Wędliny Domowe
Drukuj

Słoninę soli się solą warzoną biorąc 8 kg soli na 100 kg słoniny. Każdy połeć słoniny naciera się dokładnie ze wszystkich stron solą, biorąc 5 kg soli na 100 kg słoniny, a następnie układa się w naczyniach nie korodujących, uprzednio wysypanych warstwa soli o grubości 0,5 cm, pobranej z pozostałej ilości 3 kg. Połcie słoniny należy ułożyć ściśle.
Pozostałą solą wypełniamy luki między połciami i posypujemy powierzchnię ułożonych w naczyniu połci.
Słoninę soli się przez 14 – 21 dni, w temperaturze 0 – 6 stopni C.
Stan nasolenia sprawdza się organoleptycznie po rozkrojeniu największego połcia słoniny.

Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież