Skocz do zawartości

szynka wędzona i parzona


grzegorz36

Rekomendowane odpowiedzi

mam wątpliwości

planuję przed kiełbaską uwędzić szyneczki( bez kości) proces nr 00002 :!:

poczytałem przepisy i nie wiem co wybrać :rolleyes:

może ktoś mi podrzuci pomysł na coś sprawdzonego i prostego do wykonania

mama na myśli :idea: przygotowanie i peklowanie

grzegorz :cool:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natrzyj szyneczkę (max koło 1,5 kg) peklosolą 20 - 21 g / 1 kg, wsadz do worka foliowego i ściśle zawiń na 8 - 10 dni i do lodówki.

Po tym czasie wyciągnij i powies w kuchni do obeschnięcia 12 godzin

Potem do wędzarni 40 - 45 st, średni dym, 5 (0,8 kg) - 8 (1,5 kg) godzin

Średni dym to taki co widać wędzonkę na 1 metr :lol:

Wszystko

Prościej się nie da

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja przekornie polecałbym oprzeć się np. na tym przepisie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21

moje "ale":

-peklowanie suche da mniej soczysty wyrób ( choć nieco bardziej trwały)

-wątpliwości co do szczelnego zamykania mięsa w worku na 10 dni - o czym już kilkakrotnie dyskutowaliśmy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popieram Abratka. Można przy okazji nabrać sporo niezbędnego doświadczenia.

Osobiście nie polecam peklowania w warunkach bez dostępu powietrza, szczególnie przy peklowaniu suchym. Ale sa rózne szkoły. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Abratek, rozmawiałem z Panią technolog na zlocie i niestety zaprzeczyła Twoim sugestią - soory.

Wręcz nawet jeżeli cokolwiek robić na "sucho" zaleciła takowe ze względu żeby nic się nie dostało do mięsa.

Ja robie wszystko w workach i jeszcze kompresorem odsysam powietrze (ale można i w inny sposób) i wychodzi za każdym razem OK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj DYMEK - W swojej pracy zawodowej nigdy nie spotkałem się z peklowaniem w workach bez dostepu powietrza lub w minimalnej prożni . Ale to nie znaczy że jestem temu przeciwny każdy z nasz robi jak mu pasuje ale sprobój w warunkach wiejskich tak zapeklowac mieso o temp 12- 15stC i mieć do dyspozycji piwnicę o temp 12st C

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozmawiałem z Panią technolog na zlocie i niestety zaprzeczyła Twoim sugestią

ale masz na myśli zamykanie w worze czy wybór sposobu peklowania?

-oczywiście nie zamierzam podważać autorytetu Pani technolog

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drodzy koledzy profesjonaliści,

z uwagą obserwuje waszą dyskusję

ale ja jestem amator ( uczeń a właściwie przedszkolak wędzarniczy :!: :!: )

proszę o "prosty" przepis z uwzględnieniem "MOKREGO" peklowania ( to juz za nami wyszło nieżle )

na suche, lub mieszane przyjdzie czas :idea:

chłopaki :!: :!: my dopiero zaczynamy ( proces 00002)

nie chciał bym wywołac poruty naforum

pozdrawiamy grzegorz

grzegorz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ratunku!!!

Godzinę temu dostałem od kolegi kilka wyrobów na spróbowanie "w ramach wymiany" :grin:

wszystkie wyroby (kiełbasa,kaszanka,boczek,polędwica) są super.

Ale w zamieszaniu nie wspomniał,że szynka nie parzona :???:

Moja babujaga szyneczkę poporcjowała na 4 - a tu :???: surowizna.

Ja bym tam taką zeżarł, ale moja rodzinka - :tongue:

Może wykonać parzenie w piekarniku , na sucho ?

Szynkę pociętą na cztery parzyć w wodzie to chyba "niekuniecznie" :tongue:

Sprawa pilna :!:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wsadź do szczelnego i ciasnego woreczka (dodatkowo w miejscu przekroju możesz taśma przykleić kawałki folii) i parz jak normalną szynkę.

Powinno wyjść.

Kiedyś tak tez musiałem zrobić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxell

Ewcia wzięła sprawę w swoje łapki. Właśnie kombinuje na 4 sposoby ( bo ma 4 kawałki) :wink:

-parzenie w wodzie bezpośtrednio

- parzenie w folii -w/g porady Maxella

- w piekarniku

- i coś tam jeszcze w jakimś garnku - sam nie wiem co tam kombinuje. :???: lepiej się nie błąkać po kuchni ,bo jeczcze ścierą oberwę :cry:

Niech się babujaga bawi :devil:

O wynikach zamelduję

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek – da się zrobić to nawet na wsi, byle by była zamrażarka do mrożenia „wkładów chłodniczych”.

Sam właśnie jestem już od dłuższego czasu na wyjeździe i jakoś sobie poradziłem.

Co prawda peklowałem tylko 3 dni, ale proces da się prowadzić dłużej, jedyna upierdliwość to 2 do 3 razy dziennie wymiana wkładów (zależy od warunków zewnętrznych – miejsca gdzie stoi pudłu styropianowe z peklowanym mięsem.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taką metodę stosuje sie do szynki Gruzińskiej przy dokładnej znajomości procesu technologicznego

... a można poprosić o przepis na szynkę gruzińską.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bagno

Wybacz,ale nie posiadam dokładnego przepisu próbowałem kiedyś zrobić i wyszła kaszana tz.szajs

Bagno jadłem u znajomych taką szynkę tj.Nie samowity smak . Opowiadała mi babcia tych znajomych jak się robi ale musiała mi dać nie dokładny przepis.

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fentel, napisz, jak sobie poradziliście z parzeniem wędzonki?

Witam!

(Dla OGÓŁU przypominam, że sprawa dotyczy szynki którą dostałem od kolegi, a po porcjowaniu okazało się,że nie parzona)

Całe szczęście, że była mała ( 0,8kg) - to nie szkoda.

Moja Ewcia zrobiła 4 eksperymenty:

1) parzenie bezpośrednio w wodzie - wyszła za sucha

2) parzenie w wodzie zawinięta w woreczek foliowy - chyba za krótko -lekko surowa w środku.

3) podpieczona w piekarniku - za sucha

4) w piekarniku zawinięta w folię aluminiową- nawet dobra.

 

P.s.

Osobiście wędzę szynki i balerony 2 dni - są super nawet bez parzenia. :grin:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.