Skocz do zawartości

gotowe zestawy przypraw


duduś

Rekomendowane odpowiedzi

prowokacja :question: :wink:

 

wiedz że oprócz typowych przypraw, w skład takich mieszanek wchodzą inne "polepszacze"

ale... wolny kraj - wolny wybór, tylko czy nie lepiej wykonać sobie taką mieszankę wg. własnego smaku?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz oczywiście rację :blush: pytam bo oczywiście nie uważam że używacie takich mieszanek, ale byłam wczoraj w hurtowni gdzie się zaopatruję w jelita itp. i trafiłam na półce na takie własnie kompozycje "smakowe". Sama oczywiście nie używam tych zestawów bo osobiście lubię dużo pieprzu a np. mniej czosnku.
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:smile: :rolleyes: Duduś, jeżeli mogę doradzić to jak już jesteś w sklepie czy hurtowni, to dużo czytaj i pytaj. :???:

:smile: Przysłowiowy jogurt np…(…..) biorę do ręki i czytam a tu - zmodyfikowane skrobia.

Dużo czytam, co kupuję, pewnie to budzi wśród ludzi, którzy nie wiedzą albo niechcącą wiedzieć. :???:

Jednak można zrobić samemu przyprawy i według własnego uznania.

Pozdrawiam :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

biorę do ręki i czytam a tu - zmodyfikowane skrobia.

hmmm... nie rozumie co widzisz złego w zmodyfikowanej skrobi??

Wiesz chociaż na czym ta modyfikacja polega??

A i jeszcze mam pytanko a propos, czy jak zobaczysz napis syrop glukozo-fruktozowy to też to Ci przeszkadza?

 

Co o przypraw gotowych są one dobre dla leniwych, lub dla początkujących którzy nie znają jeszcze tematu przyprawiania konkretnego wyroby. Przyprawy takie często zwierają glutaminian sodu, to jest ich mankament, choć jeśli chodzi o smak to daje on dużo gdyż nie wiem czy brać wędzarnicza się zetknęła z tym ale jego smak się określa jako "smak u mamy" nie jestem pewien w 100% ale coś w tym stylu czyli samo to mówi nam jakie on ma zadanie.

I osobiście bym polecił zrobienie mieszanki samemu, wg uznania.

Pozdrawiam Marek_!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja osobiście nie używam gotowych mieszanek, bo wolę zrobić wszystko według własnego smaku. przyprawiam wyroby w dwóch etapach pierwszy dodaję przyprawy razem z peklosolą, szczególnie takie jak czosnek, majeranek i inne zioła, później po zapeklowaniu, wymieszaniu i dodaniu wody, sprawdzam smak i wtedy ewentualnie dosmaczam gdy czuję, że czegoś mi tam brakuje. później robię próbkę wyrobu. i po zaparzeniu degustujemy z żoną i decydujemy czy czegoś jeszcze nie trzeba dodać. :lol: :lol:

Co do glutaminianu sodu to nagminnie stosowany jest on w kuchniach chińskiej czy wietnamskiej. Ja osobiście nie stosuję, ale jeżeli ktoś lubi to przecież ma wolny wybór. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy kupuję na rynku w cenie 8 dkg -2 zł zawsze biorę nie mielone w domu sam mielę i mam pewność że są bez żadnych domieszek.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek :???: Zastanawiałem się trzy odpisać na pytanie?

„jak zobaczysz napis syrop glukozo - fruktozowy to też to Ci przeszkadza”

:smile: Ja myślę, że jednak z tą modyfikacją to powinno się obchodzić z dużą ostrożnością.

Jak wiadomo nam - naukowe wynalazki, nie zawsze szły w parze z globalną gospodarką?,

A mianowicie wiele naukowców z różnych dziedzin wymyślając dla nauki i dla społeczeństwa, dało mu zabezpieczenie, które ułatwia w jego egzystencji. :smile:

Można przetoczyć jak rzekę przykładów, lecz odnoszę się do wąskiego grona badań.

Jako symbol nowoczesnej nauki znana jest nam modyfikacja, to organizmy zmodyfikowane genetycznie, prościej organizmy transgeniczne.

Zastosowanie ma w przemyśle, rolnictwie :sad: , medycynie, biologii, chemii…..

:wink: Dla ratowania życia człowieka szczepionki „insulina”, różne wykrywanie przedwczesne znane i nieznane choroby, co mogą pomóc człowiekowi. To może zgadzam się z tym. :wink:

Ale w organizmy transgeniczne stosowane w rolnictwie :mellow: (jest to celowe zmienianie genów i dodawanie do innego organizmu, lecz nie do człowieka), np. znane nam owoce, jarzyny, zborze, kukurydza czy soja. To ma wpływ taki, że pewne firmy, które chcą się szybko dorobić i nie mieć z byt dużo strat popierają taką modyfikację. :sad: Dzięki temu w środowisku naturalnym mogą powstać różne odporne odmiany roślin. Jednak nie kontrolowane eksperymenty z taką dziedziną, organizmu transgenicznego może doprowadzić do spustoszenia w życiu człowieka i jego środowisku naturalnym. :blush: Naukowe stwierdzenie mówi, że „ Produkowana żywność na całej Ziemi jest wystarczająca, by wykarmić wszystkich ludzi”. :smile: :smile: :smile:

To ma się tak jak do słynnej „mączki kostnej” był szlagierem dla przemysłu i rolnictwa. :sad:

Co z tego wynikło sam wiesz Marek? :wink:

Aby nie zanudzać dalszym wykładem, ja osobiście nie jestem zwolennikiem, takiej modyfikacji. :???:

Wiem, że będziesz się upierał, masz do tego prawo.

Pytałeś „jak zobaczysz napis syrop glukozo-fruktozowy to też to Ci przeszkadza?

Marek nie przeszkadza mi. :smile:

Syrop glukozo-fruktozowy to inaczej sacharoza. Jednak nadmiar fruktozy szkodzi wątrobie. :shock: :blush:

Znani i mniej znani wynalazcy zawsze prawie dążyli do polepszenia bytu człowieka. :rolleyes: Inni ludzie to wykorzystali przeciw drugiemu człowiekowi i Ziemi. :smile:

Nowe zawsze kusi i jest tak do końca z wielką niewiadomą. :lol:

Pozdrowienia. :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale w przypadku mąki modyfikowanej to nie jest to modyfikacja genetyczna tylko chemiczna a to dwie różne rzeczy.

Co do modyfikacji genetycznej to też niekoniecznie jest tak żle jak piszesz pod warunkiem że dobierane są cechy pozytywne.

Odporność genetyczna na choroby poprawia właściwości zdrowotne produktu i raczej jestem za niż przeciw.

Co do mączki kostnej to problem polegał na tym że krowa jadła krowę a na to jej system/budowa niestety nie była przygotowany i organizm zwariował i doszło do "wściekłej krowy"

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.......

........... i doszło do "wściekłej krowy"

 

Miro

... tak zaraz mnie się przypomina dowcip o kobietach w okresie miesiączkowania :grin: :wink:

... jestem przeciwny modyfikacjom genetycznym w rolnictwie ... z powodów zwiększania zbiorów kosztem jakości produktu :devil: ... mniej marnotrawmy żywności, racjonalnie zarządzajmy podziałem i ceną, a starczy dla każdego

 

pzdr

 

ps - zestawy przypraw przygotowuję sobie sam :grin: (oczywiście używam również "chemii", np składników zawartych w peklosoli) :grin: ... nie dajmy się zwariować :wink: ... i nie właźmy na powrót "do jaskini" :lol: :lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Derex

Masz kolego racje, są dobre i złe strony tych modyfikacji.

A co do skrobi to działa sie na nią kwasem żeby ją zhydrolizować, a to moim zdaniem nie jest złe, z punktu widzenia producenta też gdyż obniża koszty, lepiej posłodzić zhudrolizoną skrobią niż sacharazą, poprotu wchodzi tu w gre czynnik ekonomiczny.

 

A Cheafpaul też ma racje nie dajmy sie zwariować, wszystko jest dla ludzi.

 

Pozdrawiam Marek_!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(oczywiście używam również "chemii", np składników zawartych w peklosoli) ... nie dajmy się zwariować

Żyjemy w XXI wieku i musimy się niestety dostosować. :sad:

Mój pra-pra-pra dziadek używał po goleniu błota bagiennego a ja bidna sierota muszę używać wody kolońskiej :devil:

Na stronce są przepisy na wędlinki bez użycia peklosoli. Kto ma ochotę -niech robi !

Nie w peklosoli jest problem ,lecz w surowcu z którego robimy wyrób. !!!! :tongue:

W dzisiejszych czasach nieosiągalna jest świnka karmiona naturalnymi kartofelkami i zlewkami z zaprzyjaźnionej placówki -wojska,szkoły,czy innej stołówki. :cry: I W TYM JEST GŁÓWNY PROBLEM ! :sad:

pzdr.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze ja wtrącę trzy grosze. ... Na świecie rządzi pieniądz, czy komuś się to poboba, czy nie, tak niestety już jest!

Naukowcy wprowadzający produkty zmodyfikowane genetycznie uważają, że są wyjątkowo bezpieczne, lecz czy na pewno, do końca niewiadomo, nigdy do końca nie można wszystkiego przewidzieć.

Przypominają mi się historia z antybiotykami. Na początku ery ich szerokiego stosowania uważano, że wystarczy je zastosować a cały świat uwolni się od wszelkich chorób, i cóż nie przewidziano, że mikroskopijne bestie są inteligentniejsze od naukowców i potrafiły się uodpornić.

Ostatnio czytałem artykuł, w którym była mowa o listerii(bakteria powodująca zatrucia pokarmowe grożniejsze od salmonelly), która występuje praktycznie w każdym zakładzie mięsnym i potrafi się rozmnażać już w dwóch stopniach C(warunki chłodnicze). Pamietamy jak w nieodległych czasach wędliny ulegały zielenieniu, śluzowaceniu na powierzchni itp., wyelimowano problemy wprowadzając w przetwórstwie reżimy w utrzymaniu czystości, natomiast listerii nie udaje się wyeliminować, a co najdziwniejsze rozwija się znacznie lepiej, gdyż ubyło jej konkurentów.

Dokładnie nie wiemy jak bedzie oddziaływała żywnośc genetycznie modyfikowana na nasz organizm, chociaZ prawda jest taka, że w latach dziewiędziesiatych zjedliśmy w wędlinach ogrommne ilości białka sojowego tzw GMO, że tylko amerykańscy importerzy wiedzą ile trafiło na nasze stoły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy macie po części rację każdy może powiedzieć tutaj to co myśli po to jest to forum. Ja sama pamiętam jak kiedyś całkiem niedawno mój tata karmił świniaki "naturalnym" pokarmem ( dodam że hoduje świnie od 25lat) a teraz przeszedł na innego rodzaju pasze. Sam zapach tych pasz jest powiedziałabym lekko dziwny. Ale wracając do głównego tematu a zarazem pytania chciałam poznać opinie fachowców czy używacie gotowych przypraw czy nie. I teraz już wiem że raczej nie. Wręcz jesteście obużeni że robiąc domowe wyroby można ich używać. :!:
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałam poznać opinie fachowców czy używacie gotowych przypraw czy nie. I teraz już wiem że raczej nie.

duduś

Na stronie Głównej są przepisy podane przez fachowców w dziedzinie wyrobu tradycyjnych wędlin. Śmiało możesz im zaufać. Zawsze możesz coś dodać , coś ująć w/g własnego smaku. :wink:

Gotowych mieszanek przyprawowych nikt z nas nie używa .

 

P.S.

Jak będziesz miała problemy z wędzeniem swoich wyrobów - zapraszam do siebie (jesteśmy prawie sąsiadami )

 

 

chłe,chłe - i tak się organizuje załogę na " żagle 2007" :grin:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do żywności modyfikowanej genetycznie to ostatnio głośno było o ryżu sprowadzonym ze stanów. Tam tak zmodyfikowano ten ryż, że w co tysięcznym ziarenku znajdował się wirus powodujący rak u ludzi. brawo hameryka i ich cudowne wynalazki. A podejrzewam, że podobnych spraw było już wiele tylko nie ujrzały światła dziennego. Bo dlaczego tylko w ryżu może być wirus raka, a czy w soi nie może być kodu dżumy czy innej gangreny. Włos jeży się na głowie. Z racji swojej pracy dwa lata temu rozmawiałem z powiatowym lekarzem weterynarii w .... i oznajmił mi, że wstrzymał i cofnął dostawę skażonej żelatyny dla fimy hohland na swoim terenie. a przecież ta firma ma wiele zakładów w naszym kraju i kto mi zagwarantuje, że w innych powiatach są tak rzetelni lekarze wet.(nie chcę nikomu ubliżać, ale w tym kraju było już dużo różnych afer) i ta żelatyna nie trafiła do innego zakładu w innym powiecie? dlatego staram się unikać takich produktów które są tak namolnie reklamowane we wszystkich stacjach tv. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Stary wątek ale co tam, muszę dodac swoje 3 grosze:)

 

A i jeszcze mam pytanko a propos, czy jak zobaczysz napis syrop glukozo-fruktozowy to też to Ci przeszkadza?

Mi też do niedawna nie przeszkadzał myślałam, że ten syrop to rozpuszczony cukier ale ostatnio lekarz polecił mi te stronę i przeczytałam to:

http://www.odzywianie.info.pl/Syrop-glukozowo-fruktozowy-kontrowersyjny-dodatek-do-zywnosci.html

Poza tym kukurydza jest często modyfikowana genetycznie jakiś czas temu był o tym program "Uwaga", który jeszcze można obejrzeć w sieci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.