Wędliny Domowe
Email Drukuj

Przepisy na wędliny dla diabetyków.
Nadmieniam, że moja żona przed i po jedzeniu mierzyła poziom cukru i wędliny z czystym sumieniem mogę polecić ludziom chorującym na cukrzycę, gdyż nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Moja pierwsza propozycja:

Kiełbasa szynkowa z drobiu.

Recepturę zmodyfikowałem do 5 kg.mięsa drobiowego (kurczak lub indyk)
koniecznie bez skóry i tłuszczu! Ja proponuję 3 kg piersi i 2 kg udźca bez podudzia.

1. Peklosól - 0,08 kg
2. Pieprz biały lub kolorowy - 0,008 kg
3. Gałka muszkatołowa - 0,001 kg
4. Kolendra - 0,001 kg

Piersi z drobiu kraję się w słupki (paski) tak aby zmieściły się przez lejek
nadziewarki, natomiast uda kraję w dowolne małe kawałki i zostawiam w osobnym naczyniu. Sól peklującą dodaję proporcjonalnie do piersi i udek i wyrabiam dotąd, aż puszczą klej a następnie pozostawiam uklepane mięsa (osobno) w chłodnym pomieszczeniu na okres około 12 godzin.
W międzyczasie zagotowuję zalewę z około:

  • 0,4 litra wody,
  • 2 liści laurowych,
  • 3 goździków,
  • 3 ziarenek ziela angielskiego,

i zostawiam do następnego dnia.
Po upływie 12 godzin uda mielę dwukrotnie na sitku o otworach 2 mm i dodaję wystudzoną zalewę (bez przypraw). Wyrabiam ręcznie aż do uzyskania pożądanej kleistości i wchłonięcia zalewy. Potem dodaję zmielone przyprawy (pieprz, gałkę i kolendrę) i wszystko razem mieszam aby masa stała się kleista i zwięzła.
Masą napełniam ściśle osłonki białkowe (brązowe) formując kiełbasy w odcinki 30-40 cm przewiązując 2 lub 3 krotnie sznurkiem bawełnianym robiąc pętlę do zawieszenia w wędzarni.
Najbardziej mojej żonie odpowiada średnica kiełbas od 55 mm do 80 mm.
Następnie wieszam kiełbasy w domu na okres 1 godz. w celu obsuszenia a potem wędzę drewnem śliwki ciepłym dymem ok.50 st.C przez okres 1,5 godz. i zaraz potem wkładam do wody o temp.90 st.C i parzę dalej po obniżeniu temperatury do 75-80 st.C około 40 minut.
Po wyjęciu studzę kiełbasy w zimnej wodzie około 10 min. i wieszam w celu obsuszenia i wystudzenia.
Aby mojej żonie nie znudził się jednakowy smak tej kiełbasy zamieniam np. w recepturze gałkę muszkatołową na kminek w ilości 0,002 kg i kiełbasa wychodzi kminkowa.
Również zmieniam pieprz biały lub kolorowy na pieprz cytrynowy Kamisa i
kiełbasa ma smak całkowicie inny podobny do zapamiętanej przeze mnie z dzieciństwa kiełbasy cytrynowej.
Dodam, że np. pierś kurczaka bez skóry posiada tylko 0,3 g/w 100 g wyrobu nasyconych kwasów tłuszczowych przy porównaniu, że pierś ze skórą posiada tych kwasów około 3,5 g/w 100 g wyrobu.

Smacznego: Mirosek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież