Szynki, polędwice z jelenia
Składniki:
- mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka
- peklosól
- czosnek,
- jałowiec
- zioła prowansalskie
- papryka,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- zestaw przypraw do szynkowej,
- bawełna
- siatki
Sposób wykonania:
Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni C.
Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,
Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni C.
W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.
Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziołami prowansalskimi, papryką, jałowcem.
Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni C do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni C. Studzimy i delektujemy się wyrobem.
Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi
Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni C.
Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,
Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni C.
W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.
Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziołami prowansalskimi, papryką, jałowcem.
Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni C do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni C. Studzimy i delektujemy się wyrobem.
Można następnego dnia wędzić drugi raz dymem zimnym ok 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić dymem ciepłym bo wysuszymy wyroby.
Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi


Szynka z jelenia



Polędwica z jelenia nacierana papryką

Szynki z jelenia

Polędwiczki z jelenia

Dzikie wyroby

Smacznego: Beiot