Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam wszystkich. Bardzo prosty przepis, na pewno juz publikowany. Surowiec: Mięso od szynki 1,7kG - klasyfikacja, mięśnie??? :blush: DZIADEK mnie za chwile zjedzie U nas to się nazywa Schnitzelfleisch - mięso na sznitzle. Peklosol - 34g. Ekstrakt dymu wędzarniczego - buk. Przygotowanie: - Peklowanie wg. tabeli DZIADKA - 5 dni z nastrzykiem. - obciekanie 24 godz w lodowce w temp. ok. 6*C Parzenie: - 2 godz. 15 min. w temp. 80*C (do momentu uzyskania w środku ok. 70*C). Szynkę włożyłem do rozgrzanej wody (ok. 4 ltr.) dodając jednocześnie 2ml ekstraktu dymu. Po uzyskaniu temperatury wewnątrz, wyjąłem i zostawiłem w temp. pokojowej na kratce do obcieknięcia (ok 1 godz.), a następnie do lodówki. Niestety, ale nie zdążyłem całej uratować przed moimi żarłokami To co pozostało: Pozdrawiam i polecam. PS: Koncentrat dymu, ktory uzywam: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2010 kowo, piękna szyneczka i widać soczysta . :thumbsup: Kurcze szkoda ze do Wiednia tak daleko No chyba , że uruchomimy TeamViewer Moj termometr i Koncentrat dymu, ktory uzywam: No no pierwyj sort :clap: :clap: :clap: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2010 piękna szyneczka i widać soczystaA ten zapach. Nie sadziłem ze nie wędząc można coś takiego osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2010 Szyneczka bardzo ładnie wygląda ,ale nie lepiej było ją uwędzić a nie używać jakąś chemię.Ja też robię takie szynki ale tylko peklowane i parzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2010 ]lepiej było ją uwędzićZrobiłbym to chętnie, ale u nas przewody kominowe nie są szczelne i jak ja na 2-gim wędzę to czuć na 4-dym jakąś chemięTo akurat nie chemia, chyba, ze nazwiesz chemia również peklosol. Wg moich wiadomości jest ten koncentrat uzyskiwany w naturalny sposób - przez wypłukiwanie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2010 Zrobiłbym to chętnie, ale u nas przewody kominowe nie są szczelne i jak ja na 2-gim wędzę to czuć na 4-dym To trzeba było podesłać do mnie. :grin: ze nazwiesz chemia również peklosol Niestety ,ale to też chemia :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2010 To trzeba było podesłać do mnie. :grin:Ciut za daleko Niestety ,ale to też chemia :sad:No niestety, ale nie do uniknięcia Sama sol nie da rady i nie ten wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2010 Kowo,czy czuć smak wędzonki po zastosowaniu ;ekstraktu;/. pozdr. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Listopada 2010 Tak, czuć, u Nas tez takie cuda można kupić, jest w płynie i w proszku, jest również sól wędzonkowa. Jadłem taką kiełbasę, co nie widziała dymu. Wszytko jest rzeczą gustu :wink: Kto wie , co jeszcze Ludzie nie wymyślą? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2010 Podobnie robią szynki dla supermarkietów. Zrobiłeś to zrobiłeś , ale jest to metoda nie zalecana na naszym forum. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zrobiłeś to zrobiłeś , ale jest to metoda nie zalecana na naszym forum. No tak , ale często nie mamy możliwości lub dostępu do wędzarni , mieszkając np. w większych miastach . I tutaj trzeba już kombinować . Tym bardziej , że jak kolega wspominał wcześniej peklosól to też jest chemia Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2010 Kowo, gratuluję odwagi! w pokazaniu na forum bo przecież używasz "chemii" Sól wędzoną mam ale tego płynu to też chciałbym spróbować - może pod choinkę flaszkę podeślesz :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2010 Kowo,czy czuć smak wędzonki po zastosowaniu ;ekstraktu;/.Tak. W zależności od ilości koncentratu - mniej lub bardziej intensywny, A do tego ten zapach. Jedyne manko - to brak koloru wędzonego mięsa Chociaż i tu można poprzez natrysk osiągnąć. Podobnie robią szynki dla supermarkietów. Zrobiłeś to zrobiłeś , ale jest to metoda nie zalecana na naszym forum.Proszę nie porównuj. Jest to extrakt destylowany pod katem zapachu i smaku, a jednocześnie są usuwane substancje szkodliwe. Do supermarketów jest stosowane chyba polowa listy produktów "E". No tak , ale często nie mamy możliwości lub dostępu do wędzarni , mieszkając np. w większych miastach .No i niestety: Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Kowo, gratuluję odwagi! w pokazaniu na forum bo przecież używasz "chemii" Sól wędzoną mam ale tego płynu to też chciałbym spróbować - może pod choinkę flaszkę podeślesz :) No akurat to nie jest chemia, A jeśli chodzi o choinkę, to jak będę zamawiał, to i Tobie podeśle. Teraz zamówię nie 50ml (to było na probe), ale 0,5ltr, to Ci odleje Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2010 Kowo-jeżeli była by możliwość też chętnie bym skorzystał. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2010 Kowo-jeżeli była by możliwość też chętnie bym skorzystał.Odezwij się na Skype, PW, lub e-mail (w podpisie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.