Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można zalać gorącym płynem lub zamknąć na spirytus.

 

Nalewamy kilka kropel spirytusu na dekiel, zapalamy i płonącym deklem zakręcamy słoik.

 

Zamykało się u mnie w domu w ten sposób dżemy za komuny i całą zimę wytrzymywały.

Milicki Browar Rynkowy

grupa STYRIAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/
Udostępnij na innych stronach

Nalewamy kilka kropel spirytusu na dekiel, zapalamy i płonącym deklem zakręcamy słoik.

Pewnie od wewnątrz tak jak bańki?

 

A co spirytusu to starałabym się o inne przeznaczenie :grin: :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82004
Udostępnij na innych stronach

Nalewamy kilka kropel spirytusu na dekiel, zapalamy i płonącym deklem zakręcamy słoik.

Pewnie od wewnątrz tak jak bańki?

 

A co spirytusu to starałabym się o inne przeznaczenie :grin: :grin:

 

No przeca nie na wierzch :lol:

 

Chodzi o wypalenie tlenu spod dekla co uchroni przed psuciem.

 

Dziwne, ze nie znacie tego sposobu. :rolleyes: Bardzo praktykowany w moich rejonach.

 

Spirytus, inne przeznaczenie? Jak Ruscy ze szklanki? ;)

Milicki Browar Rynkowy

grupa STYRIAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82007
Udostępnij na innych stronach

A po cóż taka rozrzutność :question: :wink: :question: :wink: :question: :wink:

Wystarczy dostatecznie wysoko napełnić słoik, zakręcić i od razu postawić do góry nogami.

 

Oooopppsss ... do dołu zakrętką, oczywście :-)

 

Jeśli słoik nie jest wyszczerbiony i zakrętka OK, to nie ma prawa po wystygnięciu się rozszczelnić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82008
Udostępnij na innych stronach

Ale tlen zawsze zostanie pod deklem. A jak jest tlen to jest i psucie.

 

P.S. gdzie znikł mój jeden post?

P.S.2 co wy macie z tym piciem spirytusu? :wink: :wink: :lol: :lol:

Milicki Browar Rynkowy

grupa STYRIAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82009
Udostępnij na innych stronach

A jak jest tlen to jest i psucie.

 

 

Psucie następuje w wyniku działania bakterii, pleśni i czegoś tam jeszcze. Jeżeli ich nie ma to sam tlen (powietrze) nic nie popsuje.

pzdr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82013
Udostępnij na innych stronach

A jak jest tlen to jest i psucie

teoretycznie tak, ale wierz mi, że w spiżarni mam 7-8 letnie powidła z węgierek i nic złego im się nie dzieje. Że o rocznym przechowywaniu nie wspomnę :-).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82014
Udostępnij na innych stronach

Są jeszcze beztlenowce, które w środowisku bez tlenu bardzo dobrze się czują.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82015
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: czy pasteryzacja usuwa tlen?

 

jeśli do słoika napełniamy gorący (wrzący) wsad to samo się zdezynfekuje - temperaturą...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82029
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś żona robiła kompot z wiśni i za namową sąsiadki "szybko" wekowała - czyli zalewała słoiki gorącym kompotem i do piwnicy.

Zadowolony byłem tylko ja , bo po kilku miesiącach miałem nawet fajne wino :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82031
Udostępnij na innych stronach

To prawda ryzykowny to sposób bo wymaga szybkości - wsad musi być wkładany jako wrzący i natychmiast zakręcany

niech za przykład posłużą jabłka prażone - kiedy robię je ja żaden słoik(a raczej zawartość) mi się nie popsuł kiedy robiła je moja mama zawsze jej fermentowało...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82032
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem niezbędne są trzy warunki:

- osiągnięcie temperatury właściwej dla pasteryzacji w całej objętości wsadu

- utrzymanie tej temperatury przez określony czas

- hermetyczne zamknięcie

 

rację ma Abratek, pisząc o szybkości - wtedy pierwszy warunek jest zapewniony automatycznie, drugi też - jeśli tylko nie pozwolimy słoikom zbyt szybko stygnąć, trzeci warunek jest oczywistą oczywistością ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82158
Udostępnij na innych stronach

niech za przykład posłużą jabłka prażone - kiedy robię je ja żaden słoik(a raczej zawartość) mi się nie popsuł kiedy robiła je moja mama zawsze jej fermentowało...

Moja żona miesiąc temu zrobiła takie jabłka....

Wczoraj zostały nastawione na coś a'la cydr :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82163
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję :lol:

Ja wiem że to jest trudne - dotknięcie tak gorącego słoja nie należy do przyjemności, szczególnie jeśli są to kobiece ręce... zazwyczaj delikatniejsze od męskich :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82166
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze są w kuchni wszelkiego typu szmatki,szmateczki, przez które taki słoj można chwycić..i wtedy delikatne rączki się nie sparzą. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82167
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ja jestem wołany zawsze do zakręcania gorących słoików i używam do tego grubych rękawic roboczych, szmaciano-skórzanych.

Nie bez powodu pasteryzacja w 95°C powinna trwać ok 10min. Aby zginęły bakterie potrzeba trochę czasu.

Poza tym podczas gotowania (pasteryzacji) pod luźno położoną pokrywką wytwarza się dużo pary - wypiera ona powietrze i po zakręceniu i ostygnięciu skrapla się, co powoduje ograniczenie ilości tlenu i wytworzenie próżni w przestrzeni pod pokrywką.

Niektóre nasze przetwory tak zamykane stały chyba rekordowo 8 lat i były dobre do jedzenia.

Jeżeli do wygotowanych słoików włoży się długo ogrzewane, gorące powidła czy konfitury i zakręci wyparzoną pokrywką - też nie powinno fermentować.

Ale zalanie chłodnych owoców w słoiku nawet wrzącą zalewą daje duże ryzyko, bo zdezynfekuje się tylko wierzchnią część owoców - mikroby znajdujące się głębiej mogą przeżyć i wtedy zrobią swoje.

Samo zapalanie spirytusu bez wyparzenia słoi, pokrywek i nałożenia gorących przetworów też jest ryzykowne - w zasadzie zapewnia tylko próżnię.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82169
Udostępnij na innych stronach

Astemio! Za zwyczaj do owoców dodajemy cukier. Był taki "gość" co krzyczał że cukier krzepi. Tak, ale to za mało wie i już na Wiejskiej nie przebywa. Cukier jest doskonałym konserwantem i zasypanie na zimno owoców w słoiku również nie spowoduje żadnych procesów gnilnych. Dodatkowa pasteryzacja nawet powierzchniowa jest też dobrym sposobem. Jeżeli owoce lub "wsad" nie został skażony to długa termiczna obróbka raczej jest nie potrzebna. ( dotyczy owoców )Zamknięcie próżniowe wymaga jednak termicznego sposobu, żeby para wodna usuneła inne gazy. Zamykanie gorącego wsadu, dokręcanie na ciepło jest mało efektowne i zawiera kilka % podciśnienia, co owocom w zupełności wystarczy przy dodatku cukru.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82192
Udostępnij na innych stronach

A więc suma-sumarum :wink: Słoiki należy pasteryzować , nawet kilka razy , by przedłużyć żywotność , by Henio :grin: nie miał pociechy z kompotu :wink: , a piesio z wyrobów z mięsa:grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82204
Udostępnij na innych stronach

Słoiki należy pasteryzować , nawet kilka razy , by przedłużyć żywotność

 

Przecież owoców nie musisz pasteryzować kilka razy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82206
Udostępnij na innych stronach

...Astemio!...Cukier jest doskonałym konserwantem...

Andyandy! :grin:

Oczywiście, że masz rację.

Ale jest też nazywany - słusznie moim zdaniem - białą śmiercią i mimo, że np. słodziłem sobie kiedyś mocną herbatę dwoma czubatymi łyżeczkami (tylko taką mogłem wypić delektując się jej smakiem), to teraz bardzo ograniczyłem jego spożycie i słodką herbatę piję od święta. Zużywam go inaczej :grin: .

Dodatkowo, konserwantem cukier jest dopiero w razie jego dużej zawartości w produkcie - z moich doświadczeń wynika, że pewność można mieć przy ok. 50% - a to jest mocno niezdrowe.

Mimo to robię czasem surową galaretkę z soku czarnej porzeczki i cukru, 1:1 - benedyktyńska robota z wyciskaniem soku, ale smak ma boski, sama albo np. do wędliny.

I mimo to ( i zamykania z płonącym spirytusem) miałem przypadki "wzdymania" się słoików - ciekawe, że jakby nie fermentowały, smak był nadal dobry, ale zawartość się spieniała i "eksplodowała" przy otwieraniu.

Dlatego jestem zwolennikiem mniejszego dodatku cukru do wszelkich przetworów, kompotów itp. i ich 10 min pasteryzowania - jak inaczej np. zabezpieczysz swojski przecier pomidorowy na zimę, tu się cukru nie dodaje, a po pasteryzacji nie zepsuł mi się żaden od lat, no, może jeden, dwa, ale to była wina uszkodzonej pokrywki.

Doskonałą rzeczą pod praktycznie każdym względem - nie tylko jako konserwant, ale np. dla diabetyków - jest ksylitol, tzw. cukier brzozowy (pod względem chemicznym jest to alkohol :grin: ), jedyna wada to cena. Przy większej ilości jakiś czas temu trzeba było zapłacić ok. 50zł/kg.

Niektórzy robią na nim przetwory, używając go zamiast dodatku cukru.

Tutaj ciekawy tekst o ksylitolu:

http://www.gajanea.pl/_pdf/ksylitol-nexus.pdf

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82247
Udostępnij na innych stronach

Dlatego jestem zwolennikiem mniejszego dodatku cukru do wszelkich przetworów

 

Możecie wierzyć lub i nie ja nie dodaję cukru do żadnych zapraw które wykonuję i nie ma problemu by się psuły i otwierały słoiki

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82250
Udostępnij na innych stronach

Ja wierzę. Ale pasteryzujesz zaprawy? Przetwory(?)

Zaprawy...? - jakie to zaprawy, bo mnie się kojarzy z murowaniem :grin:

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82253
Udostępnij na innych stronach

Obróbka termiczna jest podstawą i czystość obowiązkiem. Odpowiedni „materiał” zastosowany to również sukces. A jak nie spełniamy w 100% warunków to też nie problem, tylko grzejemy ponad 65 st przez godzinę i gotowe. Najlepiej spytać babcie – robią to od dawna bez internetu.

Jeżeli pomimo wszelkich starań coś się zepsuje, to tak miało być. :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82254
Udostępnij na innych stronach

Zaprawy...? - jakie to zaprawy, bo mnie się kojarzy z murowaniem :grin:

 

Jeszcze na cukier nie murowałem a już kilka chałup pomurowałem :lol: . Miałem na myśli kompoty , powidła itp . Tak , pasteryzuje średnio 15 -20 min od zagotowania . Jeszcze mam kompoty i powidła od kilku lat .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2984-jak-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-s%C5%82oik/#findComment-82255
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.