinno być dwa razy więcej czosnku (bo lubię) a i istoty o delikatnym podniebieniu nie będą podjadzać i gaśić pragnienia w MOIM kuflu. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90305
Udostępnij na innych stronach

Radzio wszystko pieknie wygląda brawo.Z kiełbaską bym sobie pewnie poradził ale z przepitką na pewno nie. Na razie jestem na etapie czytania o wyrobie piwka domowego może kiedys się odważę. Na razie wspieram duże browary.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2919-kie%C5%82basa-do-piwa/#findComment-90343
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.