Wędliny Domowe
Drukuj

Do produkcji wędlin z surowców zastępczych przeznacza się płuca bez przełyku i tchawicy. Rozbiór płuc należy przeprowadzić w taki sposób, by otrzymać poszczególne elementy: płuca właściwe, część przepony brzusznej, tchawicę, przełyk i krtań. Pozostałe elementy po oddzieleniu płuc właściwych, jak tkankę mięśniową przełyku, tchawice wieprzową, cielęcą, baranią oraz część przepony, można wykorzystać do produkcji wędlin jako płuca, zaś takie elementy jak tchawicę wołową i wszelkie krtanie zalicza się do odpadów.
Płuca właściwe należy dokładnie umyć w zimnej, bieżącej wodzie. Po dokładnym ocieknięciu rozdrabniamy przez siatkę 3 mm. Rozdrobnione płuca mieszamy z mieszanką soli i saletry (biorąc 2 kg soli i 0,08 kg saletry na 100 kg płuc) i po dokładnym wymieszaniu peklujemy w temp. do 6 stopni C przez 12 – 36 godz.
Nie dopuszcza się peklowania płuc dłużej niż 36 godzin.

Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież