Szybki chleb dla "pracowitych inaczej"

Proponuje upiec chleb nie wymagający ani specjalnych umiejętności, ani pracy i czasu, czyli super prosty chleb.
Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.
- 1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
- 50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
- 1 łyżka czubata soli,
- 3-4 łyżki oliwy,
- łyżeczka tymianku,
- 1-2 szczypty kminku,
- 1 szklanka otrąb pszennych,
- 1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania )
tu następuje pewna dowolność. Ja robię tak:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
- 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.
Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).




W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tartą bułką.

Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).
Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.

A jak wyjmiecie i wystudzicie, to ....



Smacznego
Życzy WaRo58