Wędliny Domowe
Email Drukuj

Składniki:
1. Szynka z młodego dzika (ok. 5 kg),
2. 10 - 15 dkg soli,
3. 1 dkg saletry,
4. 1 dkg cukru,
5. przyprawy wg uznania,
można dodać:
6. jałowiec,
7. kolendrę,
8. pieprz,
9. ziele angielskie,
10. liście laurowe,
11. czosnek,
12. 2.5 l wody.
Sposób przyrządzenia:
Przyprawy zmiażdżyć, zmieszać z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podzielić na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzeć w szynkę i włożyć ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryć drewnianym krążkiem i obciążyć ciężarkiem, przetrzymać przez 48 h. Wodę zagotować, ochłodzić, dodać pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalać mięso, przykryć drewnianym krążkiem i obciążyć ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieść do chłodnego pomieszczenia (4°C do 6°C) na dwa dni. Codziennie obracać mięso w zalewie. Mięso po wyjęciu opłukać, osączyć z wody i powiesić w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędzić w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymać ją zanurzoną w otrębach.

Autor: Zeb

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież