Wędliny Domowe
Drukuj


1. Środki peklujące, a zwłaszcza nitryt (azotyn) i saletry, muszą być przechowywane w naczyniach szczelnych i b. dokładnie oznakowanych, w miejscach niedostępnych dla osób postronnych.
2. Dawkowanie nitrytu i saletry należy przeprowadzać bardzo dokładnie i uważnie – przedawkowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a w wypadku nitrytu nawet życia.
3. Nie wolno dopuścić, by nitryt lub saletra były przechowywane w naczyniach lub miejscu skąd by mogły zostać pobrane pomyłkowo np. zamiast cukru.
4. Jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić właściwych warunków magazynowania, ochrony i odważania nitrytu czy saletry, możemy z powodzeniem stosować gotowe mieszanki peklujące, występujące na rynku pod nazwą „peklosól”, w których ilości tych związków są tak dobrane, że nie zagrażają zdrowiu nawet w przypadku omyłkowego spożycia..
5. Woda używana do produkcji solanek musi być zdatna do picia.

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież