Skocz do zawartości

Jestem w nieciekawej sytuacji - prosze o rade


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dopiero co sie zalogowalem i postanowilem zalozyc temat chociaz nie wiem czy do konca dobrze, ze tutaj zakladam, ale zobaczymy. Zaczne od tego - jestem osoba stosunkowa mloda (dwadziescia pare lat) Dostalem od ojca, a moze dokladniej dal mi do dyspozycji w miare duzy zaklad przetwortwa miesnego (dwie duze chlodnie, mroznia itp razem okolo 800m2)ktory spelnia normy unijne. Od poczatku grudnia zatrudnilem pare osob i robilem tzw mieso gulaszowe klasy drugiej z kurczaka. Wszystko by bylo dobrze, ale okazalo sie, ze nie moge znalesc zbytnio zbyt na to mieso(moze przez ptasia grype kij go wie) i tutaj sie rozczarowalem. Wpadl mi taki pomysl, aby robic cos innego np MOM z korpusa, albo jeszcze lepiej z tego miesa gulaszowego(jakies wedliny) bo w koncu to mieso gulaszowe - mieli sie i dodaja do wedlin i takie pytanie z znawcow tego tematu co moglym robic w tym zakladzie, aby wychodzil z tego jakos na +, zaklad teraz mam chwilowo zamkniety, bo nie moge produkowac mieso ktore nieschodzi, a niestety koszty czesciowo nadal ponoszę noi przez to prosze o rade. Dziekuje bardzo.

 

p.s dodam jeszcze ze rodzice maja ubojnie drobiu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/
Udostępnij na innych stronach

Witamy na forum :lol:

Twoj problem to z innej parafii niz "wyznacy "tego forum

ale produkcje mozesz zaczac czegos zjadliwego to i wtedy popyt na to znajdziesz

na mom to raczej trudno bedzie klienta pozyskac

Jesli mozesz t postaw balonik skad jestes , na gorze jest maoa google

Pozdrawiiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26583
Udostępnij na innych stronach

kmietek, witam Cię!

Może to co JASIU, pisze to jest pomysł? Wczoraj, u rodziny jadłem (proszę się nie śmiać!) sklepowe wędliny: szynka i karkówka. Były naprawdę dobre! Na pewno produkcja tych wyrobów nie jest taka jakiej można się nauczyć tutaj na stronie, ale o jakości tych wyrobów może świadczyć to, że niełatwo jest kupić wyroby od tego producenta. Wiem, że przywożone są raz w tygodniu z okolic Kielc, i zaraz wiadomo, że dostawa była, bo jest spora kolejka do zakupu. Szynka i karkówka kosztują około 30zł/kg, natomiast cienka kiełbasa trochę ponad 20zł/kg. W tym przypadku popyt przerasta podaż, bo na drugi dzień od dostawy nie ma już wyrobów kieleckich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26586
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, u rodziny jadłem (proszę się nie śmiać!) sklepowe wędliny: szynka i karkówka.

Andy, czy w smaku nie wyczuwasz dodatków funkcjonalnych w wyrobach kupnych?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26587
Udostępnij na innych stronach

Trochę to jest wyczuwalne. Np znając smak Waszych i moich wyrobów potrafiłbym je odróżnić od kupnych. Ale różnica będzie minimalna. Myślę sobie też, że tajemnica tkwi również w przyprawach. Wyroby o których piszę mają inny smak. Wszyscy masowi producenci dodają gotowe mieszanki przypraw ogólnodostępne w sklepach zaopatrzenia masarskiego.Dlatego smak wędlin jest taki "globalny". Jeżeli będę miał możliwości, to wezmę na zlot te kieleckie wędliny celem porównania smaków w szerszym gronie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26589
Udostępnij na innych stronach

Trochę to jest wyczuwalne.

U nas pojawia się rodzaj "pieczenia" na języku. U Doroty po kilkunastu sekundach, u mnie prawie od razu. Ciekawe zjawisko.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26591
Udostępnij na innych stronach

Ja dosc rzadko kupuje wędzonki ,ale czasem jak już kupię to z takiego sklepiku małego . W smaku wyśmienite jak domowe ,ale cena szynki to cos koło 24 zł ,baleronu 22zł o ile dobrze pamiętam i myślę ale nie mam pewności że chemi tam niewiele.

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26602
Udostępnij na innych stronach

co do wędlinek to ja od czasu do czasu kupuje w łoszołomie (auchan)wędlinki z zakładu pms z północno wschodniej Polski ,są to szynka wiejska,polędwica wiejska,schab wiejski kumpiak,czasem kindziuk, jest to coś innego w smaku niż ta cała masówka co leży obok ,no i cenowo jest to wyższa półka,kilo w granicach 45zł,napewno nie jest to co domowe ale o niebo lepsze od tych pseudowyrobów,no i mogą te wyroby leżeć troszkę dłużej w lodówce i nic sie nie dzieje z nimi ,jakbys kmietek coś takiego wyrabiał pewnie byś znalazł grono klientów,jak bedziesz robił coś co bedzie lepsze w smaku niz ta pseudo wedlina zawsze znajdziesz stałych odbiorców ,no i cena ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26604
Udostępnij na innych stronach

od czasu do czasu kupuje w łoszołomie (auchan)

...a fuj....proponuję jeszcze " gulasz wołowy " :devil:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1715

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26608
Udostępnij na innych stronach

zauważcie, że kmietek ma surowiec drobiowy, a tutaj trwałej dobrej wędlinki nie zrobi się raczej

w grę wchodzi chyba tylko /ma duże chłodnie, mroźnie/ konfekcjonowanie i sprzedaż pozyskanych z rozbioru elementów drobiowych.

Aby ten surowiec przetwarzać na dotowy do jedzenia to musiałby włożyć dodatkową kasę na maszyny, dostosowanie pomieszczeń, a rynek zbytu nie otworzy się tak nagle z dnia na dzień w końcu ile można zjeść i sprzedać wędlin drobiowych, 800 m2 to jest metraż na spory zakład.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26610
Udostępnij na innych stronach

kmietek !

Na tej stronce preferujemy domowy wyrób wędlin, więc w Twojej sprawie ciężko nam doradzać.

Ale są również fachowcy i profesjonaliści którzy mogą Ci pomóc.

Jeśli masz:

- lokum ( jak piszesz 800m ),

- pieniążki na modernizację i sprzęt,

- stały dostęp do mięsa drobiowego,

- chęci do działania,

to poproś na PW naszych fachowców o poradę ( Dziadek, Szczepan, Bagno, Maxell)

....i jaszcze postaw balonik na naszej mapce :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26619
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kmietek – napisz, z czego pozyskujesz mięso gulaszowe??

-jakie posiadasz maszyny?

-Jaki region polski?

Podaj, jakie przeznaczenie ma twój zakład??? Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26626
Udostępnij na innych stronach

jeśli siedzisz w branży drobiowej to z pewnościa zauważyłeś spory ostatnimi czasy ruch wśród ubojni itd. Sprawa związana jest z EURO 2008 w Austrii. Ubojnie aktualnie chcą kupic na pniu całość produkcji indyczej (nie wiem jak z kurczakiem) od hodowców. Skoro masz spełnione normy unijne to może zainteresuj się robieniem gotowych porcji grillowych z przeznaczeniem ne export. Do mistrzostw trochę czasu więc czas na ewentualne pozwolenia itd masz. Na szukanie ewentualnych odbiorców też, więc może pomyśl o tym. Nakład finansowy nie jest potrzebny wielki (w Twoim przypadku) wydaje mi się że nie jest to głupi pomysł. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26673
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.