Wędliny Domowe
Drukuj

Szynki, polędwice z jelenia

Składniki:

  • mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka
  • peklosól
  • czosnek,
  • jałowiec
  • zioła prowansalskie
  • papryka,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • zestaw przypraw do szynkowej,
  • bawełna
  • siatki

Sposób wykonania:

Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni C.
Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,
Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni C.
W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.
Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziołami prowansalskimi, papryką, jałowcem.
Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni C do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni C. Studzimy i delektujemy się wyrobem.

Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi
Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stężeniu 10% z nastrzykiem 15%. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni C.
Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek,
Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 24h w temp. 6 stopni C.
W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurku bawełnianym.
Przed wędzeniem wilgotne powierzchnie wyrobów można natrzeć ziołami prowansalskimi, papryką, jałowcem.
Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie parzymy w wodzie o temp. 75-78 stopni C do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. ok 70 stopni C. Studzimy i delektujemy się wyrobem.
Można następnego dnia wędzić drugi raz dymem zimnym ok 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić dymem ciepłym bo wysuszymy wyroby.

Szynka z jelenia nacierana ziłami prowansalskimi



Szynka z jelenia




Polędwica z jelenia nacierana papryką


Szynki z jelenia


Polędwiczki z jelenia


Dzikie wyroby



Smacznego: Beiot

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież