Wędliny Domowe
Drukuj

Wędzarnia metalowa składana - solidna.

Nazwa od materiału z jakiego została wykonana, jest to dość gruba blacha nie ocynkowana przyspawana do ram zrobionych z kątownika. Składa się z czterech boków.
Dwa boki boczne z przyspawanymi śrubami i przyspawanymi około 10 cm poniżej górnej krawędzi, na całej długości, kątownikiem służącym do wieszania kijów z wędlinami, przybliżone wymiary 160 - 170 cm x 100 - 110 cm.
Dwa boki krótsze o przybliżonych wymiarach 100 -1 10 cm x 100 - 110 cm z otworami na przyspawane śruby.
Całość po skręceniu tworzy prostokąt. Bardzo dobrze rozwiązane palenisko o długości ok. 80 - 100 cm dostawiane, odpowiednio wyprofilowane do otworu wyciętego w krótszym czołowym boku. Opiera się na wyprofilowanym i przyspawanym płaskowniku nad otworem, do którego może być umocowane za pomocą przetyczek. Dostawiane palenisko ma tą zaletę że w sytuacjach podwyższenia się temperatury wystarczy przekręcić je na bok i w ten sposób ciepło z paleniska nie dociera do wędzarni. Wędzarnia jest przykrywana w czasie osuszania cienką derą a w czasie wędzenia grubą prawie nie przepuszczającą dymu derą z tym że na końcu zostawiany jest otwór na ujście dymu. Najlepsze efekty uzyskuje się jednak gdy w czasie osuszania przykrywana jest dopasowanymi o deskami o szerokości 15-20cm, układanymi tak, by między nimi były wolne przestrzenie. Mankamentem w takich wędzarniach podczas wędzenia jest nierówny rozkład temperatur gdzie jest to wadą ale może to wydać się dziwne również zaletą. Wiadomo że wędzi się w nich duże ilości wędzonek i kiełbas równocześnie. Najbardziej gorące miejsce wykorzystuje się do obsuszania. W pierwszej kolejności po nagrzaniu w to miejsce wieszane są wędzonki, a szczególnie boczek. Następnie dowieszane są kiełbasy. Cała sztuka wędzenia polega na odpowiednim przekładaniu jak również przekręcaniu kijów z wędlinami - a w skrócie to obsuszone wędliny na kijach przekładane są w miejsce o mniejszej temperaturze, a na ich miejsce wieszane są nowe. W praktyce dowiesza się po trzy kije na jeden raz, a później w tej kolejności i tej ilości bierze się do parzenia.
We wszystkich wędzarniach skrzyniowych metalowych i drewnianych proces wędzenia jest podobny. Bardziej trzeba uważać w metalowych bo przykryte grubą derą są szczelne, szybko podnosi się w nich temperatura jak również przez tą szczelność wędzonki mogą się osmolić. Podsumowując wędzarnia tego typu jest dobra, wadą w tym konkretnym przypadku jest odwrotnie przyspawany kątownik ramki u góry dłuższych boków przez co nie można swobodnie z góry wkładać dopasowanych kijów z wędliną. W czasie chłodów pomocny bardzo jest wentylator o niedużym nadmuchu powietrza, szczególnie gdy odkrywamy wędzarnię i w tym czasie się wyziębi. Włączenie jego bardzo szybko podnosi temperaturę w wędzarni.

Dziadek








Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież