Wędliny Domowe
Email Drukuj
Surowce:
1. mięso z kurcząt – 3 kg;
2. tłuszcz drobny wieprzowy lub podgardle – 1,5 kg;
3. woda przegotowana ostudzona – 0,5 kg;
4. sól – 0,06 kg;
5. saletra – 0,004 kg;
6. cukier – 0,02 kg;
7. pieprz mielony – 0,003 kg;
8. kardamon mielony – 0,0015 kg;
9. osłonki z jelit cienkich baranich lub cielęcych lub najcieńsze wieprzowe.
Mięso i tłuszcz pokroić w kawałki ok. 2 cm lub zemleć w maszynce z szarpakiem. Sól wymieszać dokładnie z saletrą i cukrem, dodać do mięsa i tłuszczu i dokładnie wymieszać. Ułożyć w naczyniu kamionkowym lub emaliowanym warstwą o grubości 20 cm, wyrównać powierzchnie i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 2-3 mm, dodać przyprawy i wyrabiać jak ciasto, dodając stopniowo wodę w ilości jaką masa wchłonie. Napełnić ściśle osłonki, przewiązując szpagatem co 10 cm. Obsuszyć przez 30 minut i wędzić dobrze ciepłym dymem przez 1,5 godziny. Uwędzone kiełbaski zanurzyć we wrzątku i przetrzymać bez gotowania 30 minut. Wyjąć, oblać zimną wodą i ostudzić. Przechowywać w lodówce. Wyrób nietrwały.

Autor: Marcin za W.Poszepczyńskim.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież