zibi187 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2007 Witam szanowne grono zadymiaczy. Juz od dłuższego czasu obserwuję Wasze forum i uważam je za świetną kopalnię wiedzy dla chcących zjęść coś dobrego i smacznego, nie bojących się wziąść spraw we własne ręce. Jestem amatorem ale z dość dużym stażem. Nie robię wyrobów na dużą skalę ale jak na własne potrzeby to wystarcza. Wczytując się w zawarte na tym forum przepisy zacząłem poprawiać wczesniej popełniane błędy. Największe popełniane przy wyrobie kiełbasy. A to wyszła za krucha a to za tłusta. No i efekty poprawy były aż do soboty. Zrobiłem kiełbasę z dzika. Wszystko zgodnie z przepisem DZIADKA. Po wędzeniu kiełbasa jest bardzo smaczna kolor ma piękny różowy-czerwony (do wędzenia użyłem olchy i wiśni). Wyczuwa się wszystkie przyprawy tak jak należy. Nie wiem tylko dlaczego mięsko jest bardzo miękkie wewnątrz. Nawet chude duże kawałki zmielone na sicie 16mm nie są wyczuwalne. A powierzchnia jelita jest tłusta. Kiełbasy nie parzyłem. Nie wiem czy po sparzeniu nie będzie jeszcze bardziej miękka. Fakt jest taki, że Swinka miała 150kg i byłą bardzo tłusta. Oczywiście do wyrobu proporcje klasowe mięsa zachowałem jak należy. Nawet dokupiłem 4kg wołowiny. Proszę o jakieś sugestie. A na domiar załączę zdjęcia z ostniej robotki. Nawet trafiła mi się nadziewarka za 200zł. bo do tej pory kręciłem maszynką. Wędzarka nie jest duża. Pospawałem ją z blach kwasowej. Tunel długości 150cm. Jeszcze tylko z braku czasu nie dorobiłem kominka z szybem ale w planach jest wedzarnia murowana. Pomimo swoich wad nawędziłem w niej masę wyrobów i wszystkie palce lizać. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2007 Witamy na forum:-)wyroby fajniukie pogratulowac a ta nadziewarka to mnie rozlozyles --200zl? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2007 200zł. nie dał się utargować na 150zł. Muszę ją tylko zewnętrznie oczyścić z rdzy i pomalować. Reszta jest ok. Jeszcze pracuję nad napędem do maszynki 10. Jest w trakcie przeróbek bo pierwsz rozruch pokazał wady. Mam jeszcze napęd do 32. Ale maszynkę niestety gość oddał wcześniej. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2007 Mam jeszcze napęd do 32. Ale maszynkę niestety gość oddał wcześniej. Mam maszynkę 32 ale bez napędu. :sad: Może stworzymy " koalicję " :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2007 Właśnie też mi zależy na tej maszynce bo pomimo tego, że robię nie za często, za to w większej ilości. Wiecie jak to jest z domowymi łakomczuchami. A taka Maszyna skróci czas mielenia. Tak jak nadziewarka skróciła ostatnią pracę. Maszynki mam dwie z kompletem sit 8 i 10 ale ich wydajność jest jeszcze mała na takiego parsiuka. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2007 A tak wyglądają szyneczki z dzika po zakończonym wędzeniu. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2007 Drążąc dalej temat, podjąłem decyzję i sparzyłem kiełbaskę w wodzie o temp. 75'C przez 25min. Teraz przynajmniej ręce się do niej nie kleją. Smaku nie zmieniła. Czas na podsuszanie. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2007 Zibi, czy aby dobrze osuszyłeś mięso na wędzonki przed wędzeniem ? Czy do wędzenia używasz suchego drewna? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2007 Kiełbaski suszyłem przez ok. 12 godzin w chłodnym pomieszczeniu. Potem przy każdorazowym wsadzie do wędzarni najpierw podsuszanie, a następnie wędzenie po dwie godziny. Do wędzenia używam suchego drzewa olchowego dokładając wiśniowego. Kilka szczap zawsze moczę przez noc dla zwiększenia dymku i dodaję do każdej porcji wsadu. Kiełbaska jest dobrze uwędzona i smaczna. Wędziłem ją przez trzy dni po dwie godziny w temp. ok 40'C. Problem polega na tym, że jak zmieliłem mięso chude na siatce o oczkach 16 mm to przy wyrabianiu to mięsko mi się z "kutrowało" jak wołowina zmielona na siatce 2 mm. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2007 Pytałem pod kątem szynek wędzonych, gdyż patrząc na zdjęcia odniosłem wrażenie, że są lekko osmolone. Może to kwestia zdjęcia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2007 gdyż patrząc na zdjęcia odniosłem wrażenie, że są lekko osmoloneNieżle przyczadzone :grin: Ale tak na marginesie dziczyzna jest bardzo ciemnym mięskiem (surowe nawet bordowe) i penie dlatego taki efekt, choć siateczka wskazuje na "przyczadzenie" bez urazy/złośliwości - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Października 2007 Tak troszkę dymka więcej dostały bo mój tatko stwierdził, że szynki muszą dłużej się wędzić. W niedzielę rozpalił ogień i zadymiał wiśnią 2 godziny. Czyli szyneczki były wędzone 6 godzin. 4 w sobotę i 2 w niedzielę. Szyneczki sparzyłem więc się troszkę umyły. A mięsko dziczyzny jest po prostu ciemne jak piszesz. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 11 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Października 2007 Szynki i kiełbaska w przekroju. Smaczne jest to bardzo, ale mięsko trochę za miękkie i delikatne. Pierwszy raz spotkałem się z taką konsystencją. Jakieś sugestie Panie, Panowie Zadymiacze. Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Października 2007 Pierwszy raz spotkałem się z taką konsystencją. Z jaką konsystencją? Bo ze zdjęć niewiele widać. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Października 2007 Z jaką konsystencją? Bo ze zdjęć niewiele widać.chodzi pewnie o fakt, że dziczyzna ma w sobie duzow "wody", jest tak jakby luźniejsze. Jak zrobiłem szykę z dzika w prasce to "wody" soku własnego było bardzo dużo. Nie jestem specjalistą, tylko dwa razy udało mi się robic coś z dzika. Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Października 2007 i moze dlatego jest taki smaczny gulasz w sosie wlasnym robiony w kocilku :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2007 Właśnie !!! Jest mokra, ale to może być także wina nastrzyknięcia. Jest bardzo delikatna i miękka. Tak po chłopsku "rozchodzi się w ustach". Robiłem wyroby z dzika kilka razy. Po raz pierwszy mam do czynienia z takim mięsem, które mogłem zgnieść rękami. Czy duże zatłuszczone maciory też mają takie rzadkie mięso ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-19009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam A to moje weekendowe dzikie wyroby. Pierwszy raz robiłem coś z dzika. Opierałem się głownie na przepisach i radach ChefPaula oraz zrobiłem kabanosy tak jak z blondynki zmieniając tylko mięso. Kabanosy wyszły ok. Kiełbasa tylko trochę jakaś luźna. Dodałem ok. 20% podgardla i słoniny z wieprza. Wędziłem 2 dni po ok 5-6h. Strasznie dużo mięso ma twardych błon. Czy trzeba je wycinać bo po zmieleniu na siatce 6mm ciągną się trochę w kiełbasie. Może za mało? Następnym razem zamierzam do mięsa z dzika dodać słoninę i golonkę z wieprzowiny. Pozdrawiam Robert P.S. Ser pochodzi z poprzedniego weekendowego wędzenia. Miał być w wyglądzie a'la oscypek, a le chyba ktoś na nim usiadł :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Strasznie dużo mięso ma twardych błon. Mięso musisz z klasyfikować i ścięgniste należy mielić przez sitko 2-3 mm z dwa trzy razy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Mięso musisz z klasyfikować i ścięgniste należy mielić przez sitko 2-3 mm z dwa trzy razyTak też myślałem, że tak trzeba, ale miałem "pomocników" (synek i babcia) do klasyfikowania i cieli jak leci na kawałki :devil: W ferworze walki zapomniałem im o tym powiedzieć. Sam byłem zajęty rozbiorem dzika. Następnym razem będzie lepiej. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zanim się obejrzysz kiełbasy nie będzie :tongue:Ja robiłem teraz z takiego 50 kg. Dobrze się do tego zabrałem i to jest połowa sukcesu. Poprzednio loszka była ohydnie tłusta. Tak tłustej dzikiej świnki jeszcze nie widziałem, ale życie przede mną :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Października 2009 Witam Kolejna moja produkcja z dzika: - kiełbasa wiejska z dzika I - 1kg, II - 4kg III - 1,2kg boczek wieprzowy 1,2kg Przyprawy (zestaw do kiełbasy wiejskiej + czosnek niedźwiedzi) Wędzenie 1 dzień w temp do 40 stopni i drugiego dnia w temp 40 stopni, drugi dzień tak smo, a trzeci dzień 40stopni i pod koniec ok 1,5h w temp. 60 stopni Osadzane kiełbaski: Po III wędzeniu: Efekt końcowy: - kabanosy z dzika wg przpisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28 + 20% boczku wieprzowego Osadzanie kabanosów: Po III wędzeniu: Efekt końcowy: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Października 2009 Super produkty.Muszę pomęczyć kuzyna,który poluje ,aby już myślał o "surowcu" na kiełbachę. :grin: Wszak święta niedaleko... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Października 2009 No pięknie. Też myślałem o kabanosach. Napychałeś w jelita baranie ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Października 2009 beiot masz po prostu talent. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.