Wędliny Domowe
Email Drukuj

Kiełbasa gruba jałowcowa:



  • mięso typu szynkowego może być karkowa, itd. ok 4kg
  • słoninka
  • jałowiec
  • sol peklowa i zwykła
  • czosnek 1 główka
  • pieprz czarny grubo mielony (ja lubię dużo ;) ok pól paczki)

Drobniejsze kawałki mięsa mielone na siatce 4mm, większe,
szynkowe krojone na kawałki ok 2-3cm, słonina krojona na kawałki ok 1cm. Możemy trochę przemielić na sitku 4mm. Dodajemy sól peklową jakieś 2 łyżki i zwykłej soli do smaku, zmiażdżony czosnek, pieprz i rozgniecione ziarna jałowca (pół paczki, im więcej tym bardziej mocniejszy smak). Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnie napełniamy osłonki białkowe 55 mm, związujemy na kawałki ok 15 cm i wędzimy do 4-5 godzin.



Autor: Tier

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież