Skocz do zawartości

Kiełbasa z dzika !!!


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono zadymiaczy. Juz od dłuższego czasu obserwuję Wasze forum i uważam je za świetną kopalnię wiedzy dla chcących zjęść coś dobrego i smacznego, nie bojących się wziąść spraw we własne ręce. Jestem amatorem ale z dość dużym stażem. Nie robię wyrobów na dużą skalę ale jak na własne potrzeby to wystarcza. Wczytując się w zawarte na tym forum przepisy zacząłem poprawiać wczesniej popełniane błędy. Największe popełniane przy wyrobie kiełbasy. A to wyszła za krucha a to za tłusta. No i efekty poprawy były aż do soboty. Zrobiłem kiełbasę z dzika. Wszystko zgodnie z przepisem DZIADKA. Po wędzeniu kiełbasa jest bardzo smaczna kolor ma piękny różowy-czerwony (do wędzenia użyłem olchy i wiśni). Wyczuwa się wszystkie przyprawy tak jak należy. Nie wiem tylko dlaczego mięsko jest bardzo miękkie wewnątrz. Nawet chude duże kawałki zmielone na sicie 16mm nie są wyczuwalne. A powierzchnia jelita jest tłusta. Kiełbasy nie parzyłem. Nie wiem czy po sparzeniu nie będzie jeszcze bardziej miękka. Fakt jest taki, że Swinka miała 150kg i byłą bardzo tłusta. Oczywiście do wyrobu proporcje klasowe mięsa zachowałem jak należy. Nawet dokupiłem 4kg wołowiny. Proszę o jakieś sugestie. A na domiar załączę zdjęcia z ostniej robotki. Nawet trafiła mi się nadziewarka za 200zł. bo do tej pory kręciłem maszynką.

Wędzarka nie jest duża. Pospawałem ją z blach kwasowej. Tunel długości 150cm. Jeszcze tylko z braku czasu nie dorobiłem kominka z szybem ale w planach jest wedzarnia murowana. Pomimo swoich wad nawędziłem w niej masę wyrobów i wszystkie palce lizać.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Witamy na forum:-)

wyroby fajniukie pogratulowac a ta nadziewarka to mnie rozlozyles --200zl?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18745
Udostępnij na innych stronach

200zł. nie dał się utargować na 150zł. Muszę ją tylko zewnętrznie oczyścić z rdzy i pomalować. Reszta jest ok. Jeszcze pracuję nad napędem do maszynki 10. Jest w trakcie przeróbek bo pierwsz rozruch pokazał wady. Mam jeszcze napęd do 32. Ale maszynkę niestety gość oddał wcześniej.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18750
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze napęd do 32. Ale maszynkę niestety gość oddał wcześniej.

Mam maszynkę 32 ale bez napędu. :sad:

Może stworzymy " koalicję " :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18752
Udostępnij na innych stronach

Właśnie też mi zależy na tej maszynce bo pomimo tego, że robię nie za często, za to w większej ilości. Wiecie jak to jest z domowymi łakomczuchami. A taka Maszyna skróci czas mielenia. Tak jak nadziewarka skróciła ostatnią pracę. Maszynki mam dwie z kompletem sit 8 i 10 ale ich wydajność jest jeszcze mała na takiego parsiuka.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18756
Udostępnij na innych stronach

Drążąc dalej temat, podjąłem decyzję i sparzyłem kiełbaskę w wodzie o temp. 75'C przez 25min. Teraz przynajmniej ręce się do niej nie kleją. Smaku nie zmieniła. Czas na podsuszanie.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18787
Udostępnij na innych stronach

Zibi, czy aby dobrze osuszyłeś mięso na wędzonki przed wędzeniem ? Czy do wędzenia używasz suchego drewna?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18798
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski suszyłem przez ok. 12 godzin w chłodnym pomieszczeniu. Potem przy każdorazowym wsadzie do wędzarni najpierw podsuszanie, a następnie wędzenie po dwie godziny. Do wędzenia używam suchego drzewa olchowego dokładając wiśniowego. Kilka szczap zawsze moczę przez noc dla zwiększenia dymku i dodaję do każdej porcji wsadu. Kiełbaska jest dobrze uwędzona i smaczna. Wędziłem ją przez trzy dni po dwie godziny w temp. ok 40'C. Problem polega na tym, że jak zmieliłem mięso chude na siatce o oczkach 16 mm to przy wyrabianiu to mięsko mi się z "kutrowało" jak wołowina zmielona na siatce 2 mm.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18819
Udostępnij na innych stronach

Pytałem pod kątem szynek wędzonych, gdyż patrząc na zdjęcia odniosłem wrażenie, że są lekko osmolone. Może to kwestia zdjęcia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18822
Udostępnij na innych stronach

gdyż patrząc na zdjęcia odniosłem wrażenie, że są lekko osmolone

Nieżle przyczadzone :grin:

Ale tak na marginesie dziczyzna jest bardzo ciemnym mięskiem (surowe nawet bordowe) i penie dlatego taki efekt, choć siateczka wskazuje na "przyczadzenie"

 

bez urazy/złośliwości - pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18824
Udostępnij na innych stronach

Tak troszkę dymka więcej dostały bo mój tatko stwierdził, że szynki muszą dłużej się wędzić. W niedzielę rozpalił ogień i zadymiał wiśnią 2 godziny. Czyli szyneczki były wędzone 6 godzin. 4 w sobotę i 2 w niedzielę. Szyneczki sparzyłem więc się troszkę umyły. A mięsko dziczyzny jest po prostu ciemne jak piszesz.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18905
Udostępnij na innych stronach

Szynki i kiełbaska w przekroju.

Smaczne jest to bardzo, ale mięsko trochę za miękkie i delikatne. Pierwszy raz spotkałem się z taką konsystencją. Jakieś sugestie Panie, Panowie Zadymiacze. Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18951
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz spotkałem się z taką konsystencją.

Z jaką konsystencją? Bo ze zdjęć niewiele widać.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18952
Udostępnij na innych stronach

Z jaką konsystencją? Bo ze zdjęć niewiele widać.

chodzi pewnie o fakt, że dziczyzna ma w sobie duzow "wody", jest tak jakby luźniejsze.

Jak zrobiłem szykę z dzika w prasce to "wody" soku własnego było bardzo dużo.

Nie jestem specjalistą, tylko dwa razy udało mi się robic coś z dzika. :cry:

Pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18953
Udostępnij na innych stronach

i moze dlatego jest taki smaczny gulasz w sosie wlasnym robiony w kocilku :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-18954
Udostępnij na innych stronach

Właśnie !!! Jest mokra, ale to może być także wina nastrzyknięcia. Jest bardzo delikatna i miękka. Tak po chłopsku "rozchodzi się w ustach". Robiłem wyroby z dzika kilka razy. Po raz pierwszy mam do czynienia z takim mięsem, które mogłem zgnieść rękami. Czy duże zatłuszczone maciory też mają takie rzadkie mięso ?

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-19009
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

A to moje weekendowe dzikie wyroby. Pierwszy raz robiłem coś z dzika.

Opierałem się głownie na przepisach i radach ChefPaula oraz zrobiłem kabanosy tak jak z blondynki zmieniając tylko mięso.

Kabanosy wyszły ok.

Kiełbasa tylko trochę jakaś luźna.

Dodałem ok. 20% podgardla i słoniny z wieprza.

Wędziłem 2 dni po ok 5-6h.

Strasznie dużo mięso ma twardych błon.

Czy trzeba je wycinać bo po zmieleniu na siatce 6mm ciągną się trochę w kiełbasie.

Może za mało?

Następnym razem zamierzam do mięsa z dzika dodać słoninę i golonkę z wieprzowiny.

 

 

 

 

Pozdrawiam

Robert

 

P.S. Ser pochodzi z poprzedniego weekendowego wędzenia. Miał być w wyglądzie a'la oscypek, a le chyba ktoś na nim usiadł :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75948
Udostępnij na innych stronach

Strasznie dużo mięso ma twardych błon.

 

Mięso musisz z klasyfikować i ścięgniste należy mielić przez sitko 2-3 mm z dwa trzy razy

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75952
Udostępnij na innych stronach

Mięso musisz z klasyfikować i ścięgniste należy mielić przez sitko 2-3 mm z dwa trzy razy

Tak też myślałem, że tak trzeba, ale miałem "pomocników" (synek i babcia) do klasyfikowania i cieli jak leci na kawałki :devil: W ferworze walki zapomniałem im o tym powiedzieć. Sam byłem zajęty rozbiorem dzika.

Następnym razem będzie lepiej.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75953
Udostępnij na innych stronach

Zanim się obejrzysz kiełbasy nie będzie :tongue:

Ja robiłem teraz z takiego 50 kg. Dobrze się do tego zabrałem i to jest połowa sukcesu. Poprzednio loszka była ohydnie tłusta. Tak tłustej dzikiej świnki jeszcze nie widziałem, ale życie przede mną :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-75994
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Kolejna moja produkcja z dzika:

 

- kiełbasa wiejska z dzika

I - 1kg,

II - 4kg

III - 1,2kg

boczek wieprzowy 1,2kg

 

Przyprawy (zestaw do kiełbasy wiejskiej + czosnek niedźwiedzi)

 

Wędzenie 1 dzień w temp do 40 stopni i drugiego dnia w temp 40 stopni, drugi dzień tak smo, a trzeci dzień 40stopni i pod koniec ok 1,5h w temp. 60 stopni

 

Osadzane kiełbaski:

 

Po III wędzeniu:

 

Efekt końcowy:

 

- kabanosy z dzika wg przpisu

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28

+ 20% boczku wieprzowego

 

Osadzanie kabanosów:

 

Po III wędzeniu:

 

Efekt końcowy:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83144
Udostępnij na innych stronach

Super produkty.Muszę pomęczyć kuzyna,który poluje ,aby już myślał o "surowcu" na kiełbachę. :grin: Wszak święta niedaleko...

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1030-kie%C5%82basa-z-dzika/#findComment-83145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.