Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam prośbę chciałbym zrobić jakąś dobrą kiełbasę proszę o jakiś wypróbowany przepis chodzi o farsz jakie jelita jakie nabicie kiełbasy oraz czas wędzenia czy kiełbasę się parzy i jak to zrobić dopiero od kilku dni mam wędzarnie i korci mnie ją wypróbować z góry dziękuje
13
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/
Udostępnij na innych stronach

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87908
Udostępnij na innych stronach

Ja bym na pierwszą próbę polecał białą.

Robię wg. tego przepisu (już trzy razy bo dzieciom smakuje):

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2209:

 

Zawsze część można podwędzić w ramach nauki, a przepis oraz wykonanie są bardzo proste (no i żadnych konserwantów oprócz soli).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87910
Udostępnij na innych stronach

Proponuję.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

Przepis i zdjęcia przeprowadzą Ciebie za rączkę po wszystkich fazach produkcji

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87912
Udostępnij na innych stronach

A ja Ci zaproponuję podwawelską

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=550&highlight=kie%B3basa+podwawelska.

Prosta w wykonaniu i smaczna.Jedno sitko jeden rodzaj mięsa.Polecam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87917
Udostępnij na innych stronach

Dla zielonego poczatkujacego polecam kielbasy proste i dobre z uzyciem jak najmniejszej ilosci czynnosci do wykonania .

Jedna z lepszych prostych do wykonania kielbas http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264

Pozdrawiam i zycze udanych wyrobow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87933
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze kroki to była kiełbasa biała surowa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

i kiełbasa chłopska http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134

Są smaczne i bardzo proste w wykonaniu przy minimalnym wyposażeniu w sprzęt (i wiedzę). Dodatkowa zaleta - żeby je spartaczyć to naprawdę trzeba się starać. Dodam że kiełbasa biała będzie w przekroju szara bo nie zawiera peklosoli (i taka ma być) i możesz ją też uwędzić jeżeli będziesz miał ochotę. Pozdrawiam i smacznego życzę.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3233-kie%C5%82basa-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/#findComment-87959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.