Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam cała Brać !!

 

Jestem świeżo "zapleklowanym" forumowiczem, ale wędzoneczki już trochę robię.

Do tej pory korzystałem z wędzarni kolegi ale w końcu czas na własny projekcik.

Wymysliłem sobie takie cudo:

 

B.proszę o uwagi i recenzje do projektu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

A po co Ci w ogóle ten wentylator .... ;) ? zrób dłuższą rurę dymną w okolicę środka skrzyni z deflektorem i będzie OK a zamiast wentylatora zrób szyber .... ;)

Pomysł fajny i dobrze zrobiony praktycznie bezobsługowy ... będzie można wędzić na zimno i na gorąco dowolnymi zrębkami ..... zamiast kuchenki elektrycznej zastosowałbym coś mniejszego ... popatrz na dymogenerator Borniaka grzałka ma 100W kuchenkowa 1300 i w górę ..... a zamiast szamotowych grzałek np grill elektryczny 2000W z termostatem ..... ;) jeszcze taniej ....

 

PS

Zdradzam większość swojej konstrukcji ... ;) :grin:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132709
Udostępnij na innych stronach

szyber=przysłona,przepustnica? czy tak ???

wentylator ma wymuszać przepływ choć w zgodzie z fizyką, to przy wyższej temperaturze wewnątrz komory bez wymuszania też powinien być przepływ dymu.

co do kosztów to grzałki szamotowe są po ok. 24-27 zł więc nie tak drogo, termostat 9 zł, kuchenka do dymogeneratora ok.50, rura z nierdzewki ok 80zł- to chyba najdroższy element.

 

Jaka powinna być optymalna długośc rury łaczacej??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132721
Udostępnij na innych stronach

Wyrzuć tą pokrywę ,albo zrób ja otwieraną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132729
Udostępnij na innych stronach

Jest rok 1926 pojawia się pierwsza książka spisana po polsku.- Krakowskie wyroby wędliniarskie - dostepna u Kowo. W niej czytamy

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132732
Udostępnij na innych stronach

Wyrzuć tą pokrywę ,albo zrób ja otwieraną.

chodzi o pokrywę dymogeneratora?? - jest otwierana.

 

Komora wędzarnicza ma 1 większą ścianę na zawiasach jak drzwiczki, po zamknieciu jest szczelna.

 

Całośc konstrukcji "prawie" jak w cytowanej powyżej książce :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132733
Udostępnij na innych stronach

Komora wędzarnicza ma 1 większą ścianę na zawiasach jak drzwiczki, po zamknieciu jest szczelna.

Chodzi o dach komory.Powinien być otwierany.Wtedy nie potrzeba komina i sterowanie taką wędzarnią jest dziecinnie proste i nie ma skroplin a to bardzo ważne szczególnie podczas osuszania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132744
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Od pomysłu do realizacji.

Moja wędzarnia

 

Myślę jeszcze nad dołożeniem wentylatora termoobiegu z piekarnika do wyrównywania rozkładu temperatury.

 

Pierwsze wędzenie( na szybkiego)( psakudna pogoda- deszcz)

 

Spodziewane efekty działania - rewelacja !!!

 

Temperaturę mozna sobie regulować w zakresie 7-90 stopni.

Pojemnośc komory- ok. 280 l

Zdejmowana porywa umożliwia b.wygodny dostęp do wędzoneczek.

Generator Borniak -jak na razie OK.

 

Pierwsze wędzoneczki już z -własnej- wędzarni. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136830
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze wędzoneczki już z -własnej- wędzarni. :grin:

 

Wędzarnia nawet nie odymiona a wędzonki niczego sobie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136840
Udostępnij na innych stronach

qzym, Napisz coś więcej jak przebiegał proces wędzenia, jakie koszty energii elektrycznej czas wędzenia itd. Sam kolor możesz zawdzięczać nitrytowi i wysokiej temperaturze. Na ściankach sklejki wrażliwej na dym ( kolor i przebarwienia od dymu ) nie widać zbytnio działalności dymu. Do konstrukcji i działania nic mam - prosta i funkcjonalna, jednak wydajność dymu z generatora Borniaka jest mała. Uzupełniając dodatkowym generatorem dymu uzyskasz dobrą wędzarnię. Spróbuj wstawić kuchenkę elektryczną wkład z regulatorem i miseczkę z trocinami. Na trociny połóż zwykłą blachę nawiercona gęsto otworami 10 mm żeby się trociny płomieniem pod koniec prażenia nie zapaliły. Możesz doprowadzić też rurę z pojemnika w którym żarzą się trociny. Są takie rozwiązania na forum i świetnie się sprawdzają. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136842
Udostępnij na innych stronach

Spoko, z czasem się odymi.

 

Przed pierwszym wędzeniem wygrzałem ją przez 4 godz w 70 st i wykonałem

wedzenie "na pusto" - przez 4 godz.

Dopiero wtedy wędziłem produkty.

Żadnych "obcych" zapachów nie ma.

 

[ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 12:27 ]

Uzupełniając dodatkowym generatorem dymu uzyskasz dobrą wędzarnię. Spróbuj wstawić kuchenkę elektryczną wkład z regulatorem i miseczkę z trocinami. Na trociny połóż zwykłą blachę nawiercona gęsto otworami 10 mm żeby się trociny płomieniem pod koniec prażenia nie zapaliły.

Temacik przerobiony- dokładałem dodatkowy pojemnik ze zrębkami do zwiększenia ilości dymu- sprawdza się ale jeszcze to dopracuję. :blush:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136844
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiejsze wędzonko.

Czas wędzenia łacznie z dopiekaniem 6 h 20 min.( w tym rozgrzewanie wedzarni ok.30 min).

Temperatura na zewnatrz - 7 st.

 

Zużycie pradu 8 ,2 kWh - licząc średnio po 0,55 zł wychodzi 4,60 zł.

Zużycie zrebków ok, 1,5 l czyli jakieś 2 zł

 

Więc koszty przy ok, 5 kg wędzonek niewielkie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-138718
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.