Wędliny Domowe
Email Drukuj

WĘDZENIE PSTRĄGA

  1. Moczenie wypatroszonych i oczyszczonych pstrągów w solance wg. Sławka (na jajko) z przyprawami ok.12h. ( http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=57).
  2. Suszenie rybek przez ok. 2h na wolnym powietrzu w miejscu przewiewnym i zacienionym.
  3. Wędzenie ok. 3h w temperaturze pomiędzy 45 a 60 stopni. (Wędzarnia beczkowa, kanał długości 1,5m)

Całość obrzędu wykonywałem stosując haki do wieszania ryb konstrukcji Mirka B. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=507
Haczyki są rewelacyjne, nie spadła żadna rybka.
Haki wykonuję osobiście stosując drut ze stali nierdzewnej kwasoodpornej, zainteresowanych proszę o kontakt na maila : Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . Mogę wykonać po kilkanaście sztuk osobom zainteresowanym za niewielką opłatą.

Pstrągi po zakończeniu wędzenia były idealne, palce lizać!

Oto moja wędzarnia:


Tak suszyłem rybki:




Tak je wędziłem


A to już efekt mojej pracy - pyszności!!!



Autor: Romax

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież