qzym Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam cała Brać !! Jestem świeżo "zapleklowanym" forumowiczem, ale wędzoneczki już trochę robię. Do tej pory korzystałem z wędzarni kolegi ale w końcu czas na własny projekcik. Wymysliłem sobie takie cudo: B.proszę o uwagi i recenzje do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2010 Wentylator zajdzie Ci smołą, rura aluminiowa też nie jest najlepszym pomysłem.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2010 Myslałem o aluminiowej(tańsza) ale można dać nierdzewkę. Wentylator mozna też umieścić w miejscu kominka, może mniej się zafajda??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2010 A po co Ci w ogóle ten wentylator .... ? zrób dłuższą rurę dymną w okolicę środka skrzyni z deflektorem i będzie OK a zamiast wentylatora zrób szyber .... Pomysł fajny i dobrze zrobiony praktycznie bezobsługowy ... będzie można wędzić na zimno i na gorąco dowolnymi zrębkami ..... zamiast kuchenki elektrycznej zastosowałbym coś mniejszego ... popatrz na dymogenerator Borniaka grzałka ma 100W kuchenkowa 1300 i w górę ..... a zamiast szamotowych grzałek np grill elektryczny 2000W z termostatem ..... jeszcze taniej .... PSZdradzam większość swojej konstrukcji ... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2010 szyber=przysłona,przepustnica? czy tak ???wentylator ma wymuszać przepływ choć w zgodzie z fizyką, to przy wyższej temperaturze wewnątrz komory bez wymuszania też powinien być przepływ dymu.co do kosztów to grzałki szamotowe są po ok. 24-27 zł więc nie tak drogo, termostat 9 zł, kuchenka do dymogeneratora ok.50, rura z nierdzewki ok 80zł- to chyba najdroższy element. Jaka powinna być optymalna długośc rury łaczacej?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2010 Wyrzuć tą pokrywę ,albo zrób ja otwieraną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2010 Jest rok 1926 pojawia się pierwsza książka spisana po polsku.- Krakowskie wyroby wędliniarskie - dostepna u Kowo. W niej czytamy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2010 Wyrzuć tą pokrywę ,albo zrób ja otwieraną. chodzi o pokrywę dymogeneratora?? - jest otwierana. Komora wędzarnicza ma 1 większą ścianę na zawiasach jak drzwiczki, po zamknieciu jest szczelna. Całośc konstrukcji "prawie" jak w cytowanej powyżej książce :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2010 Komora wędzarnicza ma 1 większą ścianę na zawiasach jak drzwiczki, po zamknieciu jest szczelna. Chodzi o dach komory.Powinien być otwierany.Wtedy nie potrzeba komina i sterowanie taką wędzarnią jest dziecinnie proste i nie ma skroplin a to bardzo ważne szczególnie podczas osuszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-132744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Od pomysłu do realizacji. Moja wędzarnia Myślę jeszcze nad dołożeniem wentylatora termoobiegu z piekarnika do wyrównywania rozkładu temperatury. Pierwsze wędzenie( na szybkiego)( psakudna pogoda- deszcz) Spodziewane efekty działania - rewelacja !!! Temperaturę mozna sobie regulować w zakresie 7-90 stopni. Pojemnośc komory- ok. 280 l Zdejmowana porywa umożliwia b.wygodny dostęp do wędzoneczek. Generator Borniak -jak na razie OK. Pierwsze wędzoneczki już z -własnej- wędzarni. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Pierwsze wędzoneczki już z -własnej- wędzarni. :grin: Wędzarnia nawet nie odymiona a wędzonki niczego sobie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2010 qzym, Napisz coś więcej jak przebiegał proces wędzenia, jakie koszty energii elektrycznej czas wędzenia itd. Sam kolor możesz zawdzięczać nitrytowi i wysokiej temperaturze. Na ściankach sklejki wrażliwej na dym ( kolor i przebarwienia od dymu ) nie widać zbytnio działalności dymu. Do konstrukcji i działania nic mam - prosta i funkcjonalna, jednak wydajność dymu z generatora Borniaka jest mała. Uzupełniając dodatkowym generatorem dymu uzyskasz dobrą wędzarnię. Spróbuj wstawić kuchenkę elektryczną wkład z regulatorem i miseczkę z trocinami. Na trociny połóż zwykłą blachę nawiercona gęsto otworami 10 mm żeby się trociny płomieniem pod koniec prażenia nie zapaliły. Możesz doprowadzić też rurę z pojemnika w którym żarzą się trociny. Są takie rozwiązania na forum i świetnie się sprawdzają. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Spoko, z czasem się odymi. Przed pierwszym wędzeniem wygrzałem ją przez 4 godz w 70 st i wykonałem wedzenie "na pusto" - przez 4 godz. Dopiero wtedy wędziłem produkty. Żadnych "obcych" zapachów nie ma. [ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 12:27 ] Uzupełniając dodatkowym generatorem dymu uzyskasz dobrą wędzarnię. Spróbuj wstawić kuchenkę elektryczną wkład z regulatorem i miseczkę z trocinami. Na trociny połóż zwykłą blachę nawiercona gęsto otworami 10 mm żeby się trociny płomieniem pod koniec prażenia nie zapaliły.Temacik przerobiony- dokładałem dodatkowy pojemnik ze zrębkami do zwiększenia ilości dymu- sprawdza się ale jeszcze to dopracuję. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zamiast uchylnego dachu jest rura z szybrem. Poprzeczne umieszczenie haków- pomysł dobry !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-136856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2010 Dzisiejsze wędzonko. Czas wędzenia łacznie z dopiekaniem 6 h 20 min.( w tym rozgrzewanie wedzarni ok.30 min). Temperatura na zewnatrz - 7 st. Zużycie pradu 8 ,2 kWh - licząc średnio po 0,55 zł wychodzi 4,60 zł. Zużycie zrebków ok, 1,5 l czyli jakieś 2 zł Więc koszty przy ok, 5 kg wędzonek niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4784-projekt-nowej-w%C4%99dzarni/#findComment-138718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.