Wędliny Domowe
Email Drukuj

Sól i saletra, a peklosól w naszych przepisach.

We wszystkich recepturach występujących na naszej stronie, tych na kiełbasy, wędzonki i wyroby podrobowe, a zawierających w składzie mieszanki peklującej sól i saletrę (azotan), możemy dokonać podmiany, zastępując taką mieszankę gotową peklosolą w stosunku wagowym 1 : 1.
Osoby, z różnych względów nie tolerujące zalecanego recepturami dodatku saletry (azotanu) lub nitrytu (azotynu), mogą zmniejszyć ilość wyliczonej w ten sposób peklosoli, zastępując ją czystą solą, tak, by stosunek wagowy został zachowany.
Przypomnę, iż w skład peklosoli wchodzi 0,5 - 0,6% nitrytu (azotyn lub wg nowego nazewnictwa azotan III) uzupełnionego 99,5 - 99,4% czystej soli warzonej. To, że sól jest nośnikiem azotynu, zapewnia nam bezpieczeństwo, gdyż przedawkowanie peklosoli czyni produkt niezdatnym do spożycia (przesolenie).

Życzę Państwu samych smacznych i udanych wyrobów
Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież