cedro Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2007 jak się ma czas wędzenia do wagi ? mam na myśli wędzenie zimne przykładowo wędze kilogramowe szynki 30 godz. jeśli szynka będzie 2 kilogramowa czy aby uzyskać podobny efekt trzeba zwiększyć czas wędzenia do 60 godz. ? Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2007 WitamWędzenie 1kg szynki czy 2kg nie ma różnicy gdybyś chciał parzyć to musisz wydłużyć czas parzenia Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Stycznia 2007 z całym szacunkiem szczepan, na mój uczniowski rozum czy polędwiczka którą po 2 godz. wędzenia mogę śmiało konsumować , równocześnie wędząc ćwiartkę świnki [ np.10kg ] ta ćwiartka też będzie ok? Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2007 mam na myśli wędzenie zimne przykładowo wędze kilogramowe szynki 30 godz.Wszystko zależy od przeznaczenia i żądanych efektów jaki oczekujemy od wyrobu. Jeśli zapragniesz aby wewnątrz wyrobu były wyczuwalne składniki dymu tak samo jak w jednej szynce i drugiej,to oczywiście szynkę większą( przy założeniu, że mają różne przekroje-średnice)powinno się wędzić dłużej. W takim przypadku decyduje bardziej średnica kawałka eklementu przeznaczonego do wędzenia a nie jego masa. A tak naprawdę to dla dymu, który owiewa po produkcie nie ma żadnego znaczenia o jakiej jest ciężarze. Czas wędzenia zimnego zależy od zamierzonego przez nas okresu przechowywania produktu, im dłuższy czas to to dłuższe wędzenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Cedro,piszemy o 1-2 kg i na dodatek w zimnym dymie gdzie czas podany jest 30hZapewniam cię ze niema różnicy o ile chcemy wędzić szynkę 10 kg to jest już duża różnica występuje inny czas odparowania. Cedro zapewniam cię, że po 2 h wędzenia polędwiczek w zimnym dymie nie będą gotowe do jedzenia Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Do wędzenia nie potrzebne są zegarki i termometry,jeżeli spojrzysz na towar i jego kolor ci się podoba to do kotła i parzyć. Parzenie również biorę dużą igłę i wbijam w środek np;szynki, potem dotykam igłą do przedramienia, jak parzy to jest o.k.normalna sprawa że szynka dłużej się wędzi od polędwicy bo jest większa i potrzebuje więcej czasu. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Do wędzenia nie potrzebne są zegarki i termometry...Parzenie również biorę dużą igłę i wbijam w środek np;szynki, potem dotykam igłą do przedramienia, jak parzy to jest o.k.trochę dziwi mnie takie podejście, oczywiście Ty możesz stosować takie techniki jakie są dla Ciebie wygodne, ale po to dano nam tak proste urządzenie jak termometr aby z niego korzystać - a o ile dokładniejsze niż drut czy igła idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć : " po co nam żarówka, stosujmy świeczki..." Należy pamiętać że to forum jest głównie dla amatorów i takie techniki są raczej mało miarodajne bez większego doświadczenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2007 potem dotykam igłą do przedramienia, jak parzy to jest o.k.Sorry Irek, ale parząc drób nie odważyłbym się zastosować takiej metody. Muszę mieć pewność, że mięso osiągnęło 72 stopnie. Nie będę ryzykować (nawet hipotetycznie) zdrowiem mojej rodziny. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ta wiadomość jest dla początkujących którzy nie mają termometrów igłowych. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ta wiadomość jest dla początkujących którzy nie mają termometrów igłowych...tym bardziej jestem przeciw - bo odczucie "parzenia" może mieć dość szeroki zakres ta metoda wymaga jakiegoś doświadczenia i lepiej jej nie polecać początkującym termometry bagnetowe można kupić praktycznie w każdym AGD, nie mówiąc o firmach wysyłkowych, a i cena nie jest jakoś zbyt wysoka za podstawowe modele Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Czy poprzesz mnie jeśli powiem że nikt nie nauczy się z książki, tylko na własnych błędach trzeba trzeba robić często wyroby a dojdziemy do perfekcji. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Tak trening czyni mistrza, lecz jednak trzeba się trzymać pewnych procedur technologicznych. Jednak są wyroby gdzie bardzo ważna jest temperatura i niezbędny jest termometr Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Czy poprzesz mnie jeśli powiem że nikt nie nauczy się z książkiwłaśnie o to mi chodziło zaletą metody drucikowej jest mniejszy ślad po ukłuciu , oraz troszkę szybszy pomiar - chociaż dla termometrów bagnetowych ten czas też nie jest zbyt duży. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2007 A na jaką temperaturę parzycie swoje wyroby. :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2007 A na jaką temperaturę parzycie swoje wyroby. :grin: Irek-74: Z mojego punktu widzenia to mnie się zdaje że: abratek, SZCZEPAN, Maad, Bagno, :smile: opisali jak parzą wędzonki i wędliny. :wink: :smile: To wszystko można różnie interpretować :smile: . Jednak nie we wszystkich wędzonkach i wędlinach. W dobie nowoczesnej techniki i zmian receptur, nie obejdzie się np: termometru, czasu w wiedzeniu i parzeniu itp. :smile: Dawniej nie potrzebowano takich urządzeń pomocniczych do tak wygórowanych wędzonek i wędlin. :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.