Wędliny Domowe
Email Drukuj

Składniki:

1. 3-4 kg szynki wieprzowej,
2. 2 l wody,
3. 20 dkg soli,
4. 1 dkg salarety,
5. 1 dkg cukru,
6. 1 dkg kolendy,
7. 1 dkg jałowca,
8. 2 ząbki czosnku,
9. 10 ziaren ziela angielskiego,
10. 3 goździki,
11. 0.5 kg włoszczyzny bez kapusty.

Sposób przyrządzenia:

Do peklowania przeznaczyć średnią, niezbyt tłustą szynkę z młodego świniaka. Następnie szynkę natrzeć częścią roztartych przypraw (w porze letniej nie dodawać cukru), ułożyć w naczyniu kamionkowym lub emaliowym, przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 h. Wodę zagotować, wystudzić, wymieszać z pozostałymi przyprawami, zalać mięso i pozostawić w chłodnym miejscu (4 do 8 st.C) przez trzy (a nawet dłużej) tygodnie, obracając ją co 24 h. Potem wyjąć z zalewy, włożyć do naczynia z wodą i pozostawić na 1 h. Wyjętą z wody szynkę mocno obwiązać sznurkiem jak baleron, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyparowaną wodę uzupełniać. Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Ugotowaną szynkę wyjąć, usunąć sznurek, ułożyć na półmisku, pokrajać w plastry. Podawać z ziemniakami, grochem puree, kapustą czerwoną zasmażaną, chrzanem, ćwikłą.

Autor: Wincenta Zawadzka

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież