Wędliny Domowe
Email Drukuj

Rolada boczkowa z polędwiczką


Surowiec:

  • boczek skórowany - płat około30 x 35 cm,
  • polędwiczka wieprzowa średniej wielkości.

Farsz:

  • 15 dkg wp. kl.III - siatka 4 mm x 2,
  • 35 dkg wp. kl.II - siatka 8 mm,
  • peklosól 9 g,
  • woda 20 ml.

Przyprawy do farszu:

  • pieprz 2 g,
  • papryka słodka 5 g,
  • żelatyna 5 g.

Zmielone mięso dobrze wyrobić z przyprawami - razem około 0,5 kg.


Sposób przygotowania:
Boczek i polędwiczka zapeklowane w solance: 30 dkg peklosoli i 3 l wody przez 6-7 dni w temperaturze 4 - 6 st.C.
Moczenie ok. 3 godz. w zimnej wodzie.
Ociekanie i wysuszenie powierzchni: 12 - 24 godz. w temperaturze 4 - 6 st.C.
Po osuszeniu boczek nacinamy w kratę i lekko tłuczemy tłuczkiem. Z polędwiczką postępujemy podobnie. Na boczku układamy:

  • posiekany czosnek - 2 ząbki lub wg. uznania,
  • gorczyca 5 g,
  • suszony lub świeży szczypiorek - ilość wg. uznania.





Następnie na boczek nakładamy starannie wyrobiony farsz i polędwiczkę. Zawijamy roladę i starannie sznurujemy.


Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną olejem. Na dno lejemy pół szklanki wody.


Roladę przykrywamy folią aluminiową, którą zdejmujemy po godzinie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 140 st.C. piekarnika i w tejże temperaturze pieczemy nieco ponad dwie godziny, do osiągnięcia wewnątrz rolady temperatury 68 - 72 st.C.


Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy w chłodnym miejscu.


Wystudzoną roladę oczyszczamy z tłuszczu i galaretki, zdejmujemy sznurek i ...


Rolady boczkowe można też wykonać w wersji wędzonej parzonej i wędzonej pieczonej. A przyprawy? Co kto lubi.

Smacznego:
Pis67

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież