wosiu Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2007 proszę o radę co trzeba zrobić aby szynki zapeklowane w środę można wędzić w niedzielę?mam problem ponieważ prosiak przyjeżdża w środę rano i wszystkie rzeczy będę zaraz peklował będzie robiona kiełbasa i schabik boczki słonina no i właśnie szynki i balerony.Kiełasa schabik i boczki zdążą mi się upeklować ale co zrobić z szynkami i baleronem wiem że można to zrobić tylko jak? POMÓŻCIE!!!!!!!MOŻE DAĆ MOCNIEJSZĄ SOLANKĘ? zawsze robiłem 10dkg na litrjesze jedno po co się daje proszek do pieczenia?acha szyki będą miały ok kilowosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2007 skorzystać z Dziadkowej tabeli przyśpieszonego peklowaniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7876#7876- masz 3 dni czyli 1,60 - 1,70 kg peklosoli/10litrów i nastrzyk ok 20% do wagi mięsa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2007 po co się daje proszek do pieczenia?Proszek do pieczenia służy jako spulchniacz do ciast, w których nie stosuje się drożdży, sody i amoniaku. W przypadku farszów mięsnych powoduje przesunięcie pH mięsa a tym samym farszu mięsnego do bardziej zasadowego powodując tym samym łatwiejsze uzyskanie "kleju". Musisz wiedzieć, że będziesz musiał zjeść w kiełbasie proszek do pieczenia, gdyż nie następuje jego rozkład w przeciwieństwie do ciasta, gdzie następuje jego rozkład. Zastanów się czy warto? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2007 NIE MAM ZAMIARU BRUDZIĆ MOICH WYROBÓW ŚWIŃSTWAMI- pytałem poprostu przez ciekawość ponieważ słyszałem że tak się robi i nie wiedziałem dlaczego.Mam zamiar jeść tylko CZYSTE wyroby,ale ciekawość nie pozwoliła mi nie zapytać. Pozdrawiam wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2007 A już aby wyczerpać ciekawość to proszek do pieczenia jest mieszanką składników, z czego to wodorowęglan sodu (popularnie zwany sodą oczyszczoną) jest właśnie czynnikiem regulującym pH Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2007 abratku,Nie polecam proszku do pieczenia, bo psuje smak i zapach danej wędlinyi dziwią mnie takie porady?Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Szczepan, mnie kiedyś radził bardzo stary masarz (i dobry), by w przypadku, kiedy farsz na kiełbase się rozsypuje, ma dziwny zapach (chodzi o mięso wadliwe - głownie PSE), chcąc uratować kiełbasę, dodać w ostateczności ok. 1-2 opak. proszku do pieczenia (bezzapachowego) na 10 kg farszu. Abratek i Bagno mają rację. jednakże, stosowac tylko w ostateczności, kiedy np. zrobiona próbna kiełbaska, po sparzeniu, wykazuje objawy niedopeklowania (brak czerwonego koloru wewnatrz), rozsypuje sie i posiada specyficzny, "chemiczny" zapach i smak. Własnie z uwagi na zawartość kwasnego wędlanu sodu, "zbijamy kwasowośc", co zmienia strukturę chemiczną mięsa i czyni je przydatnym do obróbki. On nazywał takie mięso pochodzącym ze świń "niemięsnych", o czym juz tutaj pisałem.W zakładach także dodaja sodkę do mięsa by wyrównać odczyn.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2007 WitamMaxell, Fachowo to mówimy w języku masarzy (rybie mięso) Ja nie używam proszku do pieczenia, ponieważ i tak jest to nie dobra w smaku wędlinaTakie mięso można wykorzystać i można zrobić dobrą kiełbaskę suszoną dodając wołowiny na klej Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Dlatego piszę o stosowaniu tego w ostateczności. W zakładzie jakoś z tego wybrniesz - masz inne mięso, ale w domu, kiedy po peklowaniu, przyprawieniu, wszyscy czekają na tą pierwszą kiełbaskę, a do najbliższego sklepu z mięskiem jest daleko, musisz mieć opcje rezerwową. :wink: Zadymiacz amator nie może narażać swego honoru, który w rodzinnym, szczególnie sceptycznie nastawionym gronie, bardzo łatwo nadszarpnąć. czasem wiąże się to z przykręceniem kurka z kasa na dalsze inwestycje w tym zakresie, czasem "embargiem sypialnianym" i wieloma, wieloma, niezbyt przyjemnymi konsekwencjami. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2007 SZCZEPAN - proszę Cię czytaj ze zrozumieniem :devil: Wosiu spytał po co daje się proszek, Bagno mu odpowiedział a ja uzupełniłem o który składnik proszku tak naprawdę chodzi,a już na pewno nikt z nas nie polecał tego dodatkudziwisz się później ze dochodzi do nieporozumień :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Maxell, ja piszę, jakie są skutki po proszku do pieczenia a przecież można Zrobić kiełbaskę pieczoną i nikt się nie zauważy, że kiełbasa jest krucha i niezwiązanaPozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2007 aratku –Ja zrozumiałem doskonale, ale po twoim poście można wnioskować, że to jest dość dobry sposób na wyjście z sytuacji kryzysowejpozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Chciałbym jeszcze uzupełnić, dlaczego proszek do pieczenia stosują "niektórzy masarze", gdyż zawiera pirofosforan dwusodowy, a ten składnik wchodzi w skład "haminy".Odpowiadając Wosiowi napisałem o "przesunieciu pH" mając na myśli składnik, który nie wymienił Abratek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ja kiedyś peklowałem 4 dni i musiałem uwędzić i powiem ci że wyszła super szynka gdzie goście nazwali ją szynka "jajeczko" ponieważ miała szare oczko i od tej pory muszę tak robić do święta :lol: :lol: :lol: :lol: kruchość i smak bez zmian :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.