kmietek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam. Dopiero co sie zalogowalem i postanowilem zalozyc temat chociaz nie wiem czy do konca dobrze, ze tutaj zakladam, ale zobaczymy. Zaczne od tego - jestem osoba stosunkowa mloda (dwadziescia pare lat) Dostalem od ojca, a moze dokladniej dal mi do dyspozycji w miare duzy zaklad przetwortwa miesnego (dwie duze chlodnie, mroznia itp razem okolo 800m2)ktory spelnia normy unijne. Od poczatku grudnia zatrudnilem pare osob i robilem tzw mieso gulaszowe klasy drugiej z kurczaka. Wszystko by bylo dobrze, ale okazalo sie, ze nie moge znalesc zbytnio zbyt na to mieso(moze przez ptasia grype kij go wie) i tutaj sie rozczarowalem. Wpadl mi taki pomysl, aby robic cos innego np MOM z korpusa, albo jeszcze lepiej z tego miesa gulaszowego(jakies wedliny) bo w koncu to mieso gulaszowe - mieli sie i dodaja do wedlin i takie pytanie z znawcow tego tematu co moglym robic w tym zakladzie, aby wychodzil z tego jakos na +, zaklad teraz mam chwilowo zamkniety, bo nie moge produkowac mieso ktore nieschodzi, a niestety koszty czesciowo nadal ponoszę noi przez to prosze o rade. Dziekuje bardzo. p.s dodam jeszcze ze rodzice maja ubojnie drobiu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witamy na forum :lol: Twoj problem to z innej parafii niz "wyznacy "tego forumale produkcje mozesz zaczac czegos zjadliwego to i wtedy popyt na to znajdzieszna mom to raczej trudno bedzie klienta pozyskac Jesli mozesz t postaw balonik skad jestes , na gorze jest maoa google Pozdrawiiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2008 kmietek, witam Cię! Może to co JASIU, pisze to jest pomysł? Wczoraj, u rodziny jadłem (proszę się nie śmiać!) sklepowe wędliny: szynka i karkówka. Były naprawdę dobre! Na pewno produkcja tych wyrobów nie jest taka jakiej można się nauczyć tutaj na stronie, ale o jakości tych wyrobów może świadczyć to, że niełatwo jest kupić wyroby od tego producenta. Wiem, że przywożone są raz w tygodniu z okolic Kielc, i zaraz wiadomo, że dostawa była, bo jest spora kolejka do zakupu. Szynka i karkówka kosztują około 30zł/kg, natomiast cienka kiełbasa trochę ponad 20zł/kg. W tym przypadku popyt przerasta podaż, bo na drugi dzień od dostawy nie ma już wyrobów kieleckich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Wczoraj, u rodziny jadłem (proszę się nie śmiać!) sklepowe wędliny: szynka i karkówka. Andy, czy w smaku nie wyczuwasz dodatków funkcjonalnych w wyrobach kupnych? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Trochę to jest wyczuwalne. Np znając smak Waszych i moich wyrobów potrafiłbym je odróżnić od kupnych. Ale różnica będzie minimalna. Myślę sobie też, że tajemnica tkwi również w przyprawach. Wyroby o których piszę mają inny smak. Wszyscy masowi producenci dodają gotowe mieszanki przypraw ogólnodostępne w sklepach zaopatrzenia masarskiego.Dlatego smak wędlin jest taki "globalny". Jeżeli będę miał możliwości, to wezmę na zlot te kieleckie wędliny celem porównania smaków w szerszym gronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Trochę to jest wyczuwalne. U nas pojawia się rodzaj "pieczenia" na języku. U Doroty po kilkunastu sekundach, u mnie prawie od razu. Ciekawe zjawisko. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Ja dosc rzadko kupuje wędzonki ,ale czasem jak już kupię to z takiego sklepiku małego . W smaku wyśmienite jak domowe ,ale cena szynki to cos koło 24 zł ,baleronu 22zł o ile dobrze pamiętam i myślę ale nie mam pewności że chemi tam niewiele.Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2008 co do wędlinek to ja od czasu do czasu kupuje w łoszołomie (auchan)wędlinki z zakładu pms z północno wschodniej Polski ,są to szynka wiejska,polędwica wiejska,schab wiejski kumpiak,czasem kindziuk, jest to coś innego w smaku niż ta cała masówka co leży obok ,no i cenowo jest to wyższa półka,kilo w granicach 45zł,napewno nie jest to co domowe ale o niebo lepsze od tych pseudowyrobów,no i mogą te wyroby leżeć troszkę dłużej w lodówce i nic sie nie dzieje z nimi ,jakbys kmietek coś takiego wyrabiał pewnie byś znalazł grono klientów,jak bedziesz robił coś co bedzie lepsze w smaku niz ta pseudo wedlina zawsze znajdziesz stałych odbiorców ,no i cena , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2008 od czasu do czasu kupuje w łoszołomie (auchan)...a fuj....proponuję jeszcze " gulasz wołowy " :devil: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1715 pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2008 zauważcie, że kmietek ma surowiec drobiowy, a tutaj trwałej dobrej wędlinki nie zrobi się raczej w grę wchodzi chyba tylko /ma duże chłodnie, mroźnie/ konfekcjonowanie i sprzedaż pozyskanych z rozbioru elementów drobiowych. Aby ten surowiec przetwarzać na dotowy do jedzenia to musiałby włożyć dodatkową kasę na maszyny, dostosowanie pomieszczeń, a rynek zbytu nie otworzy się tak nagle z dnia na dzień w końcu ile można zjeść i sprzedać wędlin drobiowych, 800 m2 to jest metraż na spory zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmietek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Kempes ile musilabym wlozyc pieniedzy i co kupic, aby cos ciekawego zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2008 kmietek !Na tej stronce preferujemy domowy wyrób wędlin, więc w Twojej sprawie ciężko nam doradzać.Ale są również fachowcy i profesjonaliści którzy mogą Ci pomóc.Jeśli masz:- lokum ( jak piszesz 800m ),- pieniążki na modernizację i sprzęt,- stały dostęp do mięsa drobiowego,- chęci do działania, to poproś na PW naszych fachowców o poradę ( Dziadek, Szczepan, Bagno, Maxell)....i jaszcze postaw balonik na naszej mapce :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2008 WitamKmietek – napisz, z czego pozyskujesz mięso gulaszowe??-jakie posiadasz maszyny?-Jaki region polski?Podaj, jakie przeznaczenie ma twój zakład??? Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Stycznia 2008 jeśli siedzisz w branży drobiowej to z pewnościa zauważyłeś spory ostatnimi czasy ruch wśród ubojni itd. Sprawa związana jest z EURO 2008 w Austrii. Ubojnie aktualnie chcą kupic na pniu całość produkcji indyczej (nie wiem jak z kurczakiem) od hodowców. Skoro masz spełnione normy unijne to może zainteresuj się robieniem gotowych porcji grillowych z przeznaczeniem ne export. Do mistrzostw trochę czasu więc czas na ewentualne pozwolenia itd masz. Na szukanie ewentualnych odbiorców też, więc może pomyśl o tym. Nakład finansowy nie jest potrzebny wielki (w Twoim przypadku) wydaje mi się że nie jest to głupi pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1273-jestem-w-nieciekawej-sytuacji-prosze-o-rade/#findComment-26673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.