Wędliny Domowe
Email Drukuj

Moja kiełbasa Wielkanocna 2008

Kiełbaskę wykonałem w/g mojego przepisu - kiełbasa całoroczna AndrzejaK, który znajdziecie pod linkiem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264
Do tej kiełbaski wykroiłem z półtuszy łopatkę , całą szynkę oraz podgardle. Było tego razem 17,2 kg .
Przyprawy i materiały pomocnicze w przybliżeniu zgodne z moją recepturą.
Oto przedstawiam cykl mojej pracy z robienia kiełbaski Wielkanocnej 2008 na załączonych zdjęciach .

Mięsko pokrojone i zasolone


Mielenie mięska sitko nr7 a bardziej ścięgniste sitko nr 3


Mięsko już zmielone


Tak wyrobione że nie odklejało się od dłoni


Teraz godzinka przerwy


Na początek nadziewanie w jelita baranie


Reszta farszu w jelita grube


To co na białą kiełbasę to w woreczki i do zamrażarki


To co do wędzenia to na kijki


Osuszanie już w wędzarni


Pierwsze kolorki


Myślę że już dosyć


Krótko po wyjęciu z wędzarni


Tak uwędzona kiełbaska gruba


Tak wygląda w całości


Tak w przekroju po wędzeniu zimnym dymem


Przekrój kiełbasek po rozmrożeniu i sparzeniu


Koszyczek przygotowany do święconki


Dekoracja wielkanocna


Serdecznie i Świątecznie pozdrawiam - AndrzejK

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież