Wędliny Domowe
Email Drukuj

SZYNKA PIECZONA

Surowce podstawowe:

1,5-2,0 kg mięsień półbłoniasty z szynki tłuszczem i ze skórą

Przyprawy i materiały pomocnicze:

- 1 szklanka zalewy ( w moim przypadku pozostałość po marynowaniu karkówki)
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 15 g pieprzu kolorowego

Skład zalewy:

-2 szklanki wody
-5 ziaren pieprzu czarnego
-5 ziaren ziela angielskiego
-5 ziaren owocu jałowca
-5 liści laurowych
-5 ziaren kolendry
-3 ząbki czosnku
-2 szczypty estragonu
-pół łyżeczki majeranku
-40g soli

Sposób wykonania:

Warstwę mięsa bez tłuszczu i skóry nacieramy solą, następnie druga warstwę umieszczamy w zalewie(w zalewie jest tylko ta część mięsa ze skórą i tłuszczem). Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 doby.
Pieczenie . Przekładamy kawałek mięsa na blachę do pieczenia, podlewamy wodą (wody powinno być około 0,5cm). Skóra powinna być zanurzona w wodzie. Pieczemy nasz kawałek mięska przez 1 godz. poczym przekręcamy na druga stronę do osiągnięcia wewnątrz 68-70 C. Na 15 min. przed spodziewanym końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i wykonujemy ostrym nożem na skórce określony napis (WESOŁYCH ŚWIĄT). Na koniec dopiekamy naszą pieczeń w piekarniku w temp. 220 st.C.
Jeśli skórka pieczeni nie będzie mocno gorąca , to możemy przystąpić do układania literek z ziarenek pieprzu kolorowego. Pieprz wkładamy w przygotowane wcześniej nacięcia.





Autor: Bagno

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież